Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 23/05 01:39

agiou fragkiskou

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος σε γραπτή δήλωση-επιστολή του, την οποία έστειλε στις κοινότητες της Μητρόπολης του, χαρακτηρίζει «ατυχή και ακατάλληλα» τα όσα ελέχθησαν δημόσια περί «αυτοκεφαλίας» της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, από τιμηθέντα με επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα από τη Θεολογική Σχολή στην τελετή αποφοίτησης της, το Σάββατο 19 Μαΐου 2018.

Αποκαλύπτει ότι αντιμετώπισε εκείνον που προέβη στα σχόλια περί αυτοκεφαλίας. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αν και αντιμετώπισα το άτομο αυτό ιδιωτικά για τα ακατάλληλα σχόλια του, αισθάνομαι πως οι πιστοί της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου δικαιούνται μία αποφασιστική, σκεπτόμενη και επιβεβλημένη επιβεβαίωση, η οποία να λειτουργήσει ως διόρθωση στα ατυχή σχόλια που ελέχθησαν στη Σχολή».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ευστάθιος Βαλιώτης ο οποίος ήταν ένας εκ των τιμηθέντων από τη Θεολογική Σχολή με επίτιμο Διδακτορικό δίπλωμα, αφού υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της ελληνικής γλώσσας, έθεσε ανοιχτά δημοσίως θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Αμερικής, ενώπιον του Εξαρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Μητροπολιτών Βοστώνης Μεθοδίου, Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου και Πίτσμπουργκ Σάββα, ενώ παρών ήταν και ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος. Είπε χαρακτηριστικά, πως «είναι άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας να μεταφερθεί στην Αμερική».

Είπε ακόμα πως «δεν γίνεται να διοικούμεθα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται στην Τουρκία, χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό, μα ούτε και έργο καθώς και με διαφορετική ατζέντα», ενώ διερωτήθηκε «τι θα γίνει σε μία ελληνοτουρκική σύρραξη, ποιον θα βοηθήσει η Εκκλησία μας;».

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Βαλιώτης δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «το πρόβλημα της Εκκλησίας της Αμερικής είναι πως τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει δύο Αρχιεπισκόπους, ο ένας είναι εκλεγμένος άγαμος στη Νέα Υόρκη και ο άλλος είναι έγγαμος και μένει κάπου στο Λονγκ Αϊλαντ.

Ο,τι προσπάθεια κάνει ο εκλεγμένος την τορπιλίζει ο διορισμένος», πλην όμως ο κ. Βαλιώτης αρνήθηκε να τον κατονομάσει.

Επισημαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος βρίσκεται στο Θεολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για την Μεγάλη Σύνοδο η οποία συνεκλήθη στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016 δεν έχει λάβει θέση μέχρι στιγμής για το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» μετά την τελετή της απονομής των πτυχίων, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε «η Σχολή αγωνίζεται, προχωρεί και πάντοτε προσβλέπομε στο μέλλον». Αναφορικά με τον κ. Βαλιώτη είπε ότι «είναι πάντοτε εντυπωσιακός», ενώ στην ερώτηση αν συμφωνεί με τα λεχθέντα του είπε «αυτό είναι άλλο θέμα».

Στη συνέχεια δημοσιεύομε ολόκληρη την γραπτή δήλωση του Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου προς τις κοινότητες της Μητρόπολης του.

«Πάσα βασιλεία μερισθείσα καθ' εαυτήν ερημούται, και πάσα πόλις ή οικία μερισθείσα καθ' εαυτήν ου σταθήσεται» Ματθ, 12:25.

Έπειτα από περισυλλογή, απεφάσισα να αναφερθώ στα ατυχή δημόσια σχόλια αναφορικά με την σχέση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής στις εξετάσεις αποφοίτησης του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού το Σάββατο 19 Μαΐου 2018.

Εκείνη τη στιγμή οι παρατηρήσεις (στην Ελληνική) δεν προσέχθηκαν από πολλούς στην ομήγυρη.

Προσωπικά απόμεινα ενεός πως τέτοια αισθήματα θα μπορούσαν να εκφρασθούν παρόντων ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, πολύ περισσότερο μπροστά σε αποφοιτούντες της Σχολής μας και των οικογενειών τους.

Αν και στη συνέχεια αντιμετώπισα το άτομο αυτό ιδιωτικά για τα ακατάλληλα σχόλια του, αισθάνομαι πως οι πιστοί της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου δικαιούνται μία αποφασιστική, σκεπτόμενη και επιβεβλημένη επιβεβαίωση, η οποία να λειτουργήσει ως διόρθωση στα ατυχή σχόλια που ελέχθησαν στη Σχολή.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι υπό την πνευματική και κανονική αιγίδα του σεπτού μας Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οποιοσδήποτε ζητά τυχαίως η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής να εγκαταλείψει το καθήκον της από την Μητέρα Εκκλησία είναι τόσο ανόητος όσο και παράλογος.

Συνήθως τέτοια ανοησία δεν θα άξιζε της προσοχής μας. Ωστόσο το γεγονός ότι αυτά τα σχόλια ελέχθησαν στη Θεολογική Σχολή, στον χώρο στον οποίον εκπαιδεύονται οι κληρικοί για την Εκκλησία μας εν Αμερική, απαιτεί μία ολοκληρωμένη, αποφασιστική και δημόσια απάντηση.

Αναμφίβολα και απολύτως αποδοκιμάζουμε και απορρίπτομε οποιαδήποτε κραυγή για χωρισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής από το Σώμα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και διαβεβαιώνουμε τους πιστούς μας πως αυτό δεν θα συμβεί.

Ας θυμόμαστε πως χωρίς τις ρίζες του, το δέντρο θα ξεραθεί και θα εξαφανιστεί.

Δεν μπορούμε να αποκόψουμε τις πνευματικές και εκκλησιαστικές μας ρίζες χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Προσευχόμενος όπως ο Κύριος παράσχει την ειρήνη και την ίαση του στην Εκκλησίας μας και σε όλους οι οποίοι εργάζονται για τη δόξα Του, διατελώ,

Μετά της εν Χριστώ αγάπης,

Ο Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος».

Εμφανίσεις: 302144
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: