Νέας Ιωνίας: «Ένα ταξίδι επτάμισι ετών φθάνει σήμερα στην ολοκλήρωσή του»

Νέα Ιωνία | Θάνος Θανόπουλος
Με μια εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού και Νεολαίας σηματοδοτήθηκε σήμερα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026, η επίσημη έναρξη λειτουργίας του «Ιωνικού Κέντρου» της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη ευλογία για όλους η παρουσία τους εδώ.
Στην συνέχεια ο π. Επφάνιος αναφέρθηκε στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και προέτρεψε όλους να παρακολουθήσουν τα σχετικά βίντεο που ακολούθησαν.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο οποίος, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του έργου, στο όραμα που οδήγησε στη δημιουργία του, αλλά και στους ανθρώπους και τους φορείς που συνέβαλαν καθοριστικά στην ολοκλήρωσή του.
«Δοξολογία προς τον Δωρεοδότη Θεό, ευγνωμοσύνη και βαθειά συγκίνηση πλημμυρίζουν τούτη την ώρα την ψυχή και την καρδιά μου. Ένα ταξίδι επτάμισι ετών φθάνει σήμερα στην ολοκλήρωσή του! Ο σκοπός για τον οποίο ξεκινήσαμε εκπληρώθηκε! Το όραμα έλαβε σάρκα και οστά, έγινε πραγματικότητα!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι το Ιωνικό Κέντρο αποτελεί καρπό πίστεως, οράματος, επιμονής και συλλογικής προσπάθειας, τονίζοντας ότι πλέον παραδίδεται στην τοπική κοινωνία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μητροπολίτης Γαβριήλ στην ιστορία της Νέας Ιωνίας και στις προσφυγικές της ρίζες.
Ανακαλώντας την άφιξή του στη Μητρόπολη το 2014, σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε τον στενό δεσμό της Εκκλησίας με τον προσφυγικό Ελληνισμό.
Μίλησε για τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, αλλά κατάφεραν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, διατηρώντας ζωντανή την πίστη, την παράδοση και τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων.
Όπως εξήγησε, το Ιωνικό Κέντρο δημιουργήθηκε στη μνήμη των προσφύγων και των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και με στόχο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου.
«Ένας χώρος λατρείας, μνήμης και πολιτισμού· ένας χώρος που συνδέει την ιστορική παρακαταθήκη του προσφυγικού Ελληνισμού με τη ζωντανή παρουσία της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία», ανέφερε.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας παρουσίασε αναλυτικά τα στάδια κατασκευής του Ιωνικού Κέντρου, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του οποίου καλύπτουν συνολική επιφάνεια 17.524,39 τετραγωνικών μέτρων.
Αφετηρία του έργου υπήρξε η παραχώρηση οικοπέδου περίπου επτά στρεμμάτων από την Τράπεζα Πειραιώς προς την Ιερά Μητρόπολη.
Για τη συμβολή τους ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο της Τράπεζας Μιχάλη Σάλλα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου, επί των ημερών των οποίων προχώρησαν αντίστοιχα η παραχώρηση χρήσης και η μεταβίβαση της κυριότητας.
Ευχαρίστησε επίσης τους πρώην Δημάρχους Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση και Δέσποινα Θωμαΐδου, καθώς και τον σημερινό Δήμαρχο Παναγιώτη Μανούρη, για τη συνδρομή τους στην πορεία υλοποίησης του έργου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική μελέτη, την οποία ανέλαβε η εταιρεία «Δέκαθλον», με τους Πέτρο Συνοδινό και Χρήστο Κούρτη, καθώς και στη συμβολή του καθηγητή Μάνθου Σανταμούρη στον ενεργειακό σχεδιασμό των εγκαταστάσεων.
Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του στη Μαριάννα Λάτση, η οποία χρηματοδότησε τη μελετητική φάση του έργου και, όπως σημείωσε, συνεχίζει να στηρίζει τη λειτουργία του.
Μνημόνευσε ακόμη τον εκλιπόντα μηχανικό Γρηγόρη Τασούλα, που είχε συμβάλει στα πρώτα βήματα της προσπάθειας το 2015, καθώς και την οικονομική ενίσχυση που προήλθε από το προσκύνημα της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
Σημαντικό μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε ο Μητροπολίτης Γαβριήλ στους εκπροσώπους της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνέβαλαν στη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση του Ιωνικού Κέντρου.
Ευχαρίστησε την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, επί της θητείας της οποίας εντάχθηκε για πρώτη φορά μέρος της χρηματοδότησης για την κατασκευή του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι η συμβολή του στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων υπήρξε καθοριστική.
«Κύριε Υπουργέ, κ. Γεωργιάδη, η τοπική μας Εκκλησία σας οφείλει πολλά! Σας ευχαριστούμε!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον πρώην Υφυπουργό Ιωάννη Τσακίρη, καθώς και τους Νικόλαο Παπαθανάση, Γεώργιο Πατούλη και Νικόλαο Χαρδαλιά για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση της χρηματοδότησης.
Ευχαριστίες απηύθυνε ακόμη στην Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, στον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων Γεώργιο Καλαντζή και στον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που επιτρέπουν τη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού και Νεολαίας με το Υπουργείο Παιδείας και δημόσιες υπηρεσίες.
Ξεχωριστή θέση στην ομιλία κατείχε ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, που αποτελεί το κεντρικό κτίριο του Ιωνικού Κέντρου.
Ο Μητροπολίτης Γαβριήλ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον εθνικό ευεργέτη Αθανάσιο Μαρτίνο και τη σύζυγό του Μαρίνα, οι οποίοι χρηματοδότησαν την ανέγερση του Ναού.
Όπως επισήμανε, η προσφορά τους επεκτείνεται και στην κατασκευή του Μουσείου Μικρασιατικών Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς και στη δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής.
Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, χάρη στη δωρεά αυτή θα αποδοθούν στους πολίτες 8,5 στρέμματα ελεύθερου χώρου, με πράσινο και παιδικές χαρές.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας στάθηκε ιδιαίτερα και στις κοινωνικές δομές του συγκροτήματος.
Ανάμεσά τους βρίσκεται ο τέταρτος παιδικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως, με την επωνυμία «Ιωνική Αγωγή», ο οποίος έχει δυνατότητα φιλοξενίας 60 παιδιών.
Για τη δημιουργία του ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και τον Πρωτοπρ. Θωμά Συνοδινό, που συνέβαλε στην πραγματοποίηση της δωρεάς.
Αναφέρθηκε επίσης στον υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων 250 θέσεων, που κατασκευάστηκε από την INTRAKAT και ολοκληρώθηκε από την AKTOR, καθώς και στο Κέντρο Πολιτισμού και Νεολαίας, το οποίο κατασκευάστηκε από τη σύμπραξη των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΕΚΤΕΡ.
Ευχαρίστησε τους επικεφαλής των κατασκευαστικών εταιρειών και τους συνεργάτες τους, επισημαίνοντας τη σημασία της συνδρομής τους τόσο στην ολοκλήρωση όσο και στη συντήρηση των εγκαταστάσεων.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε ακόμη πλήθος δωρητών, στελεχών, τεχνικών, νομικών συμβούλων και συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του Ιωνικού Κέντρου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, στον Αρχιμ. Ιγνάτιο Ζήση, γραμματέα του έργου, και στον Πρωτοπρ. Δημήτριο Φουρλεμάδη, Διευθυντή Υπηρεσιών του Ιωνικού Κέντρου.
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εργαζομένους που συμμετείχαν στην κατασκευή, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής για την υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των επτάμισι ετών των εργασιών.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η λειτουργία του Ιωνικού Κέντρου είχε ήδη ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2026, ενώ η αποψινή εκδήλωση αποτέλεσε την επίσημη παρουσίασή του.
Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Γαβριήλ εξέφρασε την υιική του ευγνωμοσύνη προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την πατρική στήριξη και την αγάπη του προς την τοπική Εκκλησία.
«Μακαριώτατε, η παρουσία και η ευχή Σας μας ενισχύουν και μας εμπνέουν να συνεχίζουμε τη διακονία μας προς τον άνθρωπο και την κοινωνία», ανέφερε, ζητώντας την αρχιεπισκοπική ευχή για τη συνέχιση του έργου.
Η εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Ιωνικού Κέντρου αποτέλεσε την κορύφωση μιας πολυετούς προσπάθειας, με την οποία η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας επιδιώκει να συνδέσει την εκκλησιαστική ζωή, την ιστορική μνήμη του προσφυγικού Ελληνισμού, τον πολιτισμό και την κοινωνική προσφορά.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ




