Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 06/01 11:06

bartholomaios amanatidis

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Προς αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου φαίνεται πως έχει καταλήξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έπειτα από τα γνωστά συνταρακτικά γεγονότα που σχετίζονται με τη χρεοκοπία της Αρχιεπισκοπής, μέχρι σημείου μάλιστα που διακόπηκαν οι εργασίες ανοικοδόμησης του Ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, όπως δημοσίευσε κατ' αποκλειστικότητα τους τελευταίους τρεις μήνες ο «Εθνικός Κήρυκας».

Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της αντικατάστασής του, συνευδοκούν όλες οι μέχρι τώρα υπάρχουσες ενδείξεις: Η ματαίωση της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας για την εορτή των Θεοφανείων, η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ιωάννη Αμανατίδη, καθώς επίσης και αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα».

Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης διεμήνυσε στους επιχώριους ιεράρχες, τους διαβιούντες εν Τουρκία, να βρίσκονται στο Φανάρι κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ενώ στην καθιερωμένη ομιλία του την Πρωτοχρονιά στην αντιφώνησή του στον λόγο του πρώτου τη τάξει της Ιεραρχίας του Θρόνου Μητροπολίτη Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου έκανε αναφορά στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και ευχήθηκε να επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματά της.

Μιλώντας ακόμα ο Πατριάρχης στην Πατριαρχική Αυλή, είπε ότι στην επικείμενη Σύνοδο αναμένεται να γίνουν αλλαγές και εκλογές χωρίς να δώσει περισσότερες ενδείξεις.

Εν τω μεταξύ, έχει προγραμματιστεί να αφιχθεί στην Κωνσταντινούπολη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 για τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018.

Επίσης, μέσα στα πλαίσια των διαβουλεύσεων για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής εντάσσεται και η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ιωάννη Αμανατίδη, ο οποίος είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η φθισική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ενώ κόμισε και μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την Αρχιεπισκοπή και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Ε.Κ.» είχε αποκαλύψει ότι τόσο ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ζήτησαν από τον Πατριάρχη να παρέμβει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και να αντικαταστήσει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου αναγράφεται ότι ο λόγος της επίσκεψης του κ. Αμανατίδη στο Φανάρι είναι για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση της Ελλάδος στον φετινό εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, και ακολούθως να παραστεί στον καθαγιασμό των υδάτων του Κερατίου Κόλπου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο το Σάββατο 6 Ιανουαρίου.

Ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος συνοδεύεται από την σύζυγό του κ. Σταματία Μουστάκα, μετέφερε τις ευχές της ελληνικής κυβέρνησης για το Νέο Ετος και το σεβασμό της προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις εόρτιες ευχές του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Αμανατίδη και προς όλη την ελληνική κυβέρνηση και ευχήθηκε το 2018 να είναι έτος οριστικής ανάκαμψης της χώρας και ο ελληνικός λαός να υπερβεί τις ποικίλες δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος τα προηγούμενα χρόνια.

Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο | Νίκος Μαγγίνας

Εμφανίσεις: 302468
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: