Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/01 22:24

theofania newcastle 1

Μέσα στον κατάμεστο από πιστούς Ναό των Αγίων Αποστόλων στην πόλη του Newcastle, γιορτάστηκε κι εφέτος, όπως και απο τον απανταχού Ελληνισμό, η Μεγάλη Γιορτή των Θεοφανείων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και παρά την υψηλη θερμοκρασία των 42 βαθμών Κελσίου που επικατούσε στην περιοχή, μεγάλος αριθμός πιστων μετέβη εις την Ιστορική Τοποθεσία, γνωστή ως Bogie Hole, για να παρακολουθήσουν την Τελετή της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, στο ίδιο ακριβώς σημείο που η τελετή αυτή επαναλαμβάνεται για τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Η "τρύπα" Bogey, που είναι μια μεγάλη πισίνα σκαμμένη πάνω στους βράχους ακριβώς δίπλα στα κύμματα του Ωκεανού, κατασκευάστηκε από τους πρώτους Κατάδικους με εντολή του Στρατιωτικού διοικητή Morisset περίπου το 1820, για προσωπική του χρήση.

Ο Morisset ήταν Διοικητής του Newcastle από το 1819 έως το 1822. Καταλαβαίνει κανείς το εκπληκτικό επίτευγμα των Καταδίκων, όταν δεί τα άγρια κύματα του Ωκεανού να χτυπούν ανηλέητα τους βράχους που περικλείουν την πισίνα.

Αρχικά ήταν γνωστή ως "Λουτρά του Διοικητού". Το όνομα "Bogey Hole" χρησιμοποιήθηκε αργότερα όταν δόθηκε για χρήση του κοινού, και προέρχεται από την λέξη "Μπόγκι" που στη γλώσσα των Αυτόχθονων σημαίνει "κολύμπι".

Ο νεαρός Παναγιώτης Μπίνος, ηταν αυτός που μαζί με άλλους νέους της Παροικίας βούτηξε στη θάλασσα και ανέσυρε τον Σταυρό τον οποίον εν συνεχεία παρέδωσε στον Ιερατικώς Προιστάμενο π. Νικόλο Σκορδίλη.

Η στιγμή ήταν πολλή συγκινητική όταν η μητέρα του κυρία Βούλα και οι αδελφές του Αγκέλικα και Ταλιθά με δάκρυα στα μάτια τον αγκάλιασαν για να τον συγχαρούν για την ξεχωρηστή ευλογία που την ημέρα αυτή δέχθηκε.

Αυτό που δεν γνώριζαν οι περισσότεροι απο τους παρόντες ήταν το βαρύ πένθος του νεαρού Παναγιώτη για τον αδελφικό του φίλο Ισαάκ που χάθηκε μόλις την προηγούμενη μέρα σε τραγικό δυστύχημα με βάρκα στον ποταμό Ουίλιαμς στην περιοχή του Raymond Terrace βορειότερα του Newcastle.

Η συγκίνηση μεταδόθηκε αμέσως μεταξύ των πιστών και δεν υπήρξε μάτι που να μήν δάκρυσε βλέποντας τον θρήνο του νεαρού Παναγιώτη για τον αδικαχαμένο φίλο του.

Την Τελετή παρηκολούθησαν ο σεβάσμιος Γέροντας, π. Ευθύμιος Λαμπρόπουλος, ο Πρόξενος της Ελλάδος κ. Ζήσσης Ανδρέου Αντωνιάδης συνοδευόμενος από την ευγενεστάτη σύζυγο του κα Ιωάννα, ο Πρόεδρος της Ενορίας Κοινότητος Newcastle κ. Απόστος Μυλωνάς με την σύζυγο του κα Ελένη, ο γνωστός Οδοντίατρος απο το Σύδνευ κ. Ιωάννης Δημητρίου και πλήθος πιστών.

Σε όλους όσους συμμετείχαν στην Τελετή της Κατάδυσης και έπεσαν στην θάλασσα στην προσπάθεια τους να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, εδόθηκαν αναμνηστικές ευλογίες από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, καθώς επίσης και αναμνηστικές μπλούζες με κεντημένο τον Δικέφαλο και την Ενδειξη "ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ".

Ο νεαρός Παναγιώτης Μπίνος, δέχθηκε τις ευλογίες του π. Νικολάου, έναν ασημένιο Επιστήθιο Σταυρό εκ μέρους της Ενορίας Κοινότητος των Αγίων Αποστόλων, καθώς επίσης και την αγάπη, τις ευχές και τα θερμά συγχαρητήρια όλων όσων παρευρέθηκαν στην ιερή αυτή Τελετή.

Εμφανίσεις: 303205
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: