Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 23/10 02:38

amerikis12

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Τίποτε το ουσιαστικό δεν επιτεύχθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου.

Εγινε αναφορά στην οικονομική κρίση και στα ελλείμματα, καθώς και στους ελέγχους που διεξάγονται και στις μεθόδους και τρόπους καθιέρωσης εσωτερικών ελέγχων.

Εγινε λόγος για την κενή Μητρόπολη Σικάγου. Δεν καταρτίστηκε ακόμα ο Κατάλογος των Υποψηφίων προς αρχιερατεία εκτός από ένα μικρό καθάρισμα που έγινε σ' αυτόν αφαιρέθηκαν μερικά ονόματα εντελώς ακατάλληλων προς Επισκοποίηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος για την καθυστέρηση προέβαλε τη δικαιολογία ότι η Νομική Επιτροπή μελετά το θέμα εάν και κατά πόσο θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο ιεράρχες οι οποίοι υπηρετούν σε Μητροπόλεις εκτός Αμερικής και οι οποίοι υπηρέτησαν ως ιερείς στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπως προβλέπει το άρθρο 14 του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής στην πέμπτη παράγραφο.

Συγκεκριμένα είναι οι εξής: Τορόντο κ. Σωτήριος, Μεξικού κ. Αθηναγόρας, Δαρδανελίων κ. Νικήτας και Σουηδίας κ. Κλεόπας.

Εφτασε στο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος να επικαλεσθεί ακόμα και την Αμερικανική νομοθεσία προς τούτο, όπως είχε κάνει και στις 30 Αυγούστου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ στην πραγματικότητα δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων παρατηρούσαν στον «Ε.Κ.» πως απλώς ο Αρχιεπίσκοπος επιδίδεται σ' αυτούς τους τακτικισμούς εμπαίζοντας ακόμα και τον ίδιον τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο επειδή απλώς επιθυμεί να αποκλείσει τους προαναφερθέντες αρχιερείς από τον Κατάλογο των Υποψηφίων και συγκεκριμένα τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα.

Εγινε παρεμπιπτόντως λόγος για το ζήτημα του ιερέα Ντιν Πανάγου από την κοινότητα της Αγίας Σοφίας Νιου Λόντον, το οποίο απεκάλυψε ο «Ε.Κ.» για την περίεργη και αιφνίδια παραίτησή του.

Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος το απέδωσε σε «κουτσομπολιά». Αναφέρθηκε επίσης η περίπτωση του π. Νικολάου Καστανά από τον Αγιο Αθανάσιο του Αρλινγκτον, του οποίου η αιφνίδια απόλυση τον Ιούλιο έχει αναστατώσει την κοινότητα.

Ο κ. Μεθόδιος είπε ότι το ζήτημα είναι στους δικηγόρους.

Εμφανίσεις: 301917
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: