Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/10 20:15

nairompis 10

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, για δεύτερη φορά εντός ενός μηνός περίπου, έγινε σήμερα, με όλη την πανηγυρική της μεγαλοπρέπεια η αποφοίτηση των φοιτητών και φοιτητριών της Τεχνικής Σχολής που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τα κτίρια της Πατριαρχικής μας Σχολής.

Να σημειώσουμε ότι η Σχολή αυτή κτίστηκε ταυτόχρονα με την Πατριαρχική επιθυμία και όνειρο του μεγάλου ευεργέτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος οραματίστηκε μαζί με την παιδεία της Θεολογίας να υπάρχει και η ευκαιρία, σε νέους και νέες, που ήθελαν να ακολουθήσουν τεχνικές σπουδές όλων των ειδικοτήτων.

Όταν κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο, ο Αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, στις 22 Μαρτίου 1971, έκανε ειδική αναφορά για το κτίσιμο της Τεχνικής Σχολής, λέγοντας ότι: «Παράλληλα με το Σεμινάριο έχω στον νου μου να δημιουργήσω και μια Τεχνική Σχολή για αγόρια και κορίτσια της Κένυας. Πιστεύω ότι ένα τέτοιο ίδρυμα θα συμβάλει κάπως στις προσπάθειες του μεγάλου ηγέτη της Κένυας Γιόμο Κευνάττα, για να αναπτυχθούν τεχνικές και βιομηχανικές δυνατότητες σ’ αυτή την καταπληκτική χώρα».

Η επίσημη παράδοση της Τεχνικής Σχολής έγινε στον Υπουργό Παιδείας της Κένυας στις 12 Οκτωβρίου 1978 από τον πρώτο Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στην Κένυα Φίλιο Γραμμενόπουλο, κατόπιν συνεννόησης με τον Αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Α΄.

Για μια ακόμη φορά φάνηκε πόσο η Ορθοδοξία υπηρετεί τον άνθρωπο κάθε φυλής και καταγωγής, μέσα από την παιδεία. Και η σημερινή τελετή δεν ήταν κάτι το απλό. Αποφοίτησαν 385 φοιτητές και φοιτήτριες όλων των κλάδων της Τεχνικής κατευθύνσεως.

Οι 75 καθηγητές που διδάσκουν, πραγματικά επιτελούν ένα θαυμάσιο έργο και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με το ήθος και την ακαδημαϊκή γνώση των αποφοιτησάντων. 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος έκανε στο άνοιγμα της όλης τελετής ειδική ευχή για το γεγονός και στο τέλος έδωσε συμβουλές στους νέους και στις νέες πτυχιούχους.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι όταν πάτησε το πόδι του στον χώρο αυτό, τον Ιανουάριο του 1977, η Σχολή δεν είχε ακόμα αρχίσει τη λειτουργία της.

Έτσι, έδωσε την προσωπική του μαρτυρία, αφού παρακολούθησε στη συνέχεια την πορεία της από την ώρα που ξεκίνησε να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου την τεράστια συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον τομέα της Τεχνικής Εκπαίδευσης. 

Να σημειώσουμε ότι σήμερα έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του οικοτροφείου των νέων φοιτητών, χωρητικότητας 400 ατόμων, όπως και η επίσημη είσοδος.

Στην τελετή παρέστησαν επίσημοι του Υπουργείου Παιδείας και πολιτικοί αντιπρόσωποι της περιοχής, όπως και συγγενείς, ιδιαίτερα γονείς και φίλοι των αποφοιτησάντων.

Ακολούθησε πρόγραμμα χορωδιών και παραδοσιακών τραγουδιών και χορών της φυλής Κικούγιου.

Την παράσταση, όμως, έκλεψε η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Κλήμεντος της Μητροπόλεως, που κι αυτό βρίσκεται δίπλα στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής.

Καταχειροκροτήθηκε η χορωδία μας, αφού την διηύθυνε ένα αγόρι μόλις δέκα χρονών, με θαυμάσια εκτέλεση και ταλέντο. Δείτε το σχετικό βίντεο.

Έτσι, για μια ακόμη φορά δόθηκε το μήνυμα σ’ όλους όπως εκείνο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού: «Πρώτα σχολεία και ύστερα εκκλησίες».

Πόση ήταν η επίδραση και η αναγνώριση της προσφοράς της Ορθοδοξίας ακούστηκε χτες από τους ομιλήσαντες, οι οποίοι παρακάλεσαν τον Σεβασμιώτατο και την Ορθόδοξη Εκκλησία να επιτελούν έργο που προάγουν τα παιδιά και τους νέους στον τομέα της παιδείας.

nairompis 1

nairompis 1

nairompis 1

nairompis 1

nairompis 1

nairompis 1

nairompis 1

nairompis 1

nairompis 1

nairompis 1

nairompis 1

Εμφανίσεις: 300687
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: