Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 04/07 11:52

derkon

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Την μοναδική θέση και αξία της Ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξήρε ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση κατά την επίσημη έναρξή της, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018, ενώ έκανε μνεία στους Ελληνες πρωτοπόρους μετανάστες.

Ο Μητροπολίτης κ. Απόστολος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με το οποίο έγινε η έναρξη της Συνέλευσης, λέγοντας πως «η φωνή της Μητρός Εκκλησίας προς τα εν Αμερική λίαν προσφιλή τέκνα της ηκούσθη από το σεπτόν μήνυμα της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος. Και είμαι βέβαιος ότι η φωνή αυτή έφτασε μέχρι τα μύχια της καρδίας σας».

Τόνισε ότι «αι ΗΠΑ είναι ένα μέγα κράτος εις το οποίον συνυπάρχουν εκατοντάδες θρησκευτικών και εθνικών παραδόσεων. Είναι ένα μέγα ανθρώπινον ψηφιδωτόν. Να ενθυμείσθε ότι κάθε ψηφίδα έχει την μοναδικήν θέσιν της και την αξίαν της. Η δική σας θέσις, σπουδαία άλλωστε αφ' εαυτής, λόγω της ανεκτιμήτου ελληνικής πολιτιστικής συνεισφοράς εις την Οικουμένην από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερον και λόγω της Ιστορίας, την οποίαν έγραψαν εδώ οι πρωτοπόροι Ελληνες, προκόψαντες πολλαχώς και επιβληθέντες εις την αμερικανικήν κοινωνίαν, διασφαλίζεται και ισχυροποιείται από την Πίστιν, όπως άλλωστε σημειώνει και το σύνθημα της Κληρικολαϊκής σας αυτής Συνελεύσεως».

Ο Μητροπολίτης κ. Απόστολος χαρακτήρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο «άγιο θεσμό που επαγρυπνεί φιλόστοργα και με βαθύτατο αίσθημα ευθύνης υπέρ όλων υμών. Η μαρτυρική και σεβασμία Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, πέραν της αυτοδικαίου Οικουμενικότητός της, είναι η Εκκλησία του Γένους. Είναι η Μητέρα σας και η μητέρα όλων μας. Ο Πατριάρχης μας αποκαλείται και Πατριάρχης του Γένους. Αυτός είναι η συνισταμένη της εκκλησιαστικής ευθύνης για όλους όσοι λατρεύουν τον Θεόν 'ανατολικώς και Ορθοδόξως' κατά την έκφραση του Μακρυγιάννη. Επομένως ο ζωντανός σύνδεσμος με το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και τον Πατριάρχην αποτελεί εγγύησιν αυθεντικότητος, ενότητος και πάσης φύσεως συναφούς ευλογίας».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «το ευσεβές ποίμνιον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των επί μέρους Μητροπόλεων, σύγκειται από πιστούς προερχομένους από κάθε γωνίαν και παράδοσιν του Ελληνισμού, αλλά και από διαφόρους εθνικάς οντότητας μη ελληνικού την καταγωγήν, Ορθοδόξου όμως στοιχείου. Ασφαλώς, όπως παντού, θα υπάρχουν νοοτροπίας, αντιλήψεων, πολιτικών ιδεών ή και κοινωνικών ακόμη τοποθετήσεων. Αι φυγόκεντροι δυνάμεις από πουθενά δεν απουσιάζουν.

»Ομως το Πατριαρχείον μας είναι η μεγάλη κεντρομόλος δύναμις, η οποία ενισχύει, διαφυλάσσει και εγγυάται την ενότητα της πίστεως εν τω συνδέσμω της ειρήνης και της αγάπης, επάνω εις την πέτρα της Αληθείας που είναι ο ίδιος ο Χριστός». Κατέληξε την ομιλία του λέγοντας «ο Θεός να ευλογεί την Αμερικήν. Ο Θεός να σώζει την ενταύθα Εκκλησίαν Του».

Στην 44η Κληρικολαϊκή συμμετέχουν συνολικά 346 ενορίες-κοινότητες της Αρχιεπισκοπής και 1421 άτομα ως εξής: 367 αντιπρόσωποι-εγγεγραμμένοι σύνεδροι στη Συνέλευση της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος, 736 εγγεγραμμένοι σύνεδροι στη Κληρικολαϊκή και 318 αντιπρόσωποι των οργανισμών των πρεσβυτερών, των συνταξιούχων, των αρχόντων κ.λπ.

O δήμαρχος Βοστώνης, κ. Μάρτιν Γουόλς, αναφέρθηκε στους εορτασμούς που έχουν προγραμματιστεί για την Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας 4η Ιουλίου και ευχαρίστησε που η Κληρικολαϊκή συνέρχεται στη Βοστώνη.

Μηνύματα απηύθυναν η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου, κυρία Μαρία Λογοθέτη, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Τσαντίκος, και ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος. Ο γενικός πρόξενος κ. Στράτος Ευθυμίου, αν και ήταν παρών δεν του δόθηκε ο λόγος να μεταφέρει χαιρετισμό.

Το απόγευμα διεξήχθη συζήτηση για την οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής, υποβλήθηκαν σοβαρές ερωτήσεις, αλλά και τοποθετήσεις.

Την συζήτηση διηύθυνε ο δικηγόρος της Αρχιεπισκοπής κ. Κάθι Γουόλς και συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών κ. Λάζαρος Κύρκος, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Τσαντίκος, η πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής κ. Elaine Allen και ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος.

Εγινε προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις, αλλά και να περάσει η γραμμή του στροβιλισμού της κατάστασης με την προπαγάνδα του είδους «ό,τι έγινε, έγινε, τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, έχουν θεσπιστεί κανόνες και εσωτερικοί έλεγχοι για να μη ξανασυμβεί».

Μιλώντας στην ολομέλεια για το οικονομικό πρόβλημα, ο κ. Κύρκος είπε ανάμεσα στα άλλα πως «όταν το πρωτάκουσα τον Οκτώβριο του 2017 ήμουν οργισμένος αλλά γνώριζα ότι μπορούν να φτιαχτούν». Υπενθυμίζεται ότι τις αποκαλύψεις τις έκανε ο «Εθνικός Κήρυκας».

Εγινε αναφορά στο πώς λειτουργούσε το λογιστικό σύστημα με τις ευθύνες να επιρρίπτονται στους απολυθέντες με σαφή υπονόηση του κ. Τζέρι Δημητρίου. Εγινε αναφορά στις απολύσεις των υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής, στις περικοπές, και στο γεγονός ότι 88 κοινότητες κατέβαλλαν στο ακέραιο την συνεισφορά τους για το έτος 2018.

Για το τραπεζικό δάνειο από την Alma Bank ελέχθη ότι «δεν υπήρχε άλλη επιλογή», ενώ ειπώθηκε πόσα και πού δόθηκαν τα χρήματα του δανείου. Κατόπιν ερωτήσεων αναγκάσθηκαν οι υπεύθυνοι να ομολογήσουν ότι έβαλαν ως εγγύηση τα κτίρια των γραφείων της Αρχιεπισκοπής.

Ο σύνεδρος κ. Μπιλ Κουκούλης είπε ότι «προδώσατε τους πατέρες μας», ενώ ο κ. Τζον Χένιγκ είπε «πρέπει να μάθει η κοινότητα μου, ζητώ ντοκουμέντα». Ο κ. Τζορτζ Πάππας κάλεσε «να ζητήσει συγνώμη η Αρχιεπισκοπή», ενώ η κυρία Κάθι Γουόλς απάντησε «είμαι βαθύτατα λυπημένη».

Διεξήχθη ευρεία συζήτηση για το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Ιερέων. Επίσης και για τον Αγιο Νικόλαο, για τον οποίον θα χρειασθούν περί τα $46 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί.

Παραδέχτηκαν την αποκάλυψη του «Ε.Κ.» μεταφοράς χρημάτων από τους αποκλειστικούς λογαριασμούς του Αγίου Νικολάου στην Αρχιεπισκοπή, ενώ τονίσθηκε ότι τώρα με το τραπεζικό δάνειο επιστράφηκαν τα χρήματα.

Ο κ. Τομ Κανέλλος, από το Μάντσεστερ, ρώτησε «ποιος μετέφερε τα χρήματα, γιατί και υπό ποίου τη διεύθυνση», χωρίς να λάβει σαφή απάντηση.

Εμφανίσεις: 301640
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: