Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 31/12 21:06

sana1

Για εμένα η δικαίωση και η αξιοπιστία είναι όπως τα καρύδια στα μελομακάρονα. Πάμε αυτονόητα αγκαλιά και ποτέ χώρια.

Χρόνια Πολλά, πιστοί μου αναγνώστες. Καλή χρονιά να έχουμε!

Πόσο καιρό σας γράφω πως το επάγγελμα του νεωκόρου είναι επικίνδυνο; Εσείς με κοροϊδεύατε.

Ρωτήστε τον καλό μου τον συνάδελφο στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι. Πήγε να κάνει το καθήκον και βρέθηκε αγκαλιά με το «πακέτο».

Αντί για στολίδια έλαβε μποναμά γιορτινό που κρέμονταν καλώδια και χτυπούσαν χαρμόσυνα τα «τικ - τοκ».

Μετά τον στρατό, το λιμενικό και τους πεζοναύτες στο Καστελόριζο, το πιο επικίνδυνο επάγγελμα των ημερών είναι νεωκόρος.

Διπλοβάρδιες χτυπάμε να κάνουμε και τους σεκιούριτι πια. Άλλοι παίρνουν τη δόξα και εμείς παίρνουμε μόνο την αρχιερατική «ευχή» πάνω μας για τις αλήθειες που γράφουμε και λέμε.

Να σας πω την αλήθεια, εγώ τα αποφεύγω αυτά τα επικίνδυνα. Δεν κάνω τον ατρόμητο στα γεράματα. Γι’ αυτό και εφέτος είπα να συμπληρώσω το μεροκάματο κάνοντας τον βοηθό του Άη Βασίλη.

Στο Τμήμα Αποστολών μ’ έβαλαν να τακτοποιήσω έναν σάκο που έγραφε «Επιστολαί και Δέματα δι’ αρχιερείς».

Λιτός ήταν και φτωχικός ο σάκος. Τα πιο πολλά τα είχαν σηκώσει μόνοι τους πριν τις γιορτές.

Και να οι στολές και να οι σάκοι και να τα εγκόλπια. Χρυσές δουλειές για τους 45 μάστορους και 60 μαθητάδες της εκκλησιαστικής τέχνης.

Τόση δουλειά δεν έχουν ούτε οι «μπλογκερς», οι δημοσιογραφούντες -αρσενικού, θηλυκού και "κληρικού" γένους- που το παίζουν ειδικοί από το Ουκρανικό ζήτημα μέχρι πόσα αγγουράκια τουρσί θα μπουν στην ρώσικη σαλάτα.

«Περεπροσούχου», με το συμπάθιο δηλαδή, που λένε και οι φίλοι μου οι Ουκρανοί. Το μεροκάματο να βγαίνει δε βαριέσαι. Κι ας είναι «πολίτικο» η καμιά πάστα καλαματιανή.

Άνοιξα με προσοχή το σάκο. «Νεωκόρε ξεδιάλεξε τα γράμματα και τα δώρα για τους αρχιερείς. Εσύ τα ξέρεις καλύτερα τι πάει και σε ποιον», μου είπε ο Τμηματάρχης του Άη Βασίλη.

Είχαν χαθεί, βλέπετε, οι ετικέτες πάνω στα δώρα και έπρεπε να αναλάβω να ανακαλύψω ποιο δώρο πάει σε ποιον αρχιερέα.

Βλέπω έναν φάκελο που λέει «Επιτροπή Ελέγχου Υγείας και Καταλληλότητας Διοικήσεως Μητρόπολης». «Άγιο Πνεύμα» σίγουρα, σκέφτομαι. «Αυτό έπρεπε να πάει εκεί από καιρό».

Το ρίχνω στο αντίστοιχο κουτί και μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχει φτάσει. Ψάχνω μήπως υπάρχει αντίστοιχο φακελάκι και για την παραμυθένια Μητρόπολη. Εις μάτην.

Ο φάκελος πάντως θα πάει σίγουρα με ταχυδρομικό Περιστέρι. Αν θα πάει και ο γαμβρός που φρεσκο-ξουρίζεται κάθε μέρα για εκεί δεν το ξέρω. Μα δεν το βλέπω κιόλας.

Ψάχνω μέσα στο σάκο πιο καλά. Κάτι βαρύ βρίσκω. Ένας Τόμος είναι. Αυτοκεφαλίας. Φρεσκογραμμένος για την Ουκρανία. Το μελάνι ακόμη μουτζουρώνει τα χέρια.

Με αγάπη από το Φανάρι, λέει στην υπογραφή. Βαρύς και ασήκωτος ο Τόμος. Ακούστε τον νεωκορικό καζαμία: τη νέα χρονιά αδελφοί και παλικάρια, θα γένουμε μαλλιά κουβάρια.

Στο σάκο βλέπω ένα ακόμη κουτί που γράφει: «Κιτ σωστής αντιγραφής». Συνηθισμένο φαινόμενο για την Ρομφαία!

Α, λέω δύσκολη η δουλειά. Όλοι κλέβουν ο ένας τον άλλο. Άλλοι για να κρατούν ζωντανό το ιστολόγιό τους αδούλευτα, ακούραστα, αβάδιστα, άλλοι για να μαζεύουν κανένα αρχιερατικό χαρτζιλίκι από κανέναν φιλότιμο εγκολπιοφόρο που ακόμη «τσιμπάει» σε απειλές και εκβιασμούς και δίνει το κατιτίς του.

Ψαχουλεύω τον σάκο. Ψάχνω για καρτιέ δαχτυλίδια. Είχα ακούσει πως τέτοιο περίμεναν να λάβουν δελφίνοι. Είδη που απαντώνται από το Κόστα Ναβαρίνο, ίσαμε το Παρίσι. Άλλοι που ορέγονται την Αθήνα κι άλλοι τη χώρα του θείου Σαμ.

Στο σάκο όμως βλέπω μπουκαλάκια με ξίδι. «Σε ποιον να πρωτοπηγαίνουν αυτά», σκέφτηκα.

«Μήτε είναι σ’ αυτούς που περίμεναν να μπει αρχιεπισκοπική πλάτη για να διαβούν στο μέλλον το σκαλοπάτι το μεγάλο και έμειναν με τη γλύκα;». Βλέπω μπουκαλάκια με σόδα. «Τι είναι τούτα πάλι;» σκέφτηκα.

«Μην είναι για εκείνους που δε μπόρεσαν να χωνέψουν ότι η τύχη τους έφερε τα πάνω κάτω κι από τη Νέα Υόρκη δεν έφτασαν ούτε μέχρι τη Νέα Μηχανιώνα;».

Κάνω τις διανομές που πρέπει, έτσι όπως φαντάζεστε και εσείς που έχετε πιο πολύ μυαλό από εμένα.

Το 2019 θα μας φέρει εκπλήξεις. Θα έχουμε όμορφα πράγματα να γράφουμε και να γελάμε. Να μας δίνει όλους ο Θεός υγεία, οχτρούς και φίλους, να έχουμε θέματα να απασχολούμαστε, να πορευόμαστε στη ζωή.

ΥΓ. Πάω να κάνω εντατικά μαθήματα εγγλέζικα. Γιατί είμαι από χωριό και τα γράμματα δεν τα ξέρω καλά. Όμως σύντομα θα χρειαστεί να σας γράφω και «στα ξένα» τα άρθρα μου. Μέχρι τότε...Καλή χρονιά σε όλους!

Ο ΝΕΩΚΟΡΟΣ

Εμφανίσεις: 311676
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: