Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 21/12 09:42

cali1

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Σώθηκε από τις πυρκαγιές ο ιερός ναός της Αγίας Βαρβάρας στην ομώνυμη πόλη Santa Barbara της Καλιφόρνιας. Οπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», οι φλόγες είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον ναό.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» αργά το βράδυ της Τρίτης ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας π. Χαράλαμπος Φοξ είπε πως «μόλις βγήκα από μία ενημερωτική σύσκεψη με τις αρμόδιες Αρχές οι οποίες έδωσαν αναφορές για τα όσα συμβαίνουν και ο γενικός αρχηγός των επιχειρήσεων Κρις Τσίλντερς είπε ότι η πυρκαγιά στην κομητεία του St. Barbara έχει σβήσει βασικά.

Στο βόρειο μέρος της κομητείας Βέντουρα υπάρχει κάποια δραστηριότητα μικρών πυρκαγιών στην παρυφές της κομητείας St. Barbara και υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να αναζωπυρωθούν. Ισχυροί άνεμοι αναμένονται το βράδυ της Τετάρτης αλλά η αίσθηση του είναι ότι θα μας ξεπεράσουν οπότε το πρωί της Πέμπτης θα γνωρίζουμε ότι όλα τέλειωσαν κι όλοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή θα έχουν εκτενέστερη μάχη».

Αναφορικά με την εκκλησία και την κοινότητα είπε ότι «είχε τεθεί σε εθελοντική εκκένωση. Για προληπτικούς λόγους πήρα από τον ναό τα ιερά σκεύη διότι από τη στιγμή που θα άλλαζε το καθεστώς σε υποχρεωτική εκκένωση δεν θα μπορούσα να μπω στο ναό. Η φωτιά κινείτο με ταχύτητα προς το ναό, κι έτσι έτρεξα και πήρα τα ιερά σκεύη».

Ο π. Χαράλαμπος πρόσθεσε πως «ο ναός μας της Αγίας Βαρβάρας σώθηκε ως εκ θαύματος».

Και συμπλήρωσε: «Το κλίμα στην κοινότητα είναι έμπονο διότι εξακολουθούν πολλοί ενορίτες να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Μίλησα με δύο ανθρώπους σήμερα οι οποίοι επέστρεψαν στα σπίτια τους τα οποία βρίσκονται στην περιοχή που ήταν έντονες οι φωτιές, αλλά ευτυχώς τα σπίτια τους είναι εντάξει. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκανε μία καταπληκτική εργασία δίνοντας αποφασιστική μάχη. Κάπου 1.300 κτίρια και σπίτια απειλήθηκαν και μόνο 12 από αυτά υπέστησαν ζημιές».

Οταν τον ρωτήσαμε για τον ίδιο και την οικογένειά του, είπε ότι «η οικογένειά μας είναι εντάξει, ευτυχώς το σπίτι μας δεν ήταν κάτω από καμία εντολή για εκκένωση, αλλά όπως και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας είναι εξαιρετικά δύσκολο για την αναπνοή μας λόγω των πυκνών καπνών και πρέπει να σας πω ότι περισσότεροι άνθρωποι έφυγαν λόγω των καπνών παρά για την απειλή της φωτιάς στην κοινότητά μας. Μιλούμε για ανθρώπους με μικρά παιδιά και προχωρημένης ηλικίας».

Στην ερώτηση αν υπήρξε κάποιο θύμα από την κοινότητα, είπε πως «το σπίτι ενός ενορίτη υπέστη ζημιές. Αν και τα γειτονικά σπίτια κάηκαν ολοσχερώς το δικό τους σπίτι απλώς υπέστη ζημιά, στέκεται όρθιο. Στο Καμαρίλο δύο ενορίτες ίσως έχασαν τα σπίτια τους». Σύμφωνα με τον π. Χαράλαμπο «η κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας αποτελείται από περίπου 120 οικογένειες».

cali2

cali2

Εμφανίσεις: 301793
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: