Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 28/01 11:18

papa kosmas grigoriatis 34

Τράντα χρόνια πέρασαν αφ' ότου ο γενναίος ιεραπόστολος Πάπα-Κοσμάς Γρηγοριάτης άφησε την τελευταία του πνοή στο δρόμο Λουμπουμπάσι – Λικάσι στη θέση Σοφουμόνγο, αργότερα κάποιος λευκός χωρίς να γνωρίζει το περιστατικό του δυστυχήματος την άλλη ημέρα είδε κάποιον λευκοφορημένου ιερέα ν'ανέρχεται στον ουρανό, και σταμάτησε για λίγο και διηγηθεί αυτό το οποίο είδε.

Η κοίμησή του όντως μπορούμε να πούμε μυροβόλησε τον τόπον, και εκτίσθη αργότερα ολόκληρη ιεραποστολή - Ναός του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Σχολείο, Πρεσβυτέριο - και φοιτούν αρκετές εκατοντάδες σ'αυτό το Σχολείο, δεν είναι λίγοι δε και οι χριστιανοί που βαφτίσθηκαν και συνεχίζονται να βαφτίζονται εις το όνομα της Αγίας Τριάδος και να ζουν ασκητική και έμπονη ζωή λόγω ανέχειας.

Εφέτος όλως ιδιαίτερα εζήτησε ολόκληρος ο χριστιανικός ορθόδοξος κόσμος της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάγκας να ξαναζήσουν με θρησκευτικές τελετές την ανάμνησή της κοιμήσεως του λατρευτού τους πνευματικού π. Κοσμά του Γρηγοριάτου, του οποίου πάμπολλοι πιστοί φέρουν το όνομα του και την φωτογραφεία του ως εικόνα.

Από ημέρες έκαναν αλλεπάλληλες συνάξεις για να προγραμματίσουν το όλο πρόγραμμα, και κατέληξαν εις όμορφες εκδηλώσεις όπως:

1. Την Κυριακή μετά την Θεία Λειτουργία, όλοι να εξέλθουν με σεβασμό και δέος εμπρός εις τον τάφον του και να τελέσουν τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του αειμνήστου πατρός και ιεραποστόλου π. Κοσμά Γρηγοριάτη.

2. Πολλοί να παραγγείλουν και να φορέσουν μια λευκή μπλούζα με την πρόσοψη του Πάπα Κοσμά, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

3. Να ονομασθή η βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως «Sale Papa Kosma» « αίθουσα του παπά Κοσμά » εις ανάμνηση και ευλογία του μακαριστού.

4. Να βραβευθούν πέντε μαθητές ορθόδοξοι εκ των πέντε σχολείων που ευρίσκονται εντός του χώρου της ιεραποστολής προς ευλογίας και ευγενή άμιλλα.

5. Να γίνει ομιλία μετά την Θεία Λειτουργία και να μιλήσει ο παθών κατά το δυστύχημα Μωυσής Καλένγκα, και να παρουσιασθούν σκηνές από την ζωή του παπά-Κοσμά προς ωφέλεια των πιστών.

6. Να γίνει – παρατεθεί πλούσια τράπεζα εις τριάντα γέροντες και τριάντα μάμες προς ανάπαυσιν της ψυχής του π. Κοσμά.

7. Αντιπροσωπεία εκ του Κολουέζι, Λικάσι και Λουμπουμπάσι να μεταβούν εις τον τόπον του ατυχήματος και να γίνει μεγάλο συλλείτουργο εις τον Ναόν του Αγίου Κοσμά, και να παρευρεθούν όλα τα παιδιά των Σχολειών ΒΑΒΑ ΚΟΣΜΑΣ του Σοφουμόνγο.

Όπως προγραμματίστηκε το όλο πρόγραμμα έτσι και με πιστότητα εκτελέστηκε. Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου έγινε μεγάλο συλλείτουργο εις το Κολουέζι με προεξάρχοντα τον Αρχιερατικό π. Θεόφιλο και τους ιερείς και διακόνους, μετά τελέστηκε το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, οι κυρίες τραγούδησαν επίκαιρα και προσεκύνησαν τον τάφο του π. Κοσμά, έγινε προβολή εις την μεγάλη αίθουσα, παρατέθηκε γεύμα πλούσιο-σχώριο-εις τους γέροντες, και αντιπροσωπεία πήγε και λειτούργησε και έκανε μνημόσυνο για τον μάρτυρα παπά Κοσμά.

Και τον λέμε μάρτυρα, γιατί τις τελευταίες ημέρες όλο και μιλούσε για το μαρτύριο και τον θάνατο του πιστού, λες και τον προέβλεπε.

Ο Θεός να τον αναπαύει μετά των δικαίων, και εις τους συνεχιστές του να δίδη θάρρος, κουράγιο, και προπάντων ζήλον ιεραποστολικό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 303033
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: