Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 09/06 23:07

detroit

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Το βάρος για την ποιμαντική και διοικητική ευθύνη της Μητρόπολης Σικάγου έχει ανατεθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριο και την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο στον Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικόλαο, ο οποίος ορίσθηκε τοποτηρητής έως ότου γίνει εκλογή νέου Μητροπολίτη.

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «γνώρισα τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ιάκωβο όταν ήμουν φοιτητής ακόμα στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και επίσης είχε και την ποιμαντική επιστασία της Εκκλησιαστικής Περιφέρειας του Ντιτρόιτ τότε και τον θυμάμαι πάντοτε ως έναν καλό πατέρα» και συμπλήρωσε πως «ήταν καλός άνθρωπος».

Οταν του ζητήσαμε να ξηγήσει ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του τοποτηρητή, είπε ότι «ο τοποτηρητής σε μία Μητρόπολη έχει τη θέση του Μητροπολίτη περιμένοντας να γίνει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου».

Συμπλήρωσε πως «γενικά έχω την εξουσία να υπογράφω και να κάνω ό,τι θα έκανε ο κανονικός Μητροπολίτης εδώ, οτιδήποτε έχει να κάνει με τις κοινότητες, γενικά με την όλη ζωή της Μητρόπολης».

Είπε ακόμα, πως «αφήνω ό,τι είχε σκοπό να κάνει ο αείμνηστος Ιάκωβος, δεν υπάρχει λόγος να μπω και να αλλάξω τα πράγματα. Αλλωστε, γι' αυτά που γίνονται τώρα έχει υπογράψει ο ίδιος αφού ο άνθρωπος πήγε στο νοσοκομείο, καθώς ξέρετε, και πέθανε μέσα σε δύο μέρες, κι αυτό δεν το περίμενε κανείς, διάβασα που το γράψατε».

Διευκρίνισε πως «ως τοποτηρητής έχω το δικαίωμα να κάνω ό,τι επιθυμώ σαν να είμαι ο κυρίαρχος Μητροπολίτης εδώ, αλλά για τώρα θα κάνω τίποτε διότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή ασχολείται με τις προετοιμασίες για την κηδεία. Θα έλθει πολύς κόσμος, επίσημα πρόσωπα από τη δημαρχία, άλλοι πνευματικοί ηγέτες και προσπαθούμε να τα βάλουμε όλα σε σειρά και πληροφορήθηκα ότι ο Καθεδρικός Ναός δεν είναι πολύ μεγάλος κι αυτό θα είναι ένα πρόβλημα, είναι λίγο περίπλοκο. Βέβαια θα υπάρχει βοήθεια από την Αστυνομία».

Στην ερώτηση κάθε πότε θα πηγαίνει στη Μητρόπολη Σικάγου, απάντησε: «Θα δούμε, διότι το Σάββατο έχω το Μητροπολιτικό Συμβούλιο και δεν μπορώ να το ακυρώσω. Πρέπει να επιστρέψω στο Ντιτρόιτ το βράδυ της Παρασκευής να κάνω το Συμβούλιο το Σάββατο και θα προγραμματίσω από εκεί και πέρα. Είναι πέντε ώρες με το αυτοκίνητο και σαράντα λεπτά με το αεροπλάνο οπότε αν υπάρξει κάποια ανάγκη δεν θα έχω πρόβλημα να πάω αυθημερόν. Επίσης, θα πάω και μερικές Κυριακές γιατί θέλω να βεβαιώσω τον κόσμο πως όλα είναι εντάξει, διότι όπως ξέρετε περιμένουν να συγκαλέσει ο Αρχιεπίσκοπος τη Σύνοδο και εν συνεχεία να δούμε τι θα γίνει εκεί».

Στην ερώτηση πότε θα συγκαλέσει ο Αρχιεπίσκοπος την Επαρχιακή Σύνοδο, είπε: «Δεν ξέρω δεν έχει πει. Είμαι εδώ για να φέρω μια ηρεμία στο γραφείο γιατί όλο το προσωπικό είναι ανάστατο με αυτό που έγινε τόσο ξαφνικά. Από τον ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Θα συναντηθώ με τους ιερείς την ερχόμενη εβδομάδα».

Στην ερώτηση πώς είναι τα πράγματα εκεί στη Μητρόπολη, ανέφερε πως «γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν κάποια θέματα, διάβασα το άρθρο σας για τον ιερέα εκείνον...(εννοεί τον κ. Κέτσαμ που αφόρισε την κ. Γαλάνη, σύζυγο του πρώην προέδρου της AHEPA). Από τη Δευτέρα θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε τα θέματα. Για τώρα προσπαθούμε να κλείσουμε το βιβλίο με ειρήνη και αγάπη και σεβασμό προς τη μνήμη του Μητροπολίτη Ιακώβου» .

Αναφορικά με τον ενταφιασμό του, είπε ότι «θα γίνει στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στο Ουισκόνσιν διότι το είχε αποφασίσει ο ίδιος πριν από λίγο καιρό. Νομίζω ότι η σκέψη του ήταν ότι εκεί στο Μοναστήρι θα είχε κάθε προσευχή κι ένα αναμμένο καντήλι».

Είπε ότι «από όσο γνωρίζω μέχρι στιγμής θα έλθουν ο Αρχιεπίσκοπος βέβαια, ο Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, ο Μηδείας Απόστολος, ο Ζήλων Σεβαστιανός, ο Ντένβερ Ησαΐας, ο Βοστώνης Μεθόδιος. Ο Νέας Ιερσέης δεν θα έλθει, ούτε ο Ατλάντας Αλέξιος ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για κάποιο προσωπικό θέμα».

Οταν τον ρωτήσαμε ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τη διαδοχή στη Μητρόπολη Σικάγου, ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος είπε: «Δεν έχω ιδέα, δεν έχει συζητήσει κανείς τίποτε μέχρι στιγμής».

Αναφορικά με το αν μπορεί να εφαρμοσθεί το λεγόμενο «μεταθετό» δηλαδή αν ένας ήδη υπάρχων Μητροπολίτης μπορεί να μετατεθεί στη χηρεύουσα Μητρόπολη Σικάγου, είπε ότι «δεν ξέρω, θυμάμαι ότι ο Μητροπολίτης Μάξιμος επέμενε ότι οι Επίσκοποι είναι αμετάθετοι. Θα μας πει ο Αρχιεπίσκοπος και θα ακούσουμε τη γνώμη των άλλων αρχιερέων» και συμπλήρωσε «είναι θέμα συνεργασίας για την Σύνοδο και την όλη Εκκλησία».

Εμφανίσεις: 304336
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: