Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 26/11 14:54

ounites 1

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στο Κίεβο ο Φιλάρετος Ντενισένκο, επικεφαλής του λεγόμενου «Πατριαρχείου Κιέβου», τον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκε σε κοινωνία, από κοινού με τον επικεφαλής της Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας (Ουνίτες) Αρχιεπίσκοπο Σβιατοσλάβ Σεβτσιούκ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση.

Οι φωτογραφίες των εθνικών εκδηλώσεων, που είναι αφιερωμένες στο Holodomor (μαζικός λιμός στην Ουκρανία το διάστημα 1932-1933), δείχνουν τους δύο Ιεράρχες να προσεύχονται κατά την επιμνημόσυνη δέηση περιβεβλημένοι τις αρχιερατικές τους στολές [φωτό 1].

Επίσης στην ακολουθία συμμετείχαν κληρικοί του «Πατριαρχείου Κιέβου» και της Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας [φωτό 2].

Οι Ιεράρχες της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος και Μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρυ Αντώνιος επίσης παρέστησαν στις εκδηλώσεις, χωρίς όμως να είναι ενδεδυμένοι των αρχιερατικών τους αμφίων [φωτό 3].

Την επομένη, Κυριακή 25 Νοεμβρίου ο Φιλάρετος πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Σβιατοσλάβ Σεβτσιούκ [φωτό 4], κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Σβιατοσλάβ προσέφερε στο Φιλάρετο πανομοιότυπη έκδοση του Ευαγγελίου Γαλικίας του 1144, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα, όπου για ακόμη μία φορά εξέφρασε την ελπίδα για την περαιτέρω ενοποίηση των Ορθοδόξων χριστιανών της Ουκρανίας με τους Ελληνόρυθμους καθολικούς.

''Η καθ’ἡμᾶς Ἐκκλησία υποστηρίζει και βλέπει θετικά όλες τις διαδικασίες, οι οποίες οδηγούν στην ενοποίηση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία. Όμως δεν λαμβάνουμε μέρος σε αυτές, διότι τις θεωρούμε εσωτερική υπόθεση των Ορθοδόξων. Παράλληλα επιδιώκουμε να διατηρούμε περαιτέρω φιλικές σχέσεις με όλους τους Ορθοδόξους αδελφούς μας, προκειμένου να πορευθούμε στην οδό προς αποκατάσταση της κάποτε ενιαίας, όπως το αποδεικνύει και το Ευαγγέλιο της Γαλικίας, Κιεβινής Εκκλησίας'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Σβιατοσλάβ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την λεγομένη «Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (μερίδα του Μακαρίου Μαλέτιτς), κατά την επίσκεψή του από 15 έως 17 Νοεμβρίου στο Κίεβο ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ απαγόρευσε στους Ουκρανούς Ιεράρχες των μερίδων του Μητροπολίτου Φιλαρέτου και του Μητροπολίτου Μακαρίου να συλλειτουργούν και να έχουν δημόσιες συναντήσεις με Επισκόπους της Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, να βγάζουν φωτογραφίες μαζί τους, αλλά ούτε και να παρακάθονται δίπλα τους στο κοινό τραπέζι, έως ότου συγκληθεί η Ενοποιητική Σύνοδος.

Στην απαγόρευση οικογενειακών φωτογραφιών με Ελληνόρυθμους καθολικούς οφείλεται και η απουσία των δύο εξάρχων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως από τις τόσο σπουδαίες για την Ουκρανία εθνικές εκδηλώσεις.

Το 2017 προκλήθηκε σκάνδαλο στους κόλπους της Εκκλησίας από την φωτογραφία, η οποία απεικόνιζε τον Αρχιεπίσκοπο Παμφίλου Δανιήλ να τελεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων του Holodomor από κοινού με τους Καθολικούς και Ελληνόρυθμους καθολικούς [φωτό 5].

ounites 2

ounites 2

ounites 2

ounites 2

Εμφανίσεις: 300938
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: