Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 26/09 00:12

sinodos amerikis

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Εχει προγραμματιστεί να συνέλθει στην τακτική της συνεδρίαση η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου στη Νέα Υόρκη από τις 16 έως και τις 18 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 16 Οκτωβρίου θα συνεδριάσουν οι επιτροπές και την Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 μέχρι το μεσημέρι θα εξεταστεί η θεματολογία της, η οποία όπως πληροφορείται ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι μία επανάληψη των προηγούμενων συνεδριάσεων για τα διοικητικά, τα εκπαιδευτικά, τα οικονομικά, και τη Θεολογική Σχολή.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» στις 5 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος δεσμεύθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να φέρει το θέμα της αποπομπής του προέδρου της Σχολής, π. Χριστόφορου Μητρόπουλου, στην Επαρχιακή Σύνοδο προκληθείς προς τούτο από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο.

Συγκριμένα, ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος στη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Εγινε αναφορά στη ραγδαία πτώση του αριθμού των φοιτητών, στο οικονομικό πρόβλημα, στις παραιτήσεις αρκετών μελών της εφορίας, αλλά και των κοσμητόρων του Ελληνικού Κολεγίου κ. Δημητρίου Κατού και της Θεολογικής Σχολής κ. Δημητρίου Σκέδρου για τις οποίες είχε γράψει σχετικά ο «Ε.Κ.».

Επίσης, έγινε ευθεία αναφορά στην ανεπάρκεια του σημερινού προέδρου της Θεολογικής Σχολής π. Χριστόφορου Μητρόπουλου.

Ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο αναφέρθηκε στη φθισική πορεία της Σχολής, τόνισε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική. Συνάμα έθεσε και θέμα προεδρίας λέγοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε ο πρόεδρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος επιχείρησε να εμφανίσει τα πράγματα ωραιοποιημένα, πλην όμως όταν υπήρξε η άμεση απάντηση του Μητροπολίτη κ. Ευαγγέλου ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να είπε, να το συζητήσουμε το θέμα στην Επαρχιακή Σύνοδο.

Ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, δηλαδή θα το φέρετε το θέμα στη Επαρχιακή Σύνοδο να τον αντικαταστήσουμε τον π. Μητρόπουλο, και ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ναι θα το φέρω και μάλιστα χρησιμοποίησε τη γνωστή έκφραση «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Εάν τηρηθούν τα υπεσχημένα από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο στην επικείμενη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου οφείλει να λυθεί το θέμα της προεδρίας της Σχολής. Τονίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.» αμφότερα τα Σχολεία, ήτοι το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή, έχουν μόνο 154 φοιτητές, τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων ετών.

Υπογραμμίζεται ότι η Επαρχιακή Σύνοδος συνεδριάζει μόνο δύο φορές τον χρόνο, το φθινόπωρο και την άνοιξη και εκτάκτως οσάκις παραστεί ανάγκη και κρίνει ο πρόεδρός της, Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος. Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου είναι ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός, ο οποίος συνάμα είναι και πνευματικός σύμβουλος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αρχιεπισκοπής.

Η Επαρχιακή Σύνοδος συγκροτείται από τους εξής ιεράρχες: Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, πρόεδρος και έχων την ποιμαντική επιστασία της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης. Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Ντένβερ κ. Ησαΐας, Ατλάντας κ. Αλέξιος, Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος, Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος και Σικάγου κ. Ναθαναήλ.

Επίσης, την Πέμπτη και την Παρασκευή 18 και 19 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο στο ξενοδοχείο «Marriott Marquis» του Μανχάταν.

Η θεματολογία των συνεδριάσεων έχει ως εξής: Εναρκτήριος προσευχή από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, εισαγωγικά σχόλια από τον Αρχιεπίσκοπο, διορισμός της εκτελεστικής επιτροπής από τον Αρχιεπίσκοπο, σχόλια του αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, αναφορά για την 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής η οποία, ως γνωστόν, συνήλθε στη Βοστώνη από την 1η έως και την 5η Ιουλίου από τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο, οικονομική αναφορά για το έτος 2018, θεώρηση του τροποποιημένου προϋπολογισμού του έτους 2019, το θέμα της ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, παλαιά και καινούργια θέματα, κατακλείδα και προσευχή.

Εμφανίσεις: 301593
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: