Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 24/03 15:50

paligennesia norwood 2

Με πατριωτικό παλμό και με έντονα αισθήματα ενθουσιασμού, εορτάσθηκε η εθνική επέτειος της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 στην Κοινότητα-Ενορία του Προφήτη Ηλία Νόργουντ, Νοτίου Αυστραλίας.

Πάνω από εκατό μαθητές και μαθήτριες ντυμένοι με τις ένδοξες ελληνικές φορεσιές τους, τις γαλανόλευκες σημαίες, συνοδευόμενες με την σημαία της Αυστραλίας, την σημαία της Κύπρου καί το λάβαρο της θρυλικής Επαναστάσεως, στόλισαν τον ήδη σημαιοστολισμένο Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία.

Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Νικάνδρου, ο Θεοφιλέστατος ετέλεσε την Δοξολογία, παρουσία του Πρωθυπουργού της Νοτίου Αυστραλίας κ.Steven Marshall, της Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Ξαγοράρη, του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Τέρρενς Κουῒκ, της Υπάτης Αρμοστή της Κύπρου, κ. Μάρθας Μαυρομμάτη, του Προεδρικού Αρμοστή της Κύπρου, κ. Φωτίου, του Εντιμοτάτου Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Γεωργίου Ψιάχα, του Προέδρου της Διακοινοτικής Επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής κ. Κων/τίνου Δάλλα, μέλη διαφόρων πολιτικών κομμάτων και παραγώντων. Παράλληλα συμμετείχαν Πρόεδροι και αντιπρόσωποι πλέον των 40 Συλλόγων, Αδελφοτήτων και Σωματείων. Η μεστή ομιλία, ελληνορθοδόξου ήθους και πατριωτισμού του Θεοφιλεστάτου, ενδυνάμωσε και ενεθάρρυνε το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Με την κρούση του Εμβατηρίου: «Μακεδονία ξακουστή» ξεκίνησε η παρέλαση. Οι σημαιοφόροι με τις σημαίες να κυματίζουν, τα γυμνασόπουλα με την λεβέντικη κορμοστασιά τους και το κεφάλι ψηλά, παρήλασαν γύρωθεν του περιβόλου του Ιερού Ναού καθώς ὁ κόσμος φωτογράφιζε καί χειροκροτούσε ασταμάτητα.

Τέλος, εισήλθαν στην αίθουσα του ενοριακού Κέντρου, όπου παρουσίασαν μια εθνική γιορτούλα, με τους εθνικούς ύμνους, ποιήματα, τραγούδια και λεβέντικους ελληνικούς χορούς. Αυτό που συνεπλήρωσε την εκδήλωση ήταν η μεστή και εμπεριστατωμένη ομιλία της υποδιευθύντριας των ελληνικών σχολείων του Νόργουντ κ. Αλέκα Παπακώστα.

Γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, γέμισαν την αἴθουσα, απόλαυσαν το νηστίσιμο αλλά πλούσιο φαγητό τους, καταχειροκρότησαν τα και τελικά μετέβησαν όλοι στό κενοτάφιο της πόλεως όπου έλαβε χώρα ο γενικός εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην Αδελαΐδα με επιμνημόσυνη δέηση υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Νικάνδρου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων και καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, η οποία κατέληξε στο προαύλιο του Torrens Parade Grounds, όπου οι μαθητές των ελληνικών κολλεγίων και των απογευματινών και σαββατιανών σχολείων της Αρχιεπισκοπής, παρουσίασαν τη σχολική τους γιορτή.

paligennesia norwood 1

paligennesia norwood 1

paligennesia norwood 1

paligennesia norwood 1

paligennesia norwood 1

paligennesia norwood 1

paligennesia norwood 1

paligennesia norwood 1

paligennesia norwood 1

paligennesia norwood 1

paligennesia norwood 1

paligennesia norwood 1

Εμφανίσεις: 300186
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: