Γράφτηκε από τον/την . 20/06 14:48

ameriki 1 

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Ριζικές αλλαγές άρχισαν ήδη να δρομολογούνται στον ευαίσθητο τομέα εξυγίανσης των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και το νοικοκύρεμά τους, καθότι δημιουργήθηκαν πνιγηρές καταστάσεις και βρέθηκε η Αρχιεπισκοπή σε δεινή οικονομική κατάσταση, όπως απεκάλυψε πρόσφατα η στήλη «ΑΝΤΙ-Λογος» του «Εθνικού Κήρυκα».

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως τη συνολική ευθύνη και διαχείριση στον τομέα των οικονομικών κατά τα τελευταία 18 χρόνια είχε ένας μόνο διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος – τομεάρχης της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Τζέρη Δημητρίου.

Είχε αναλάβει την ευθύνη και στις προσλήψεις προσωπικού, τις πληρωμές λογαριασμών, τη διοργάνωση των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων που συνήθως γίνονταν σε ξενοδοχεία της εταιρείας «Marriot».

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι Μητροπολίτης στου οποίου την περιφέρεια προτάθηκε να γίνει Κληρικολαϊκή Συνέλευση, έθεσε ως όρο, να μην έχει ουδεμία ανάμειξη ο κ. Τζέρη Δημητρίου με το ξενοδοχείο και γενικότερα με τα οικονομικά.

Από την ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής προκύπτει ότι στην Αρχιεπισκοπή εργάζονται 102 άτομα, τομεάρχες, υπάλληλοι, γραμματείς και άλλοι, μερικοί μάλιστα ευρισκόμενοι και διαβιούντες εκτός Νέας Υόρκης με μη αποσαφηνισμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες. Ανάμεσά τους ένας ιερέας κι ένας Διάκονος.

Επίσης, ο κ. Δημητρίου έχει επωμισθεί και το μεγάλο ζήτημα της ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» επί δέκα ημέρες προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον κ. Δημητρίου τηλεφωνικώς, αφήνοντας μήνυμα στον προσωπικό του τηλεφωνητή, αλλά και με μία εκ των γραμματέων του, ενώ του εστάλη και e-mail, όμως εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

Η σημερινή εκτελεστική επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου υπό τον κ. Γεώργιο Τσαντίκο, η οποία ανέλαβε ουσιαστικά τα καθήκοντά της πριν λίγους μόνο μήνες, φαίνεται να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξυγίανση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής.

Αφιερώνει πολύ χρόνο μελετώντας ενδελεχώς τα προβλήματα και λαμβάνει αποφάσεις, ενώ υπάρχουν στελέχη της ικανά και ακέραια τα οποία ειδικεύονται στην εξυγίανση μεγάλων εταιρειών και ιδρυμάτων.

Πρώτο βήμα ήταν ο διορισμός του νέου Διευθυντή των Οικονομικών (CFO) ιερέα Σωτήριου Baroody, ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στην ανασυγκρότηση.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει ήδη ο έλεγχος και ως πρώτο βήμα ανακαλούνται οι πιστωτικές κάρτες από διαφόρους τομεάρχες και επικεφαλής Γραφείων.

Σε όσους δοθούν πιστωτικές κάρτες θα ενημερώνουν πρώτα τον υπεύθυνο π. Σωτήριο Baroody, θα λαμβάνουν την έγκριση και στη συνέχεια θα τις χρησιμοποιούν.

Επίσης, έλεγχος μπαίνει και στα κινητά τηλέφωνα και τη χρήση τους.

Μέχρι πριν αναλάβει η σημερινή εκτελεστική επιτροπή και ο π. Baroody ουδείς έλεγχος υπήρχε για το ποιος έχει κινητό τηλέφωνο και πώς το χρησιμοποιούσε. Το επόμενο βήμα θα αφορά τα ενοικιαζόμενα (lease) οχήματα.

Επίσης, θα υπάρχει λεπτομερής οικονομικός απολογισμός για το πώς και πού ξοδεύονται τα χρήματα κι όχι γενικώς όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ο π. Baroody άρχισε να εργάζεται από τις 3 Απριλίου 2017, στη θέση του Γενικού Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών.

Σε επίσημο ανακοινωθέν που είχε εκδοθεί συμπεριλαμβανόταν και γραπτή δήλωση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου στην οποία σημειωνόταν πως «ο διορισμός του π. Σωτηρίου ως Γενικού Διευθυντού των Οικονομικών Υπηρεσιών, αποτελεί μέρος των μεταρρυθμίσεων των οικονομικών λειτουργιών της Αρχιεπισκοπής οι οποίες προγραμματίζοντο από τη Διοίκηση της Εκκλησίας.

Οι αρμοδιότητές του π. Σωτηρίου θα ενισχύσουν τις παρούσες οικονομικές λειτουργίες της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων χρηματοδοτήσεως, ταμειακών αποθεμάτων, προϋπολογισμού και λογιστικών».

Ο π. Σωτήριος Baroody κατάγεται από τη Βηρυτό και εκτός από τα λογιστικά έχει κάνει Θεολογικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομικός προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει αυξηθεί στα τριάντα εκατομμύρια δολάρια και συγκεκριμένα $30.240.112 για τα επόμενα δύο έτη 2017 και 2018, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Κ.» τον Ιούλιο του 2016 λίγο πριν την 43η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Κατά τα τελευταία δέκα οκτώ χρόνια, ο προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής έχει υπερδιπλασιαστεί, διότι από $13,0 εκατομμύρια που ήταν το 1999, έφτασε στα $30.240.112 σήμερα.

Συγκεκριμένα, για το έτος 2017 ο προϋπολογισμός έχει οριστεί στα 27.816.483 δολάρια και για το έτος 2018 στα $30.240.112.

Συγκριτικά αναφέρουμε, ότι για το έτος 2013 ο προϋπολογισμός ήταν 25.532.390 δολάρια και για το 2014 ήταν 25.558.989.

Για το έτος 2009 ο προϋπολογισμός ήταν 20.792.871 δολάρια ενώ για το 2010 στα 21.737.385 δολάρια.

Το έτος 2009 ο προϋπολογισμός υπερέβη κατά 4.487.133 δολάρια, φτάνοντας σε πραγματικά έξοδα λειτουργίας $25.280.004.

Ο προϋπολογισμός για το έτος 2007 ήταν 18.263.500 δολάρια, ενώ για το 2008 ήταν $19.533.500. Για το 2005 ήταν 16.179.000 και για το έτος 2006 ήταν 16.378.000 δολάρια.

 

Εμφανίσεις: 301563
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: