Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 14/02 11:25

diakonos-papa-5

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Ο Διάκονος Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, Διευθυντής Νεολαίας και Διακονιών της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης, αφού έκανε σπουδές στην προϊατρική στη Νέα Υόρκη και πήρε το πτυχίο του, αντί να συνεχίσει στον ιατρικό κλάδο αναχώρησε για την Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου σπούδασε Θεολογία.

Οταν τον ρωτήσαμε πώς αποφάσισε να αφήσει την Ιατρική και να εισέλθει στην ιεροσύνη, είπε πως «ήταν την εποχή που βρισκόμουν στο τέλος των βασικών σπουδών μου και ήταν κάτι το οποίο με συγκίνησε και από εκεί και πέρα αποφάσισα να σπουδάσω Θεολογία με τον προορισμό να χειροτονηθώ».

Ο Διάκονος Παναγιώτης, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη, είναι ελληνολάτρης, γνωρίζει άπταιστα την ελληνική γλώσσα, καλλίφωνος και γνώστης της εκκλησιαστικής μουσικής είναι κατά σάρκα αδελφός του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Παπαζαφειρόπουλου, ο οποίος είναι ιερατικός προϊστάμενος στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Στην ερώτηση αν και κατά πόσο επηρεάσθηκε στην απόφασή του από τον π. Νεκτάριο, απάντησε πως «είμαστε αδέλφια και είδα το παράδειγμά του, αλλά προσωπικά δεν με επηρέασε. Και να μην γινόταν εκείνος ιερεύς εγώ θα γινόμουν, θα τον ακολουθούσα αυτόν τον δρόμο». Ο Διάκονος Παναγιώτης είναι έγγαμος και πατέρας ενός κοριτσιού.

Υπογραμμίζεται ότι ο π. Παναγιώτης ήταν φειδωλός να μιλήσει για τον εαυτό του και παρακάλεσε δύο φορές λέγοντας «εγώ είμαι χαμηλών τόνων, σας παρακαλώ να προβάλλετε τα παιδιά».

Εν τω μεταξύ, με επιτυχία στέφθηκε το πέμπτο ετήσιο φεστιβάλ Ελληνικού Χορού «Παράδοση 2017» που διοργάνωσε το Γραφείο Νεολαίας και Διακονιών της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης, υπό την ηγεσία του Διακόνου Παναγιώτη Παπαζαφειροπούλου.

Ο π. Παναγιώτης είπε, πως «συμμετείχαν συνολικά 25 ομάδες. Είχαν έλθει 3 από την Ουάσιγκτον, από το Κονέκτικατ οι Πόντιοι, οι Χιώτες από εδώ τη Νέα Υόρκη, από την κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπρούκλιν, από αρκετές ενορίες και συλλόγους».

Συμπλήρωσε πως «προσπαθούμε κάθε φορά να το αυξάνουμε και να δώσουμε ένα άλλο επίπεδο. Φέτος το επίπεδο των χορών ήταν πολύ πιο υψηλό από ό,τι ήταν πέρυσι.

Η ομάδα της κοινότητας Κοιμήσεως του Μπρούκλιν, με παιδιά ηλικίας 15 με 17 χρόνων, έκανε μία ολόκληρη παράσταση για τον Σαρακατσάνικο Γάμο κι ήταν κάτι που το είχα δει μόνο μία φορά στο Φεστιβάλ Ελληνικού Χορού στην Καλιφόρνια.

Οι Πόντιοι βγήκαν πρώτοι στην Πρώτη Ενότητα, αλλά η ομάδα της Κοιμήσεως του Μπρούκλιν τα πήρε όλα τα άλλα τα πρωτεία».

Σύμφωνα με τον Διάκονο Παναγιώτη «συμμετείχαν τριακόσια παιδιά» και συμπλήρωσε πως «ανοίξαμε το πρόγραμμα αυτό και στους συλλόγους καθότι υπάρχουν πολλοί στη Νέα Υόρκη».

Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται μ' αυτό το Φεστιβάλ χορού, είπε: «όταν βλέπω τα παιδιά να χορεύουν αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι Ελληνας, συγκινούμαι που αυτά τα παιδιά διατηρούν την παράδοση και κυριολεκτικά συγκλονίζομαι».

Συμπλήρωσε πως «τα παιδιά έχουν αυτό το μεράκι για το χορό και η εκδήλωση αυτή είναι ένας τρόπος και χώρος να δείξουν το ταλέντο τους».

Αναφορικά με το αν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, είπε: «όχι όλα, αλλά πολλά παιδιά γνωρίζουν και μάλιστα μεταξύ τους μιλούν Ελληνικά».

Ο Διάκονος Παναγιώτης είναι επικεφαλής της ομάδας καλαθοσφαίρισης των κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής. Είπε ότι «βάζετε πολλές φωτογραφίες και γράφετε συχνά στον 'Εθνικό Κήρυκα' πολύ ωραία άρθρα (ο κ. Μαγαλιός από την Αθήνα) και το εκτιμούν όλοι».

Ανέφερε ακόμα, πως «έχουμε την Κατασκήνωση του Αγίου Παύλου στο Κονέκτικατ. Εχουμε πέντε εβδομάδες, ανοίξαμε τις εγγραφές στις 6 Φεβρουαρίου και μέσα σε δέκα λεπτά συμπληρώθηκε ο αριθμός και απομένει μόνο η πέμπτη εβδομάδα».

Φωτογραφία: "Ε.Κ." Κώστας Μπέη

diakonos-papa-2

diakonos-papa-1

diakonos-papa-3

diakonos-papa-4

Εμφανίσεις: 303104
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: