Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/12 20:47

byzantini sxoli kritis 7

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επετειακή εορτή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του ΕΜΙ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης επί τη ευκαιρία των αγίων εορτών του Δωδεκαημέρου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Πανοσοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Βερνιδάκης, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος Κουνάλης, Ιεροκήρυκας της ΙΑΚ και Δντής της Εστίας της ΠΑΕΑΚ, Ιερείς της Ι. Αρχιεπισκοπής, οι Καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, τα μέλη της Δ. Ε. της Σχολής και πλήθος φιλόχριστου και φιλόμουσου κοινού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλία φιλολογικού περιεχομένου του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού κ. Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκη, Δρ Φ. και Διδάσκοντος στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία με θέμα: «Παρθενική πανήγυρις σήμερον· σκιρτάτω η κτίσις, χορευέτω η ανθρωπότης».

Ακολούθησε απόδοση επιλεγμένων βυζαντινών ύμνων από τη χορωδία της Σχολής υπό τη διδασκαλία και χοραρχία του Καθηγητού της Σχολής και Πρωτοψάλτου του Ι. Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά κ. Γεωργίου Νιούτσικου.

Προηγήθηκε χαιρετισμός από τον Διευθυντή της Σχολής, Άρχοντα Υμνωδό της ΜΧΕ κ. Αντώνιο Πλαΐτη. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε, με την προσθήκη της προβολής του θέματος τρόπου απόδοσης και διδασκαλίας της ψαλμωδίας, ο Πρόεδρος της ΔΕ της Σχολής κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης Επίκουρος Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταληκτήριο χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την εύστοχη, μεστή και καλλιεπή ομιλία, για την εμμελή και σύντονη απόδοση των ύμνων της Εκκλησίας μας από τη χορωδία της Σχολής, καθώς και για τις εύστοχες τοποθετήσεις του Διεθυντού της Σχολής και του Προέδρου της ΔΕ.

Τέλος ευχήθηκε στα παιδιά της χορωδίας και κατ’ επέκταση σε όλα τα παιδιά του Θεού, υγεία και συμμετοχή σε παρόμοιες εκδηλώσεις χαράς και αγαλλίασης, τονίζοντας ότι η απόδοση των ύμνων είναι ένα μεγάλο χαροποιό γεγονός που γεμίζει πάντα την εκκλησία με ομορφιά λόγου και τέχνης, πολλώ μάλλον εξαιτίας της επικείμενης πρώτης γιορτής της χριστιανοσύνης.

byzantini sxoli kritis 1

byzantini sxoli kritis 1

byzantini sxoli kritis 1

byzantini sxoli kritis 1

byzantini sxoli kritis 1

byzantini sxoli kritis 1

byzantini sxoli kritis 1

Εμφανίσεις: 303103
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: