Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 29/05 21:09

NASVILLE

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Σ' ένα μήνα αρχίζει η 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Βοστώνη και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Copley Marriott», εκεί που είχε γίνει και η Κληρικολαϊκή του 1988.

Οπως γράψαμε ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 που εξαγγέλθηκε επίσημα να γίνει στη Βοστώνη, το επαναλαμβάνουμε και τώρα πως ήταν λανθασμένη η απόφαση αυτή.

Επειδή όμως ο αποπεμφθείς εκτελεστικός διευθυντής Τζέρι Δημητρίου είχε κάνει κράτηση στο ξενοδοχείο «Copley Marriot» και είχε βάλει γενναία προκαταβολή, αν δεν γινόταν θα χάνονταν κι άλλα χρήματα.

Τελικά αυτός φαίνεται πως είχε ιδιαίτερη προτίμηση στα ξενοδοχεία «Marriot», όπως άλλωστε φανερώνει η αλληλουχία των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων, αλλά και γενικότερα οι συνεδριάσεις του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Οπως σημειώσαμε κι άλλη φορά δεν είχε καν ενημερώσει τον τοπικό ιεράρχη της Βοστώνης έστω προσχηματικά.

Επρεπε να είχε αναβληθεί η Κληρικολαϊκή με δεδομένη την κατ' άμφω «πτώχευση» της Αρχιεπισκοπής, διότι εδώ που τα λέμε η οικονομική «πτώχευση» της Αρχιεπισκοπής είναι η απόρροια της πνευματικής πτωχίας της.

Μια πτωχία μέχρι σημείου που αναγκάζεται να υποθηκεύσει τα κτίρια των γραφείων της στο Μανχάταν για να λάβει τραπεζικό δάνειο $7,0 εκατομμυρίων δολαρίων για να πληρώσει τα χρέη της.

Η Αρχιεπισκοπή διέσυρε το ελληνικό όνομα σε παναμερικανικό και διεθνές επίπεδο με τη διακοπή των εργασιών οικοδόμησης του Ναού του Αγίου Νικολάου πριν από έξι μήνες στο Σημείο Μηδέν. Να μην ξεχνούμε και το κατάντημα του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Κι όλα αυτά διότι η ηγεσία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη κι εδώ η ευθύνη βαραίνει εν πολλοίς βέβαια τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο επειδή αυτός είναι ο «Πρώτος», όπως συνηθίζεται να λέγεται στην εκκλησιαστική γλώσσα. Ομως και τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου δεν είναι άμοιρα ευθυνών, άσχετα από τις προφάσεις και δικαιολογίες που προβάλλουν τώρα ότι δεν ήξεραν για την οικονομική πτώση της Αρχιεπισκοπής. Γιατί να μη ξέρουν; Τι είδους Σύνοδος είναι; Εκτός ενός ή δύο ιεραρχών οι οποίοι έθεταν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο προ των ευθυνών του, οι υπόλοιποι «αγρόν ηγόραζον» ή μετοχές στο Χρηματιστήριο ή κεραμίδια για τα εκκλησάκια τους ή τελευταίου τύπου i-phones για να παίζουν ακόμα και κατά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών.

Η ειρωνεία δε της υπόθεσης είναι πως η Κληρικολαϊκή της Αρχιεπισκοπής γίνεται στη Βοστώνη, η Μητρόπολη της οποίας δεν έκανε τοπική Κληρικολαϊκή για το έτος 2017, ούτε και για το 2018 μέχρι στιγμής. Ούτε έχει δώσει οικονομικό απολογισμό, ενώ η παρακμιακή κατάσταση είναι εφιαλτική σε πλείστες όσες κοινότητές της.

Από πού να αρχίσει κάποιος και πού να καταλήξει; Από το Αρλινγκτον, το Λόουελ, τη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ ή το Ροντ Αϊλαντ, για να αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις δειγματοληπτικά;

Τώρα βέβαια ένα μήνα πριν την έναρξη είναι δύσκολο να αναβληθεί η Κληρικολαϊκή, καθότι κάποιοι άνθρωποι και κάποιες κοινότητες έχουν μπει στον κόπο κι έχουν εγγραφεί, έχουν κάνει κρατήσεις στο ξενοδοχείο και φυσικά δεν είναι σωστό να χάσουν κι αυτοί τα χρήματά τους. Μιλούμε για ικανά χρηματικά ποσά.

Το ζώπυρο ερώτημα είναι προς τι η Κληρικολαϊκή; Από όσο μπορώ να γνωρίζω δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα η θεματολογία της.

Αυτονόητα πως το κεντρικό θέμα θα είναι τα οικονομικά και φυσικά τα συναφή ερωτηματικά το πώς και το γιατί έφτασε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής σ' αυτό το έσχατο σημείο της οικονομικής κρίσης και ανυποληψίας;

Εάν επαναληφθεί αυτό που έγινε την 1η Φεβρουαρίου στη συγκέντρωση της Βοστώνης που ήλθαν από την Αρχιεπισκοπή να δώσουν απαντήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν πιο πολλές ερωτήσεις και υποψίες, τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναμένει ρηγματώδεις και χαοτικές καταστάσεις.

Αναφέρω το Οικουμενικό Πατριαρχείο διότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής από κανονικής, εκκλησιολογικής και πνευματικής σκοπιάς είναι Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου.

Οσον αφορά τα εσχάτως λεχθέντα και λεγόμενα περί «αυτοκεφαλίας» και τα συναφή, απλά πρόκειται για κειμήλια δυσείμονος μικρόνοιας. Γ' αυτό το θέμα θα επανέλθουμε διεξοδικότερα εν καιρώ.

Τώρα να πούμε πως είναι ηλίου εναργέστερο ότι ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να οιακοστροφεί την Αρχιεπισκοπή Αμερικής αφού ήδη «ναυάγιον γαρ».

Το συμφέρον της Εκκλησίας και της Ομογένειας επιτάσσει αμέσως μετά την Κληρικολαϊκή να παραδώσει την παραίτησή του ώστε να διευκολυνθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διά τα περαιτέρω.

Συνάμα να παραδώσουν τις παραιτήσεις τους και κάποιοι εκ των ιεραρχών, οι οποίοι έχουν συσσωρεύει πολλά δεινά σε κατά τόπους Μητροπόλεις μέχρι σημείου παραλυσίας.

Όχι μόνο δεν έχουν και δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε, αλλά συνεχίζουν να προξενούν ζημιά, κι είναι σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προσωπικά, του οποίου το γόητρο τιτρώσκεται καθημερινώς από αυτούς αφού οι πάντες ρωτούν πού είναι η Εκκλησιαστική τους Αρχή, το Πατριαρχείο, ο Πατριάρχης;

Ο ομογενειακός μας λαός είναι ένθεος, φιλότιμος, γενναιόδωρος, με ανεπτυγμένη την αρετή του εθελοντισμού και δεν του άξιζε τέτοια παρακμιακή κατάσταση.

Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος όντας στην έξοδό του να μην προβεί σε ανανεώσεις προσώπων ή κι ακόμα διορισμούς σε διάφορα Σώματα όπως είναι το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και η Φιλόπτωχος λόγου χάρη.

Αυτά να τα κάνει ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος μαζί με όλα τα άλλα. Η Αρχιεπισκοπή, οι Μητροπόλεις της και τα Ιδρύματά της χρειάζονται εκ βάθρων ανανέωση προσώπων και δομών, γιατί έχει σαπίσει η κατάσταση.

Εμφανίσεις: 302278
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: