Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 01/03 22:01

melois-1Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Σε εγχείρηση υποβλήθηκε πρόσφατα ο Μητροπολίτης Μελόης κ. Φιλόθεος.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι η μετεγχειρητική πορεία του πολιού ιεράρχη, ο οποίος διανύει το 93 έτος της ηλικίας του, είναι ικανοποιητική ενώ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Νέας Ιερσέης.

Ο Μητροπολίτης Μελόης κ. Φιλόθεος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Υπηρέτησε ως βοηθός Επίσκοπος από το 1971 μέχρι και το 1996 στο πλευρό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου, και μαζί με τον μακαριστό σήμερα Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Σίλα, ήταν οι εξ' απορρήτων ιεράρχες του Ιακώβου.

Τους χρησιμοποιούσε σε ειδικές αποστολές. Τον Μητροπολίτη κ. Φιλόθεο τον είχε φέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος όντας ακόμα διάκονος.

Τον είχε ακούσει να ψάλει στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας εντυπωσιάστηκε από την καλλιφωνία του και τον προσκάλεσε στην Αμερική όπου και βαθμηδόν τον ανέδειξε.

Υπηρέτησε ως προϊστάμενος στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σκράντον της Πενσιλβανίας από το 1961μέχρι το 1965 και επίσης στην κοινότητα στην κοινότητα του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από το 1965 έως και το 1971.

Στη συνέχεια στις 6 Ιουνίου 1971 χειροτονήθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης τιτουλάριος Επίσκοπος Μελόης, Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου.

Οταν το 1978 έγινε η δημιουργία Επισκοπών και οι Επίσκοποι απέκτησαν τις ονομασίες των τοπικών πόλεων, όπως λόγου χάρη Σικάγου, Ντιτρόιτ, Βοστώνης, κ.λπ. ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος είχε καλέσει στο γραφείου του τον Επίσκοπο κ. Φιλόθεο και του είπε να επιλέξει σε ποια Επισκοπή επιθυμούσε να πάει ως Επίσκοπος προτού εισηγηθεί στο Πατριαρχείο και ανακοινώσει τις τοποθετήσεις τους.

Ο Επίσκοπος κ. Φιλόθεος του απάντησε ότι δεν επιθυμούσε να πάει σε καμία Επισκοπή, αλλά να παραμείνει πλησίον του ως βοηθός του, πράγμα που έγινε.

Ο Μητροπολίτης Μελόης κ. Φιλόθεος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από πολλούς ομογενειακούς φορείς και συλλόγους, των οποίων τις εκδηλώσεις τίμησε επί πολλές δεκαετίες και εξακολουθεί και μέχρι σήμερα να τιμά με την παρουσία και τους λόγους του, τους οποίους εκφωνεί πάντοτε στην ελληνική γλώσσα.

Την 1η Οκτωβρίου 1997 απεσύρθη της ενεργού υπηρεσίας. Στις 8 Ιουλίου 2015, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου, προήχθη σε εν ενεργεία Μητροπολίτη.

Εμφανίσεις: 302890
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: