Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Γερμανίας. Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

sinti roma 2

Όπως είναι γνωστό, οι Σίντι και Ρομά είναι εγκατεστημένοι στη Γερμανία και Βαυαρία ήδη από τον 15ο αιώνα μ.Χ.

Πάντα η βαυαρική κοινωνία αντιμετώπιζε αυτή την κοινωνική ομάδα με δυσπιστία και κοινωνικό αποκλεισμό.

Όμως πολλοί Σίντι και Ρομά κατόρθωσαν με την εργατικότητάς τους, τη μουσική και την τέχνη τους να ριζώσουν στα διάφορα κοινωνικά επίπεδα της Βαυαρίας και να επιτύχουν έτσι την ενσωμάτωσή τους.

Την ομαλή διαβίωσή τους κατέστρεψαν οι ναζιστές με διώξεις, στρατόπεδα συγκέντρωσης και ολοκαυτώματα, όπως εκείνα των Εβραίων.

Υπολογίζεται ότι 500 περίπου χιλιάδες Σίντι και Ρομά βρήκαν τραγικό θάνατο στη ναζιστική Γερμανία.

Έκτοτε υπήρξαν πολλές προσπάθειες από τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες των Σίντι και Ρομά να αναγνωριστεί και επίσημα η γενοκτονία τους στο Γ΄Ράιχ και η γενικώτερη αποκατάστασή τους στη σύγχρονη εποχή.

Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας για τους Σίντι και Ρομά, που καθιερώθηκε να τελείται κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου, η Βαυαρική Βουλή διοργάνωσε ειδική εκδήλωση, με τον τίτλο „Ευθύνη-Συμφιλίωση-κοινό μέλλον“ με σκοπό την την επίσημη αναγνώρισή τους, την παρουσίαση και γνωστοποίηση του έργου της Βαυαρικής Ομοσπονδίας και των τοπικών συλλόγων των Σίντι και Ρομά και την προβολή των προβλημάτων της μειονότητας αυτής στη βαυαρική κοινωνία.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 15 Απριλίου 2018 στην επίσημη αίθουσα τελετών της Βουλής, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, των εκκλησιών και άλλων οργανισμών και συλλόγων.

Η αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής κ. Claudia Roth, η αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Ulrike Gote και η υφυπουργός του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Carolina Trautner αναφέρθηκαν, στους χαιρετισμούς των, στην ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες των Σίντι και Ρομά για ευρύτερη αναγνώρισή τους και αποδοχή τους σ΄όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σίντι και Ρομά Βαυαρίας κ. Erich Schneeberger αναφέρθηκε στην ομιλία του στις μέχρι τώρα δυσκολίες των μελών των συλλογων τους και ευχαρίστησε θερμά τη Βαυαρική Κυβέρνηση για τη πρόσφατη (Φεβρουάριος 2018) σύναψη σύμβασης μεταξύ της Βαυαρικής Πολιτείας και της Ομοσπονδίας του για την πολύπλευρη οικονομική στήριξη του μορφωτικού, του πολιτιστικού και του κοινωνικού έργου της μειονότητας στη Βαυαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βαυαρική Πολιτεία έχει συνάψει μέχρι σήμερα κρατικές συμβάσεις, οικονομικής υφής, με την Ρωμαιοκαθολική και την Ευαγγελική Εκκλησία, με την Εβραική Κοινότητα και με την Ομοσπονδία Σίντι και Ρομά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και επιζήσαντες Σίντι και Ρομά του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι και επέδειξαν τον αριθμό κρατουμένου που είχαν χαράξει στα χέρια τους οι ναζιστές και αναφέρθηκαν στους διωγμούς και τα μαρτύρια που υπέστησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Από πλευράς ορθόδοξης εκκλησίας προσκλήθηκε και παρέστη ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος και έχει μια ιδιαίτερη μακροχρόνια φιλική σχέση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σίντι και Ρομά, κ. Erich Schneeberger.

sinti roma 1

Εμφανίσεις: 301294
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: