Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 20/05 11:12

apofitiis holy cross

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Έγινε το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 η 76η τελετή αποφοίτησης του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Απεφοίτησαν από το Ελληνικό Κολέγιο 24 φοιτητές και φοιτήτριες. Από την Θεολογική Σχολή απεφοίτησαν 35 φοιτητές συνολικά, εκ των οποίων οι 19 με το πτυχίο Master of Divinity, το οποίο είναι ιερατικής κατευθύνσεως για εκείνους οι οποίοι προορίζονται για ιερείς.

Επίσης εκ των 35 αποφοιτησάντων από τη Σχολή οι 7 έλαβαν το πτυχίο Master of Theology και οι 9 το πτυχίο Master of Theological Studies. Επί πλέον 7 έλαβαν το Πιστοποιητικό Βυζαντινής Μουσικής.

Η τελετή έγινε σχεδόν εξ' ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα, εκτός από τον τιμηθέντα με επίτιμο διδακτορικό Ευστάθιο Βαλιώτη ο οποίος μίλησε στην ελληνική, ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου εξέφρασε ευχαριστίες στην ελληνική, και λίγες φράσεις είπε στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Η εκδήλωση άρχισε με το απολυτίκιο της Αναλήψεως, και τους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Αμερικής από την χορωδία του Ελληνικού Κολεγίου, ενώ ο πρόεδρος της Σχολής π. Χριστόφορος Μητρόπουλος, στο μήνυμα του το οποίο εστιάσθηκε εν πολλοίς στην επήρεια του Ιντερνέτ, το απηύθυνε στην αγγλική.

Επίσης οι ομιλητές από τις αποφοιτήσασες τάξεις του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, Theofanis Rauch και Jeremy Troy αντίστοιχα, μίλησαν μόνο στην αγγλική.

Με απονομή επίτιμων διδακτορικών πτυχίων τιμήθηκαν ο Τζον Κάλαμος, ο Ευστάθιος Βαλιώτης και ο π. Αντώνιος Κόνιαρης το οποίο παρέλαβε εκ μέρους του η κόρη του.

Ο κ. Κάλαμος στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα είπε πως «προέρχομαι από οικογένεια ελλήνων μεταναστών και ήμουν ο πρώτος από την οικογένεια μου που πήγε στο κολέγιο πράγμα το οποίο άλλαξε τη ζωή μου».

Πρόσθεσε πως «το άλλο πράγμα που έκανα καθώς μεγάλωνα ήταν ότι πήγαινα στην εκκλησία και στο κατηχητικό σχολείο το οποίο είχε επίσης μεγάλη επιρροή στη ζωή μου και το αποτέλεσμα αυτών ήταν πως μπόρεσα να ζήσω το Αμερικανικό όνειρο».

Είπε ακόμα ότι «από την εμπειρία μου στο κατηχητικό σχολείο γεννήθηκε το ενδιαφέρον μου για τη φιλοσοφία γι' αυτό και δημιούργησα έδρα φιλοσοφίας στο κολέγιο που σπούδασα».

Συμπλήρωσε πως «η φιλοσοφία βοήθησε στην δημιουργική σκέψη και στη δημιουργία νέων ιδεών».

Ο κ. Κάλαμος δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «δεν είχα έλθει άλλη φορά εδώ και είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το Ελληνικό Κολέγιο».

Ο κ. Βαλιώτης στην ομιλία του αφού υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της ελληνικής γλώσσας, έθεσε ανοιχτά δημοσίως θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Αμερικής, ενώπιον του Έξαρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Μητροπολιτών Βοστώνης Μεθοδίου, Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου και Πίτσμπουργκ Σάββα, ενώ παρών ήταν και ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος.

Είπε χαρακτηριστικά πως «είναι άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας να μεταφερθεί στην Αμερική».

Είπε ακόμα πως «δεν γίνεται να διοικούμεθα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται στην Τουρκία, χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό, μα ούτε και έργο καθώς και με διαφορετική ατζέντα», ενώ διερωτήθηκε «τι θα γίνει σε μία ελληνοτουρκική σύρραξη, ποίον θα βοηθήσει η Εκκλησία μας;»

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Βαλιώτης δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «το πρόβλημα της Εκκλησίας της Αμερικής είναι ένα πως τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει δύο Αρχιεπισκόπους, ο ένας είναι εκλεγμένος άγαμος στη Νέας Υόρκη και ο άλλος είναι έγγαμος και μένει κάπου στο Λόγκ Άϊλαντ. Ο,τι προσπάθεια κάνει ο εκλεγμένος την τορπιλίζει ο διορισμένος», πλην όμως ο κ. Βαλιώτης αρνήθηκε να τον κατονομάσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμα του έπλεξε το εγκώμιο των τιμηθέντων με επίτιμο διδακτορικό. Είπε συγκεκριμένα πως «αυτοί οι οποίοι σήμερα πήραν το τιμητικό δίπλωμα δεν είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, είναι πολύ εξαιρετικοί άνθρωποι. Δεν είναι μόνο πολύ επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Είναι πολύ επιτυχημένοι, πολύ δημιουργικοί αμφότεροι ο κ. Κάλαμος και ο κ. Βαλιώτης, αλλά έχουν το χαρακτηριστικό ότι τις Κυριακές είναι στην εκκλησία».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ακόμα στο πρώτο και τρίτο κεφάλαιο του Βιβλίου της Αποκαλύψεως δίνοντας έμφαση στην λέξη «τω νικώντι».

Στην κατακλείδα διαβίβασε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σε δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε «η Σχολή αγωνίζεται, προχωρεί και πάντοτε προσβλέπομε στο μέλλον».

Αναφορικά με τον κ. Βαλιώτη είπε ότι «είναι πάντοτε εντυπωσιακός», ενώ στην ερώτηση αν συμφωνεί με τα λεχθέντα του είπε «αυτό είναι άλλο θέμα».

Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην οποία προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενώ έγιναν δύο χειροτονίες. Συγκεκριμένα η εις Διάκονο χειροτονία του Αντωνίου Παπαθανασίου, διευθυντή της φοιτητικής ζωής και του Πρεσβύτερο του Μιχαήλ Τίσελ.

holy cross

holy cross

Εμφανίσεις: 301747
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: