Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 28/11 10:34

amerikis grand zero

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Σε έντονα ηλεκτρισμένο κλίμα διεξήχθη τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 η συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφορικά με τον ανοικοδομούμενο ναό του Αγίου Νικολάου στο σημείο Μηδέν του Μανχάταν και την εν γένει φθισική κατάσταση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής η οποία, ως γνωστόν, έχει οδηγηθεί σε «πτώχευση».

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος ο ναός του Αγίου Νικολάου προβλέπεται ότι θα στοιχίσει μεταξύ 47 και 80 εκατομμύρια δολάρια. Πρόβλεψε ακόμα ότι θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά με την οποία διεξήχθησαν και ελέχθησαν. Κατ’ αρχήν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος είχε επί μία και πλέον ώρα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο πριν την έναρξη της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου. Σημειώνεται ότι απουσιάζει από την Σύνοδο ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Σάββας.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος προέβη στην ανάγνωση σύντομης έκθεσης για τα οικονομικά η οποία προερχόταν από το ανακοινωθέν των 1,400 λέξεων που είχε εκδώσει μέσω εταιρίας δημοσίων σχέσεων και το προσωπικό του μήνυμα χωρίς την παράθεση συγκεκριμένων οικονομικών στοιχείων και ποσών ελλειμμάτων.

Η συζήτηση ξεκίνησε από τον ανεγειρόμενο ναό του Αγίου Νικολάου και η πρώτη παρατήρηση που έγινε από Συνοδικό ιεράρχη αφορούσε την επιλογή του αρχιτέκτονα κ. Καλατράβα, στην οποία ασκήθηκε κριτική, διότι αγνοήθηκαν έγγραφες αντιρρήσεις ειδημόνων αρχιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι είναι ειδικοί σε θέματα Χριστιανικής τέχνης και ναοδομίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος υπεστήριξε ότι δεν έλαβε το έγγραφο με τις αντιρρήσεις του Συνοδικού αρχιερέα και στη συνέχεια περιέγραψε λεπτομερώς την όλη διαδικασία επιλογής αρχιτέκτονα, μέχρις ότου καταλήξει στον κ. Καλατράβα.

Απέφυγε να πει πόση ήταν η αμοιβή του κ. Καλατράβα μέχρι τώρα και τί υπολείπεται ακόμα για να εξοφληθούν οι υπηρεσίες του. Απέκρυψε και το γεγονός πως ομογενείς Ελληνορθόδοξοι αρχιτέκτονες είχαν προσφερθεί να αρχιτεκτονήσουν δωρεάν τον ναό.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος από την αρχή προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των τεράστιων ελλειμμάτων τα οποία ανέρχονται στα $12,750.000 (δώδεκα εκατομμύρια εφτακόσιες πενήντα χιλιάδες δολάρια) λέγοντας πως αντιμετωπίσαμε μία μικρή δυσκολία.

Ηταν αυτή η θέση του Αρχιεπισκόπου την οποία εξέλαβαν πολλοί συνοδικοί αρχιερείς ως απροκάλυπτο εμπαιγμό του Πατριάρχη και της Συνόδου και άρχισαν να υποβάλλουν αλλεπάλληλες ερωτήσεις. Τόνισαν πως η έκθεση του Αρχιεπισκόπου αντί να απαντήσει στην εντολή του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, να εκθέσει δηλαδή με λεπτομέρειες τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, περιορίζεται σε μία τόσο γενική και αόριστη περιγραφή των καταστάσεων, ώστε να μη βρίσκει κανείς στις δύο σελίδες της αναφοράς του ούτε έναν αριθμό, ούτε ένα ποσό ελλείμματος.

Επισημάνθηκε ότι πουθενά ο Αρχιεπίσκοπος δεν κάνει έναν απολογισμό της οικονομικής κατάστασης, ούτε και αναφέρεται σε συγκεκριμένα στοιχεία. Ελέχθη από μέλος της Συνόδου ότι το Ανακοινωθέν της Επαρχιακής Συνόδου και η Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου προς το λαό είναι πιο διαφωτιστικά και αναλυτικά από ότι η Έκθεση προς τον Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο.

Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος απάντησε διερωτώμενος «μπορείτε να μου εγγυηθείτε ότι όσα θα πω δεν θα βγουν από αυτήν την αίθουσα; Πώς μπορώ να είμαι συγκεκριμένος, όταν φοβάμαι ότι αυτά θα διαρρεύσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Συνοδικοί του απάντησαν πως «εσείς δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε την εχεμύθεια όσων συζητούνται στη δική σας Επαρχιακή Σύνοδο, όπου προεδρεύετε, και ζητάτε εχέγγυα από την Αγία και Ιερά Σύνοδο και τον Πατριάρχη;».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος είχε σημειώσει στην γραφτή του αναφορά ότι ο οικονομικός έλεγχος ο οποίος διενεργείται από Λογιστικές εταιρείες θα ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου, ενώ δεν έδωσε καμία εξήγηση στους ερωτώντες Συνοδικούς γιατί δεν έχει φέρει ακόμα τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, αφού ήδη είμαστε στα τέλη Νοεμβρίου.

Όταν του επισήμαναν ότι υπάρχει δηλαδή ήδη μία καθυστέρηση ενός μηνός και ερωτηθείς πότε θα τελειώσουν αυτοί οι έλεγχοι, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.

Ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος ο οποίος είχε περιέλθει σε δεινή θέση δεν απάντησε στις ερωτήσεις των συνοδικών αναφορικά γιατί απολύθηκαν άνθρωποι; Θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τα ελλείμματα; Αν ναι, τότε γιατί απολύθηκαν αντί να καταστούν υπόλογοι και να δώσουν εξηγήσεις και να υποστούν τις προβλεπόμενες από τους νόμους κυρώσεις; Αν δεν θεωρήθηκαν υπεύθυνοι, τότε γιατί απολύθηκαν;

Επίσης ο κ. Δημήτριος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις του είδους, πώς διαπιστώθηκε το έλλειμμα;

Πόσο υπολογίζεται ότι είναι αυτό το έλλειμμα; Πόσο καιρό υπολογίζει ο Αρχιεπίσκοπος ότι θα χρειαστεί για να καλύψει το έλλειμμα με τα μέτρα που πήρε; Πόσα υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει από κάθε μέτρο;

Ειπώθηκε από συνοδικούς του Φαναρίου στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριος πως στην πρόσφατη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ακούστηκαν φωνές που θεωρούσαν υπεύθυνο το Πατριαρχείο για την οικονομική κατάρρευση της Αρχιεπισκοπής, επειδή δήθεν ζητάει συνέχεια χρήματα για τη λογία και για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης.

Ε’ αυτού ρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος πώς το επέτρεψε αυτό να συμβεί, αφού γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια;

Γιατί δεν τον έβαλε στη θέση του αυτόν που υποστήριξε τέτοιες ανακρίβειες; Πώς είναι δυνατόν να στοχοποιείται το Πατριαρχείο, όταν τα μόνα χρήματα που παίρνει από την Αρχιεπισκοπή είναι ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο κι αυτά με αλλεπάλληλες υπομνήσεις και γράμματα από τον ίδιον τον Πατριάρχη, ενώ κάτω από την μύτη του και τη μύτη της Επαρχιακής Συνόδου της Αμερικής και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κατασπαταλώνται και χάνονται δεκάδες εκατομμύρια δολάρια με την ασυδοσία και τις ανεξέλεγκτες δαπάνες;

Στο σημείο αυτό ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε να διακοπεί η συνεδρίαση για το μεσημεριανό γεύμα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος παρακάλεσε να ομιλήσει.

Προέβη δια μακρών σε γενικόλογες αναφορές επικαλούμενος μάλιστα και εδάφια από την Αγία Γραφή.

Αναφέρθηκε στους αείμνηστους Νικόλαο Μπούρα και Μάικλ Τζαχάρη, οι οποίοι πάντοτε κάλυπταν τα τρέχοντα ελλείμματα της Αρχιεπισκοπής, παραδεχθείς ουσιαστικά ότι η διαχειριστική τακτική που οδήγησε σε πτώχευση την Αρχιεπισκοπή σήμερα του ήταν γνωστή πάντοτε, αλλά απλώς μέχρι πρότινος υπήρχαν οι δύο αείμνηστοι προαναφερθέντες που το κάλυπταν και συντηρούσαν το καθεστώς της ανεξέλεγκτης σπατάλης, ενώ το κενό φάνηκε τώρα που έφυγαν από τη ζωή.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ισχυρίστηκε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής διαθέτει χρήματα και μάλιστα πολλά. Καυχήθηκε για την πρόοδο των δύο Ταμείων την Ηγεσίας των 100 και «Πίστη: Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό» και τόνισες ότι έχουν πάρα πολλά χρήματα σε ρευστό- cash – όπως διευκρίνισε.

Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι η Ηγεσία των 100 διπλασίασε το κεφάλαιό του από τα 45 στα 90 εκατομμύρια χάρη στον ίδιο, και άρα αυτά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις οικονομικές ανάγκες της Αρχιεπισκοπής. Στο σημείο αυτό του επισημάνθηκε ότι τα χρήματα των δύο αυτών οργανισμών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνευ προϋποθέσεων για την κάλυψη χρεών και οικονομικών ατασθαλιών, διότι βάσει πάντα της Αμερικανικής νομοθεσίας αποτελούν ξεχωριστούς ανεξάρτητους Οργανισμούς, πλην όμως ο Αρχιεπίσκοπος φάνηκε να πιστεύει ότι μπορεί να ζητήσει όσα χρήματα του λείπουν.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα επανήλθε η συζήτηση στον ανοικοδομούμενο ναό του Αγίου Νικολάου για τον οποίον τέθηκε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να στοιχίζει τόσα πολλά χρήματα ο Ναός του Αγίου Νικολάου όταν:

Είναι γνωστό ότι είχαν συγκεντρωθεί πολλά χρήματα από εράνους αμέσως μετά την πτώση των δίδυμων πύργων; Όταν είναι γνωστό ότι το οικόπεδο επί του οποίου κτίζεται δεν αγοράστηκε, άρα δεν ξοδεύτηκαν χρήματα εκεί;

Όταν είναι γνωστό ότι το κτίσμα δεν διαθέτει θεμέλια, αλλά είναι χτισμένο πάνω σε παρκινγκ, άρα με τον τρόπο αυτό εξοικονομήθηκαν χρήματα; Όταν έχουν εισπραχθεί χρήματα από την πώληση του αέρα (συντελεστή δόμησης) πάνω από τον Ναό; Όταν μιλάμε για μόνο για 400 τετραγωνικά μέτρα κτίσμα;

Κι ακόμα υποβλήθηκαν τα ερωτήματα, άραγε πώς είναι δυνατόν ένα έργο να ξεκινάει στη μέση του Μανχάταν χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα για την αποπεράτωσή του; Χωρίς να είναι γνωστό τελικά πόσο θα στοιχίσει, και επίσης χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του;

Στα ερωτήματα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος επικαλέστηκε τον βαρύ χειμώνα της Νέας Υόρκης, που δεν επιτρέπει να προχωρούν γρήγορα οι εργασίες, αλλά προέβλεψε ότι θα τελειώσει ο Ναός τον Φεβρουάριο του 2019 χωρίς να εξηγήσει πώς θα μπορέσουν εκείνο τον χειμώνα να εργαστούν οι εργάτες της Αμερικής.

Στο σημείο που ηλεκτρίσθηκε κυριολεκτικά η ατμόσφαιρα ήταν όταν συνοδικοί ιεράρχες ρώτησαν πόσο νομίζει ότι τελικά θα στοιχίσει ο ναός του Αγίου Νικολάου κι ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «μεταξύ 47 και 80 εκατομμύρια δολάρια».

Στο σημείο αυτό του επεσήμαναν πως η διαφορά είναι 30 εκατομμύρια δολάρια, όσος δηλαδή είναι ο προϋπολογισμός του Πατριαρχείου για πέντε χρόνια, είναι δυνατόν να υπάρχει τόση απόκλιση και να μη ξέρετε πόσο θα στοιχίσει; Σε αυτό δεν απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος.

Όταν ρωτήθηκε αν η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού έχει οικονομικά προβλήματα ή αν κινδυνεύει να χάσει την αναγνώρισή της, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι δεν κινδυνεύει, ούτε έχει οικονομικό πρόβλημα, αφού έχει Endowment Fund (Κληροδότημα) με 8 (οκτώ) εκατομμύρια δολάρια» και συμπλήρωσε πως ήταν περισσότερα, αλλά τα χρειάστηκε η Αρχιεπισκοπή και τα πήρε.

Ελέχθη στον Αρχιεπίσκοπο ότι ο στόχος των οικονομικών ελέγχων που ζητάει η Εκκλησιαστική του Αρχή δεν είναι η αμφισβήτηση της φερεγγυότητας του ιδίου, διότι το ήθος του και η αφιλοχρηματία του είναι γνωστά σε όλη την διάρκεια της εκκλησιαστικής του σταδιοδρομίας.

Το ότι κάποιος, όμως, δεν είναι ένοχος κατάχρησης δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνη όταν γύρω του γίνεται κατάχρηση, ή έστω κατασπατάληση και ασύδοτη διαχείριση του ιερού χρήματος της Εκκλησίας, το οποίο προέρχεται από τον ιδρώτα των πιστών χριστιανών.

Οι συνοδικοί αρχιερείς είπαν στον Αρχιεπίσκοπο ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να επισημανθούν οι υπεύθυνοι για την κακοδιαχείριση και να λογοδοτήσουν όπου χρειάζεται.

Σε αυτό ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ως ακαδημαϊκός ότι δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες όταν δεν έχει δεδομένα, όταν δηλαδή δεν έχει ακόμα το αποτέλεσμα του οικονομικού ελέγχου.

Δεν μπόρεσε όμως, παρά την επιμονή του Πατριάρχη και των συνοδικών αρχιερέων, να πει πότε θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα αυτής της περιβόητης έρευνας. Ωστόσο στην έκθεση που διαβάστηκε, ο Αρχιεπίσκοπος έλεγε ότι ο έλεγχος θα είχε τελειώσει τέλη Οκτωβρίου.

Εμφανίσεις: 302105
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: