Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 17/09 18:08

exarchoi porosenko

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Με τους Έξαρχους του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κιέβο, Αρχιεπίσκοπο Παμφύλου κ. Δανιήλ και Επίσκοπο Έντμοντον κ. Ιλαρίωνα συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος καλωσορίζοντας του Εξάρχους τόνισε ότι "είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για όλους τους Ορθοδόξους της Ουκρανίας η σημερινή επίσκεψή σας. Επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορώ να μιλάω μαζί σας στα Ουκρανικά. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι η Ουκρανία έχει μεγάλο ρόλο στην καρδιά σας."

"Είμαι ευγνώμων στην Παναγία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το θάρρος και την σοφία που επέδειξε. Οι Ουκρανοί προσεύχονται εδώ και δεκάδες χρόνια για να έχουμε Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Επίσης ο ουκρανικός λαός έστειλε αιτήματα προς την Μητέρα Εκκλησία και ο Κύριος εισάκουσε τις προσευχές τους" ανέφερε σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Ποροσένκο.

Επίσης ο Πρόεδρος Ποροσένκο υπογράμμισε ότι έχουν περάσει πολλά τα ελευταία τρία χρόνια: "Έτσι μπορούμε να πούμε τώρα ότι έχουμε φτάσει στη γραμμή τερματισμού. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ευχάριστο νέο".

Να αναφερθεί ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε την σημασία της αυτοκεφαλίας στην χώρα, λέγοντας ότι "με τον τρόπο αυτό θα επικρατήσει ειρήνη, η οποία θα συμβάλει στην ενοποιήση της Ορθοδόξου πίστεως και του ουκρανικού κράτους."

"Είμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι μπορούμε να προσευχηθούμε από κοινού, έτσι ώστε ο Κύριος να μας στείλει την πολυπόθυτη αυτή χαρά της ανεξαρτησίας" - πρόσθεσε κλείνοντας ο Πρόεδρος Ποροσένκο.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Δανιήλ, ανέφερε ότι πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την τελευταία του επίσκεψη στην Ουκρανία.

"Αυτή τη φορά φτάσαμε στην Ουκρανία για μια εξαιρετική αποστολή, εκπροσωπούμε προσωπικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ταυτόχρονα την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η αποστολή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο τετελεσμένο γεγονός, που αφορά την διαδικασία εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Είμαστε στην τελική ευθεία..." - δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου.

Σε άλλο σημείο ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου σημείωσε ότι έχουν πολλά να κάνουν, προσθέτοντας πως "δεν συμφωνώ με την άποψη ότι οι δύο έξαρχοι θα διαιρέσουν την Ορθοδοξία της Ουκρανίας, αντιθέτως φτάσαμε εδώ για να κάνουμε περισσότερα βήματα προς την ενότητα".

Επίσης ο κ. Δανιήλ σημείωσε ότι είναι έτοιμοι για συνεργασία με την Εκκλησία του Πατριαρχείου Κίεβου, καθώς και για το διάλογο με την Ουκρανική Εκκλησία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

"Δεν έχουμε λόγους να μην συναντηθούμε με εκπροσώπους διαφορετικών θρησκευτικών οργανώσεων, να ακούσουμε τις απόψεις τους και να συνεργαστούμε εποικοδομητικά μαζί τους", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου.

Με τη σειρά του ο Επίσκοπος Ιλαρίωνας διαβίβασε στον Πρόεδρο Ποροσένκο το γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο γράμμα του, κάνει λόγο για ιστορική απόφαση της Μητέρας Εκκλησίας για το πολυπόθητο αυτοκέφαλο στην Ουκρανία.

Τέλος ο Πρόεδρος Ποροσένκο ζήτησε να μεταφέρουν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την ευγνωμοσύνη του, διότι τα λόγια της επιστολής του άγγιξαν την καρδιά του.

"Η Εκκλησία πρέπει να χωριστεί από το κράτος και ιδιαίτερα από ένα ξένο κράτος. Μέχρι σήμερα, η επιρροή ενός ξένου κράτους μας πείθει ακόμα περισσότερο για την ορθότητα των πράξεών μας", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

exarxi1

exarxi1

exarxi3

(!) Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Εμφανίσεις: 303376
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: