Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 12/04 11:20

ORTHODOX ARCHDIOCESE AMERICA

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Σε έκτακτη τηλεφωνική συνδιάσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχαν και μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου το απόγευμα της Τρίτης 10 Απριλίου 2018, αποφασίσθηκε και επικυρώθηκε η λήψη δανείου από την Αρχιεπισκοπή ύψους μεταξύ $7.5 και $10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αρχιεπισκοπή προτίθεται να καταφύγει στην Ομογενειακή Τράπεζα Alma Bank της Νέας Υόρκης για τη λήψη του δανείου. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του δανείου είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 5 Μαρτίου 2018.

Το δάνειο, αν παραχωρηθεί, λαμβάνεται προκειμένου να πληρώσει η Αρχιεπισκοπή τα χρέη της, τα οποία, ως γνωστόν, την οδήγησαν σε κατάσταση «πτώχευσης».

Θα βάλει ως υποθήκη, για να εγγυηθεί το δάνειο, τα δύο κτίρια των Γραφείων της, τα οποία βρίσκονται στη διεύθυνση 8-10 East 79th Street στη Νέα Υόρκη.

Από την τηλεδιάσκεψη απουσίαζαν οι Μητροπολίτες Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Ατλάντας κ. Αλέξιος και Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος έφερε αντίρρηση για την λήψη του δανείου.

Φέρεται να είπε ότι δεν είναι σωστό αυτό που πηγαίνομε να κάνουμε διότι υποθηκεύομε τα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής, δεν φαίνεται καλό στον λαό μας», πλην όμως ελέχθη ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής που αναγκάζεται να υποθηκεύσει ακόμα και τα γραφεία της για να πάρει δάνειο να λειτουργήσει.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι η Αρχιεπισκοπή είχε δυσκολία να πάρει δάνειο από άλλες Αμερικανικές Τράπεζες, λόγω του γεγονότος ότι επίκειται έρευνα από τις Αμερικανικές Αρχές για τα διαμειφθέντα στον υπό ανέγερση ναό του Αγίου Νικολάου, καθώς επίσης και στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής.

Οι εργασίες ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου σταμάτησαν πριν από πέντε μήνες, επειδή η Αρχιεπισκοπή χρωστούσε χρήματα στην εργολαβική εταιρία, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα αρχίσουν ξανά.

Όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» στις 20 Μαρτίου 2018, ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, καθώς και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής προτίθενται να κάνουν κρούση στην «Ηγεσία των 100», καθώς και στο Ταμείο «Πίστη: Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό» και να ζητήσουν το ποσό των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων υπό μορφή δανείου, για να πληρώσει η Αρχιεπισκοπή τα χρέη της.

Ωστόσο έπειτα από αυτό το δημοσίευμα του «Ε.Κ.» διεμηνύθη ευσχημόνως στον Αρχιεπίσκοπο να μην γίνει απόπειρα εκζήτησης χρημάτων έστω και υπό μορφή δανείου από την Ηγεσία των 100 διότι θα υπάρξει αρνητική απάντηση από τα μέλη της.

Αναφορικά με την Οργάνωση της «Ηγεσίας των 100», έγινε το 1998 επί προεδρίας του κ. Γεωργίου Μπεχράκη, ανεξάρτητος Οργανισμός και μάλιστα μετακόμισε από τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής, στο Olympic Tower της Νέας Υόρκης Παράλληλα οι κανονισμοί που την διέπουν δεν επιτρέπουν να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες παροχής δανείων, ούτε να δίνει χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα της Αρχιεπισκοπής, διότι θέτει σε διακινδύνευση το αφορολόγητο καθεστώς της.

Κορυφαία στελέχη της Ηγεσίας των 100 παρατηρούσαν στον «Ε.Κ.» ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ να τεθεί σε διακινδύνευση το κύρος, η αξιοπιστία και το αφορολόγητο προνόμιο της Οργάνωσης. Υπογραμμίζεται ότι η Ηγεσία των 100 έχει δικό της ξεχωριστό κωδικό αριθμό έκπτωσης της φορολογίας, γνωστό ως Tax Id Number.

Εν τω μεταξύ σε δεινή οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, οι υπεύθυνοι της οποίας ζήτησαν άδεια από τους αξιωματούχους της Αρχιεπισκοπής να κάνουν χρήση κλειστών λογαριασμών, γνωστών ως restricted funds διότι όπως ελέχθη δεν υπάρχουν χρήματα για να ανταποκριθεί η Σχολή στις οικονομικές υποχρεώσεις της του τρέχοντος μηνός Απριλίου.

Εμφανίσεις: 302011
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: