Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 16/10 23:40

egkainia NY 5

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Με ιερή κατάνυξη, ευταξία και κοσμοσυρροή τελέστηκαν την Κυριακή τα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τρέντον της Νέας Ιερσέης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευαγγέλου, συνιερουργούντος του Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μαξίμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του ιερατικού προϊσταμένου π. Δημητρίου Παυλόου και του Διακόνου Φιλοθέου.

Ακολούθησε επίσημο δείπνο με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις των εγκαινίων της κοινότητας Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τρέντον της Νέας Ιερσέης το βράδυ της Κυριακής.

Κατά τα εγκαίνια, ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος τοποθέτησε τεμάχια ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Αγίου Παντελεήμονος και των 179 σφαγιασθέντων μαρτύρων στην Πεντέλη σε ειδική υποδοχή μέσα στην Αγία Τράπεζα και τα οποία θα παραμείνουν εσαεί.

Ενδεδυμένοι οι αρχιερείς με ειδική αμφίεση έκαναν τον καθαρισμό της Αγίας Τράπεζας συμβολίζοντας την καθαρότητα και την ανακαίνιση του ιερού ναού.

Εκατοντάδες πιστοί μέλη της κοινότητας, αλλά και από γειτονικές κοινότητες, όλες οι ηλικίες και οι γενεές είχαν κατακλύσει τον ναό από νωρίς το πρωί και συμμετείχαν στην επιβλητική τελετή των εγκαινίων, ενώ ο υπεύθυνος της ιστορικής αυτής τελετής και εκδήλωσης Δρ. Σπύρος Σπυρέας είχε φροντίσει και για την παραμικρή λεπτομέρεια.

Παρών ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «νόμιζα ότι βρισκόμουν στην Ελλάδα με την καταπληκτική ψαλμωδία και την ελληνικότητα διάχυτη παντού».

Τους ύμνους έψαλλε ο εξ' Ελλάδος Πρωτοψάλτης και καθηγητής κ. Ιωάννης Παπαχρόνης, βοηθούμενος από τους μαθητές του Ιεροψάλτες κυρίους Ηλία Καπέλα και Λάζαρο Τσορμπατζίδη, καθώς και τον Ιεροψάλτη του ναού Αγ. Γεωργίου, κ. Νικόλαο Τσίγκα.

Τονίζεται ότι η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε το έτος 1922 από σαράντα οικογένειες, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάγονταν από τα νησιά Ανδρο και Χίο.

Το 1924 η κοινότητα αγόρασε μία οικία επί της οδού Jackson Street και την μετέτρεψαν σε ναό.

Η κοινότητα μεγάλωσε αριθμητικά και αγόρασε τον Πρεσβυτεριανό Ναό στις οδούς Mercier και Market.

Το 1969 η γενική συνέλευση της κοινότητας επικύρωσε την αγορά του οικοπέδου στη διεύθυνση Klockner Road στην πόλη Χάμιλτον της Νέας Ιερσέης όπου βρίσκεται σήμερα.

Η κοινότητα συγκροτείται από 400 οικογένειες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε μήνυμά του ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, πως «η χαρά του ιερού ημών Κέντρου αυξάνει εν προκειμένω και εκ του γεγονότος ότι ο εγκαινιαζόμενος ιερός ναός τιμά, ως και ο Πατριαρχικός τοιούτος τον Αγιον Γεώργιον τον Τροπαιοφόρον, διό και τρόπον τινά δημιουργείται μία αδελφική σχέσις μεταξύ των δύο Ναών.

Ειδικώς διά την περί αυτόν συσπειρωμένην κοινότητα η παρούσα ημέρα του εγκαινιασμού, ήτοι καθαγιασμού, του ιερού Ναού υπάρχει ουχί απλώς ευκαιρία πανηγύρεως, αλλ' ορόσημον εις τον βίον αυτής διότι διά της καθιερώσεως του αγίου θυσιαστηρίου ου ναός αλλά προσευχής μόνον οίκος... ου Θεού δόξης σκήνωμα, αλλά κατοικητήριον τούτου, ουδέ ισχύν πλουτών θείαν... ουδέ προσφέρεσθαι εν τη εν αυτώ τραπέζη τα θεία δώρα και ...εις Σώμα και Αίμα Χριστού Αγίω Πνεύματι μεταβάλλεσθαι...».

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι «η θεία χάρις διά του καθαγιασμού ενοικεί μονίμως εις τον Ιερόν ναόν, ο οποίος μόνον εις περίπτωσιν βεβηλώσεως χρήζει εκ νέου ευλογίας».

Κάνοντας αναφορά στον ναό γενικά, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως «εν γένει όμως εν τω ιερώ ναώ ευρίσκουσιν την κορύφωσιν αυτών η προσευχητική αναφορά και ο αγιασμός ημών, πραγματοποιούμενος εξαιρέτως διά της μετοχής εις το μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας, μέσω του οποίου ο άνθρωπος, προσερχόμενος εν παραλλήλω προετοιμασία διά της μετανοίας και εξομολογήσεως και μετέχων του θεουργού Σώματος και Αίματος, βαθμηδόν θεοποιείται».

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος στην ομιλία του είπε, ανάμεσα στα άλλα, πως «με τη χάρη του Θεού προσήλθαμε σήμερα στην ευλογημένη αυτή Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου για να προσευχηθούμε με ευλάβεια και κατάνυξη 'εν ενί στόματι και μια καρδία', ώστε να εγκαινιαστεί και να παραδοθεί στη λατρεία της τοπικής μας Εκκλησίας ένας ακόμη Ιερός Ναός, καρπός της πίστεως, της αγάπης και της ενότητας των μελών αυτής της Κοινότητας».

Υπογράμμισε ότι «ο ναός διαχρονικά, σε όλες τις εποχές, τις κοινωνίες και τις θρησκείες, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ιερό τόπο, στον οποίο ο άνθρωπος επικοινωνεί με το θείο. Στον χριστιανικό ναό, λοιπόν, ο πιστός υμνεί, δοξάζει και λατρεύει τον Θεό, επιζητώντας το έλεός Του. Βεβαίως, δεν αποτελεί το κτίριο του ναού κατοικία του Θεού, καθότι Αυτός 'ουκ εν χειροποιήτοις ναοίς κατοικεί', αλλά ούτε και ο κόσμος που ζούμε εμείς οι άνθρωποι, αφού βρίσκεται 'εν παντί τόπω της δεσποτείας αυτού'.

Την αξία, ωστόσο, του ναού τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος, όταν συστήνει να μην υπάρχει συνοικία ανθρώπων χωρίς ναό. Επίσης, αναφέρει ότι ο ναός είναι 'ευκτήριος οίκος και οικία κοινή πάντων', οίκος Θεού, εικόνα της Βασιλείας Του, τείχος και ασφάλεια του αγρού του Θεού, σκήνωμα αμαρτωλών, φρούριο κατά του διαβόλου, παρηγορία για τον άνθρωπο, τόπος τιμής προς τον Θεό και τόπος αποφυγής κάθε πονηρού, που συμβάλλει στην καθαρότητα της ψυχής.

Επομένως, δεν είναι σωστό να μένει ο άνθρωπος δίχως ναό, αφού ο ναός γίνεται ποίμνη του Χριστού, όπου συναθροίζονται οι πιστοί και ωφελούνται οι ψυχές τους.

Επιπλέον, στον ναό αναπτύσσεται μια μυστική σχέση μεταξύ Θεού και ανθρώπου, με την προσέλευση του ανθρώπου στον ναό και την ανάγκη του για προσευχή, αλλά και με την παρουσία του Θεού, που ως πανταχού παρών, πληροί με τη Θεία Του Χάρη τον ναό, διαβεβαιώνοντας ότι 'όπου εισί δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμί εν μέσω αυτών'».

Ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος τόνισε επίσης πως «ο ναός συμβολίζει ολόκληρο τον κόσμο, νοητό και αισθητό, και γι' αυτό η Εκκλησία δίνει μεγάλη σημασία σ' αυτόν ως λειτουργικό χώρο και οίκο προσευχής.

Ετσι, στην Ορθόδοξη λειτουργική παράδοση υπάρχει ειδική τελετή για τον καθαγιασμό του, η τελετή των εγκαινίων, που γίνεται από τον οικείο Αρχιερέα, συνοδευόμενο από ιερείς, διακόνους και πλήθος πιστών, και κατ' αυτήν προσκομίζονται τεμάχια ιερών λειψάνων στον ναό που πρόκειται να εγκαινιασθεί.

Με τον τρόπο αυτό, το απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε ιερό θυσιαστήριο και Αγία Τράπεζα. Χωρίς την τελετή αυτή δεν είναι δυνατή η τέλεση κανενός μυστηρίου στον ναό, παρά μόνο με τη χρήση του Αντιμηνσίου, λινού δηλαδή υφάσματος με ένθετα τμήματα ιερών λειψάνων αγίων, το οποίο αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα μέχρι την τέλεση των εγκαινίων».

Υπογράμμισε επίσης, ότι «ο Ιερός αυτός Ναός που σήμερα εγκαινιάσαμε, είναι ασφαλώς ο οίκος του Θεού, αλλά και το δικό μας σπίτι. Αποτελεί έργο όλης της Παναγίας Τριάδος, όπως αναφέρει το τροπάριο: 'τούτον τον οίκον ο Πατήρ ωκοδόμησε τούτον τον οίκον ο Υιός εστερέωσε τούτον τον οίκον το Πνεύμα το Αγιον ανεκαίνισε'.

Είναι και πρέπει να είναι πρωτίστως το κέντρο της λειτουργικής και μυστηριακής ζωής μας, γι' αυτό ευφραίνεται και πανηγυρίζει η τοπική μας Εκκλησία, η Ιερά Μητρόπολίς μας, η Μητέρα μας Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Στο πανηγύρι αυτό των εγκαινίων καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε πνευματικά με πίστη, ευλάβεια και κατάνυξη: "Εν πίστει τα εγκαίνια, επιτελούμεν φαιδρώς', και η αγάπη της Εκκλησίας μας θα μας εφοδιάσει και με μία ορατή απόδειξη της τέλεσης των εγκαινίων. Αναφέρομαι στην ευλογία που όλοι θα λάβετε κατά την έξοδό σας από τον Ναό και αποτελείται από τον χιτώνα που χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση των σημερινών εγκαινίων. Αυτή την ευλογία, να την κρατήσετε ως ενθύμιο και ευλογία της συμμετοχής σας στη σημερινή ευλογημένη ημέρα και ως ελάχιστο αντίδωρο του κόπου και των θυσιών σας".

egkainia NY 1

egkainia NY 1

egkainia NY 1

egkainia NY 1

egkainia NY 1

egkainia NY 1

egkainia NY 1

Εμφανίσεις: 303159
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: