Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 20/09 14:46

martyria ierapostolis 14

Του Σεβ. Μητροπολίτης Ναΐρόμπης κ. Μακαρίου | Romfea.gr


Από το περασμένο Σάββατο, την Κυριακή και στη συνέχεια τις μέρες που θα ακολουθήσουν, βρισκόμαστε σε μια έντονη μυστηριακή και απερίγραπτη πνευματική πανδαισία, αφού ο Σταυρός του Κυρίου μας κυριολεκτικά μάς κατακλύζει και μας παίρνει από τη γη στον ουρανό.

Αυτή η εποχή που ζούμε τώρα είναι μοιρασμένη και ταλαιπωρημένη. Παντού υπάρχει μια αδικαιολόγητη και ανησυχητική κρίση σ’ όλα τα επίπεδα.

Οι άνθρωποι δοκιμάζονται και βασανίζονται άδικα και δημιουργείται έτσι μια ατμόσφαιρα ανασφάλειας, πνευματικής παρακμής ένα σκοτεινό και βαρύ πλήγμα στις αδύνατες καρδιές των ανθρώπων.

Μέσα σ’ αυτή τη σύγχυση παίρνουμε δυναμικά την απάντηση και ξαφνικά όλα τα αδικαιολόγητα εξαφανίζονται. Δεν υπάρχουν πια. Δεν μας ενοχλούν όσο κι αν ο διάβολος είναι παντού για να διαλύσει την ευφορία και την ηρεμία μας.

Έρχεται στον δρόμο μας μια πατερική φωνή ενός μεγάλου Αγίου και Διδασκάλου της Εκκλησίας μας του Ιερού Χρυσοστόμου «ένεκα του Σταυρού δεν περιπλανώμεθα στις ερημιές γιατί γνωρίσαμε τον αληθινό δρόμο. Δεν ζούμε πια έξω από τα βασιλικά μέγαρα, γιατί βρήκαμε την πόρτα. Δεν φοβόμαστε τα πυρακτωμένα βέλη του διαβόλου, γιατί είδαμε την πηγή. Χάρη στον Σταυρό δεν φοβόμαστε τον λύκο, γιατί έχουμε τον καλό τσοπάνο».

Μέσα στις καρδιές των ανθρώπων υπάρχει αυτό το έντονο συναίσθημα «Ο Σταυρός σου, Κύριε, είναι ζωή και ανάσταση για τον λαό σου και σ’ αυτόν έχοντες εμπιστοσύνη, Σε τον σταυρωμένο Θεό μας υμνούμε. Ελέησέ μας».

Τι καλύτερο δώρο θα μπορούσαμε να έχουμε; Είναι από τον Σταυρό εκείνο του Κυρίου που οι άνθρωποι βρήκαν τη σωτηρία τους και έγινε η γη ουρανός, αφού η παρουσία Του ένωσε ξανά τα γήινα με τα θεία.

Ο Σταυρός έγινε το θαύμα της τραυματισμένης ανθρωπότητας και έδωσε νόημα και υπόσταση, διαλύοντας και εξοντώνοντας τις δυνάμεις του διαβόλου, ανοίγοντας έτσι τις πύλες του Παραδείσου για όσους πίστεψαν και τον ακολουθούν.

Ιδού, λοιπόν, τα αγαθά που ο Σταυρός δώρισε στους ανθρώπους πλουσιοπάροχα για να τους ανεβάσει στον ουρανό για να αναγεννήσει, να μεταμορφώσει, να αναδημιουργήσει το σύμπαν.

Η συμφιλίωση του ανθρώπου με τον Θεό τώρα είναι δεδομένη και κανείς δεν μπορεί να κλείσει τις πόρτες που άνοιξε διάπλατα και καθοδηγούν την είσοδό μας στα ουράνια.

Έτσι μαζεύτηκαν όλες οι ενορίες μας με τους ιερείς και τον πιστό λαό του Κυρίου και γιορτάσαμε πανηγυρικά στην ευρύτερη περιοχή της Ναϊρόμπης αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός. Ήταν μια ανεπανάληπτη ευφρόσυνη στιγμή για όλους μας.

Δοκιμάσαμε όλο το μεγαλείο και τη δόξα, αφού όλοι μαζί δώσαμε τα χέρια μας και μοιραστήκαμε αδελφικά τη μεγάλη αυτή στιγμή της άπειρης αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο και γίναμε ξανά παιδιά δικά του, ενωθήκαμε, συμφιλιωθήκαμε, αγκαλιάσαμε αυτό το μέγα μυστήριο της σωτηρίας μας και της λύτρωσής μας από τα φαρμακερά δεινά της αμαρτίας, της δουλείας, του μίσους και της καταδίκης.

Τώρα, ελευθερωθήκαμε και αισθανόμαστε ότι ο Σταυρός του Κυρίου μας θριάμβευσε, δοξάστηκε και μας ανέβασε στα επουράνια, επαναφέροντάς μας, στον θρόνο της μεγαλοσύνης Του και της μεγαλοπρέπειας της επουρανίου Βασιλείας Του. Έτσι, ένωσε τα διεστώτα.

Δεν υπάρχει πια η απόσταση αυτή, η διαχωριστική γραμμή εξαφανίστηκε τώρα όλα έγιναν ένα, ουρανός και γη χαίρονται μέσα στο πέλαγος της αγάπης που εκπέμπει η λύτρωση αυτή του Σταυρού στα πέρατα της οικουμένης, εκφράζοντας έτσι τη μεγαλοσύνη του Θεού, διάπλατα, σε όλο το σύμπαν.

Έτσι, κι εμείς, κλήρος και λαός, σ’ αυτή την απομακρυσμένη γη της Αφρικής, δοκιμάσαμε, ακριβώς, αυτά τα αισθήματα. Τόσος κόσμος, τόση πίστη, τόση χαρά, με αλαλαγμούς, χορούς και τραγούδια.

Επίκεντρο, φυσικά, ήταν η συμμετοχή τόσων πιστών στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Ήταν πια μια πράξη επιβεβαίωσης και επισφράγισης των όσων λόγων απευθύναμε προς όλους.

Κανείς δεν αμφιβάλλει το μεγαλείο και το σύμβολο του Σταυρού που εκπέμπει φως Χριστού, φως αληθινό, φως δόξας και τιμής, φως σωτηρίας, φως χαράς, φως ευσπλαχνίας, φως καταλλαγής, φως χάριτος, φως σοφίας και γνώσεως.

Έτσι, όλος ο κόσμος δοκίμασε αυτό το σημείο της άκρας φιλανθρωπίας και αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο της κάθε ψυχής, γλώσσας και προέλευσης. Αυτή η λαμπρή μέρα σηματοδότησε για όλους ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα πορεία, μια μαρτυρία δύναμης του Σταυρού στις ψυχές όλων.

Καυχόμαστε, λοιπόν, όλοι μας και χαιρόμαστε, γιατί με τη δύναμή Του θα σωθούμε στο τέλος. Τι άλλο θέλουμε; Ο φίλος και η παρηγοριά όλων μας είναι ο Σταυρός του Κυρίου. «Ιδού γαρ ήλθε διά του Σταυρού, χαρά εν όλω τω κόσμω» και «Σταυρός ο φύλαξ πάσης της οικουμένης».

martyria ierapostolis 1

martyria ierapostolis 1

martyria ierapostolis 1

martyria ierapostolis 1

martyria ierapostolis 1

martyria ierapostolis 1

martyria ierapostolis 1

martyria ierapostolis 1

martyria ierapostolis 1

martyria ierapostolis 1

martyria ierapostolis 1

martyria ierapostolis 1

martyria ierapostolis 1

martyria ierapostolis 1

Εμφανίσεις: 300735
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: