Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 14/01 18:58

eparxiaki sinodos

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής θα συγκεντρωθούν σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, στην πόλη Boca Raton της Φλόριδας, στις 18 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της οργάνωσης της «Ηγεσίας των 100», για να συζητήσουν αποκλειστικά το επείγον θέμα της κρίσης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Στη σύσκεψη στη Φλόριδα αναμένεται να τεθεί το θέμα της αποπομπής του π. Μητρόπουλου από την προεδρία της Σχολής στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, πλην όμως ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν προβλέπεται να συναινέσει για να μη δείξει ότι και σ' αυτό το θέμα απέτυχε.

Οπως απεκάλυψε πρόσφατα ο «Εθνικός Κήρυκας» η κατάσταση στη Σχολή έχει επιδεινωθεί τόσο από οικονομικής πλευράς αφού αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα, όσο και από απόψεως αριθμού φοιτητών, ο οποίος βρίσκεται στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών.

Υπενθυμίζεται η χαρακτηριστική ομολογία του Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου στη συνέντευξή του της 5ης Ιανουαρίου 2019 στον «Εθνικό Κήρυκα», ο οποίος μιλώντας για τη Σχολή, είπε ότι «αυτή τη στιγμή πνίγονται εκεί πέρα από οικονομικής απόψεως, για να μην βάλουμε και τα υπόλοιπα. Κάθε μέρα λαμβάνω στο e-mail μηνύματα του είδους προς Θεού πνιγόμαστε».

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου τα μέλη της Συνόδου είχαν έκτακτη επείγουσα τηλεδιάσκεψη για το θέμα της Σχολής, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα οικονομικά και ο σημερινός πρόεδρος της, π. Χριστόφορος Μητρόπουλος.

Παρά το γεγονός ότι η τηλεδιάσκεψη ήταν διαρκείας 45 λεπτών, δεν κατέληξαν σε καμία απόφαση. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος φέρεται να είπε στους συνεπισκόπους του μέλη της Επαρχιακής Συνόδου ότι θα το συζητήσουν και πάλι το θέμα εκτενώς στη Φλόριδα διότι θέλει να τους βλέπει όταν κάνουν συζήτηση. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει να κάνει τηλεδιασκέψεις διότι φοβάται τις διαρροές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκ των έσω της Σχολής αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα καταβολής ακόμα και του μισθολογίου στο υπαλληλικό προσωπικό, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και απολύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Ιούνιο παραιτήθηκαν οι δύο κοσμήτορες, Δημήτριος Κατός του Ελληνικού Κολεγίου και Δημήτριος Σκέδρος της Θεολογικής Σχολής, ενώ εξ' όσων έχει πληροφορηθεί ο «Ε.Κ.» ο κ. Κατός έφυγε τελείως από το Κολέγιο ενώ ο κ. Σκέδρος έχει παραμείνει ως καθηγητής.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Σχολής π. Χριστόφορος Μητρόπουλος ακολουθεί την τακτική του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου προς όλες τις κατευθύνσεις πως όλα είναι καλά στη Σχολή.

Αναμένεται δε να ζητήσει άλλα δέκα εκατομμύρια δολάρια από την «Ηγεσία των 100», με το δικαιολογητικό ότι θα διατεθούν για υποτροφίες στους σπουδαστές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα Master of Divinity το οποίο είναι ιερατικής κατευθύνσεως και προορίζονται για ιερείς.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν πως υπάρχει ευρεία συζήτηση ανάμεσα σε κορυφαία μέλη της «Ηγεσίας των 100», τα οποία ζητούν λεπτομερή οικονομική αναφορά για το πώς έχουν διατεθεί τα είκοσι εκατομμύρια δολάρια που έχει δώσει η Οργάνωση από το έτος 2000 μέχρι σήμερα επί προεδρίας του προηγούμενου προέδρου π. Νικολάου Τριανταφύλλου, ο οποίος υπηρέτησε επί δεκαπενταετία, αλλά και του σημερινού π. Χριστόφορου Μητρόπουλου, ο οποίος διορίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015.

Εμφανίσεις: 301537
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: