Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 25/09 13:40

elpid maik pompeo

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Χθες, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, έγινε δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα, από την επικείμενη επίσκεψη του ΥΠΕΞ Πομπεό στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά την συνάντηση η Ιερά Αρχιεπισκοπή εξέδωσε Δελτίο Τύπου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Mike Pompeo, προκειμένου να συζητήσουν μία σειρά από σημαντικά ζητήματα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια, καθώς και για τους λαούς της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας."

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έκανε για την συνάντηση την εξής δήλωση: "Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo για τη σημερινή μας συνάντηση. Είχα την ευκαιρία να εκφράσω την έντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τη θλίψη όλης της Ομογένειας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Είχα, επίσης, την ευκαιρία να εκφράσω τη βαθύτατη ανησυχία της Ομογένειας για τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών την υποστήριξη της Αμερικανικής Κυβέρνησης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και προς την ελληνική κοινότητα και όλες τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία."

"Επιθυμούμε να συνεχιστεί το έργο της Κυβέρνησης των Η.Π.Α. για τη διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, για την οικοδόμηση ενός διαλόγου χωρίς απειλές εκ μέρους της Τουρκίας και για την καλλιέργεια ειρηνικού κλίματος στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου".

Εκ πρώτης όψεως μπορεί κανείς να θαυμάσει τα λεγόμενα του Αμερικής Ελπιδοφόρου, τα οποία έρχεται να αναιρέσει ο ίδιος ο ΥΠΕΞ της Αμερικής με μήνυμά του.

Ο Μάικ Πομπεό μετά τη συνάντηση, σχολιάσε μέσω Twiiter την συνομιλία που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.

Συγκεκριμένα μέσα σε δύο γραμμές, ξεκαθαρίζει το λόγο της συνάντησης, λέγοντας: "Με μεγάλη χαρά συναντήθηκα με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδόφορο για να συζητήσουμε τη διαρκή υποστήριξή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Ορθόδοξη Κοινότητα είναι ένας ζωτικός φίλος και συνεργάτης για τις Ηνωμένες Πολιτείες".

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με την δήλωσή του αυτή, μας ενημερώνει ότι κατά τη συνάντηση δεν αναφέρθηκαν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρά μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο μήνυμά του ο κ. Πομπέο δεν κάνει καμία αναφορά για τυχόν συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο, σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, όπως ανέφερε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Κατά συνέπεια, η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, αναφέρεται σε θέματα τα οποία σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Πομπέο ουδέποτε συζητήθηκαν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για την συνάντηση του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδόφορου με τον Μάικ Πομπέο, το ΥΠΕΞ δεν εξέδωσε κανένα δελτίο τύπου.

tweet elpi

tweet elpi

Εμφανίσεις: 300907
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: