Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 06/05 16:18

st nicholas 5

Του Θεόδωρου Καλμούκου | "Εθνικός Κήρυκας"


Το θέμα των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, του Αγίου Νικολάου, του Ταμείου Συντάξεως των Ιερέων, η Θεολογική Σχολή και εν μέρει τα διοικητικά, απασχόλησαν την εαρινή συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» εκ των έσω των συνεδριάσεων.

Αναφορικά με το Ταμείο Συντάξεων των Ιερέων, ως γνωστόν υπάρχει πρόβλημα, όπως είχε γράψει στο παρελθόν ο «Εθνικός Κήρυκας», καθότι η Αρχιεπισκοπή δεν κατέβαλλε τα χρηματικά ποσά που υποχρεούνταν να καταβάλλει.

Το θέμα έθεσε ο υπεύθυνος του Ταμείου, πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Παυλάκος, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη Church Falls της Βιρτζίνια.

Ελέχθη από αξιωματούχους του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου αυτό που έγινε με το Ταμείο των Ιερέων δεν έπρεπε να είχε γίνει, αλλά υποχρεούμαστε από τον νόμο να πληρώσουμε πρώτα στον Άγιο Νικόλαο το ποσό των $3.7 εκατομμυρίων.

Ηδη επιστρέψαμε $1.0 εκατομμύριο και πρέπει να βάλουμε και τα υπόλοιπα $2.7 εκατομμύρια.

Εν τω μεταξύ κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει ακριβώς το ποσό το οποίο όφειλε να είχε καταβληθεί από την Αρχιεπισκοπή.

Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές ποσών, όπως λόγου χάρη ακούσθηκε το ποσό των $850,000 ή κατ' άλλους $650,000 χιλιάδες.

Ελέχθη, ωστόσο, από τους υπεύθυνους της Αρχιεπισκοπής ότι θα πρέπει να βρούμε ακριβώς το ποσό που δεν έχει καταβληθεί και θα το καταβάλλει η Αρχιεπισκοπή.

Όταν ο π. Παυλάκος ρώτησε τί θα γίνει με τον τόκο που χάθηκε, του απάντησαν ότι θα ερευνήσουμε ολόκληρο το θέμα και ό,τι δεν έχει καταβληθεί στο ταμείο, θα καταβληθεί. Βάλαμε όμως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, αλλά δεν είναι αρκετά, πρέπει να βάλουμε όσα οφείλονται.

Αξιωματούχοι του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου είπαν ότι έχουμε παραδώσει όλα στις Αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Ελέχθη ακόμα πως η Αρχιεπισκοπή έχει ασφάλεια σε περίπτωση που κάποιοι υπάλληλοι ή στελέχη της κάνουν υπεξαίρεση και κλοπή χρημάτων της και η οποία (ασφάλεια) καλύπτει περί το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Όμως δεν μπορούμε να πάρουμε την αποζημίωση από την ασφάλεια, εάν δεν μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι υπήρξε υπεξαίρεση.

Ελέχθη επίσης ότι βρέθηκε στην Αρχιεπισκοπή ένα ολόκληρο κουτί γεμάτο με φάκελα τα οποία εμπεριείχαν υπογεγραμμένες επιταγές πληρωμών που ποτέ όμως δεν ταχυδρομήθηκαν διότι δεν υπήρχαν χρήματα κι αυτοί οι λογαριασμοί πρέπει να πληρωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα το είχε αποκαλύψει ο «Ε.Κ.» τον Οκτώβριο του 2017.

Επίσης ειπώθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν οικονομικοί έλεγχοι σε όλες τις Μητροπόλεις και πως θα πρέπει να θεσπισθούν κανονισμοί και εσωτερικοί έλεγχοι όπως γίνεται στην Αρχιεπισκοπή. Όποιοι λαμβάνουν χρήματα από την Αρχιεπισκοπή υποχρεούνται να δίνουν οικονομικές αναφορές ελεγμένες (audited).

Η Αρχιεπισκοπή θα πάρει το δάνειο από την Τράπεζα, ήδη είχε υποβληθεί η αίτηση. Θα μπουν υποθήκη τα κτίρια των γραφείων της στο Μανχάταν διότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή λόγω της οικονομικής κατάστασης της Αρχιεπισκοπής.

Ανακοινώθηκε από τον Μητροπολίτη Σάββα ότι η Κληρικολαϊκή του έτους 2020 για γίνει στη Μητρόπολη Πίτσμπουργκ.

Έγινε αναφορά για την έρευνα των οικονομικών του Αγίου Νικολάου, για την οποία μάλιστα εκδόθηκε ανακοινωθέν αγγλιστί στο οποίο αναφέρονται και τα εξής: «Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής χρωστά στον υπό ανέγερση ναό του Αγίου Νικολάου στο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, το ποσό των $3.7 εκατομμύριων δολαρίων, όπως αναγράφεται σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε μόνο στην αγγλική γλώσσα μέχρι στιγμής, στ πλαίσια της εαρινής συνεδρίασης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο Πίτσμπουργκ.

Σύμφωνα με το Ανακοινωθέν, «η Elaine Allen, πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου (Audit Committee of the Archdiocesan Council) ανακοίνωσε την ουσιαστική ολοκλήρωση της Πρώτης Φάσης του Ειδικού Ελέγχου στη διαχείριση των οικονομικών του Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.

Η Ειδική Ερευνητική Επιτροπή έχει λάβει από την εταιρία PricewaterhouseCooper την έκθεση της πρώτης φάσης και θα ανακοινώσει τα ευρήματα της στην Εκτελεστική Επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου αμέσως».

Αναγράφεται επίσης πως «ανάμεσα στα βασικά ευρήματα από την πρώτη φάση είναι ότι επιβεβαιώθηκε ότι η Αρχιεπισκοπή οφείλει στον Άγιο Νικόλαο λιγότερα από $3,7 δολάρια, ενώ το ακριβές ποσό θα ορισθεί στις προσεχείς εβδομάδες. Επί πλέον η έρευνα βρήκε ότι όλα τα υπόλοιπα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για το έργο του Αγίου Νικολάου έχουν καταμετρηθεί και πως τα έξοδα αυτών των χρημάτων ήταν σε συμφωνία με τους περιορισμούς των δωρητών».

Στο Ανακοινωθέν τονίζεται πως «λόγω των δυναμικών προσπαθειών ανασυγκρότησης των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής με επικεφαλής τον ταμία Μιχάλη Ψαρό, η Αρχιεπισκοπή έχει ήδη πληρώσει το ποσό του $1.0 εκατομμυρίου δολαρίων στον Άγιο Νικόλαο και θα καταβάλλει οικειοθελώς και τόκο σε ολόκληρο το ποσό που οφείλει.

Ακόμα η Αρχιεπισκοπή θα καταβάλλει ως εθελούσια συνεισφορά στον Άγιο Νικόλαο το ποσό των $670,000 χιλιάδων δολαρίων».

Το Ανακοινωθέν αναφέρει ακόμα πως «η δεύτερη φάση της έρευνας συνεχίζεται από την εταιρία PricewaterhouseCooper και η οποία συμπεριλαμβάνει εξέταση των βασικών εξόδων καθώς και τις αυξήσεις των εξόδων του Αγίου Νικολάου, εξέταση των αλλαγών των σχεδίων καθώς επίσης και ανάλυσης των πληρωμών των προμηθειών με στόχο την πιθανή αποκάλυψη σχέσεων μεταξύ της ομάδας διεύθυνσης του έργου του Αγίου Νικολάου και των προμηθευτών που πληρώθηκαν από τα χρήματα του Αγίου Νικολάου.

Η έκθεση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός. Αμέσως μετά θα αρχίσει η τρίτη φάση της έρευνας».

Διεξήχθη ευρεία συζήτηση για τη Θεολογική Σχολή στην οποία η Αρχιεπισκοπή δεν έχει στείλει χρήματα επί ένα χρόνο.

Ο πρόεδρος της Σχολής, πρωτοπρεσβύτερος Χριστόφορος Μητρόπουλος, έθεσε το θέμα τονίζοντας ότι δεν έχει χρήματα να λειτουργήσει τη Σχολή. Αξιωματούχοι της Αρχιεπισκοπής απάντησαν ότι η Σχολή είναι ξεχωριστή οντότητα (separate entity), έχει ξεχωριστό αριθμό φορολογικής ταυτότητας.

Ο π. Μητρόπουλος ρώτησε πώς λέτε εδώ ότι όλα πηγαίνουν καλά τη στιγμή που δεν έχω χρήματα να λειτουργήσω τη Σχολή; Επίσης για το θέμα της Σχολής μίλησε και ο π. Ιωάννης Μαγουλιάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι δεν γνώριζε ότι η Αρχιεπισκοπή δεν έχει δώσει χρήματα στη Σχολή επί ένα χρόνο και πως το πληροφορήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση στη Σχολή.

Ελέχθη από κάποιους νεοδιορισθέντες αξιωματούχους πως δεν μπορούσαν να φαντασθούν ότι θα βρισκόταν η Αρχιεπισκοπή σ' αυτή την κατάσταση.

Ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αναφέρθηκε στην επιστολή της εταιρίας MG McGrath κατασκευής επιφανειών και αποθήκευσης υλικών οικοδομών, της 26ης Απριλίου 2018, που απεκάλυψε ο «Ε.Κ.» και η οποία απειλεί να πετάξει υλικά του ναού του Αγίου Νικολάου, ζητώντας να της καταβληθεί άμεσα (μέχρι τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018), το ποσό των $2.4 εκατομμυρίων δολαρίων που χρωστά η Αρχιεπισκοπή για την ανοικοδόμηση του ναού.

Ο κ. Αντώνιος είπε ότι είναι αλήθεια ότι δεν πληρώσαμε την εταιρία επί ένα χρόνο, συναντήθηκα με τους υπεύθυνους της την Τετάρτη και θέλουν να τους δώσουμε αμέσως $1.4 εκατ.

Από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι Μητροπολίτες Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, Ντένβερ Ησαΐας και Ατλάντα Αλέξιος.

Εμφανίσεις: 300815
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: