Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/08 01:07

skonismena

Πόσα τέρμινα είχα να γράψω είναι η αλήθεια.

Είχα αποσυρθεί στο νεωκορικό κελί της μετανοίας μου ο ταπεινός και προσευχόμουν.

Να μου κάτσει και εμένα ένα καλό μηνιάτικο επίδομα την 5η μέρα κάθε μήνα.

Να με υιοθετήσουν και εμένα μεγαλόσχημοι από τη Β. Ελλάδα ίσαμε την Κρήτη με την ελπίδα να σταματήσω να κολλάω νεωκορικά ένσημα.

Να φτάσω και εγώ στην έκτη δεκαετία της ζωής μου και να μου δίνουν ένα άκοπο μηνιάτικο.

Για να κάθομαι να γράφω πράγματα ανώδυνα και χλιαρά. Ή να σιωπώ, ότι μου παραγγείλουν.

Θα σας πω ένα μυστικό τώρα που το θαλασσινό αεράκι έχει ξεθολώσει το μυαλό μου από την πολλή φουρτούνα και η ειλικρίνεια με χαρακτηρίζει.

Κάποτε έκανα το κόλπο των «είκοσι ημερών». Είκοσι μέρες πριν την εκλογή σε μια Μητρόπολη, πήγαινα και κολλούσα δίπλα στα φαβορί. «Εσύ που είσαι σίγουρος δεσπότης τη μεθαύριο, να σου φέρω ένα φοντάν, ένα ποτήρι παγωμένο νερό; Ένα ηδύποτο;».

Πιάνονταν οι σιελογόνοι αδένες μου από το γλείψιμο. Κορδωνόταν ο αρχιμανδρίτης που είχε εγγραφεί και είχε πιάσει πράσινη μούχλα στους καταλόγους. Ανά πέντε λέξεις τον αποκαλούσαν όλοι «σεβασμιώτατο».

Ποιον; Εκείνον που τον είχαν ξεχάσει και οι κυρίες του φιλοπτώχου στο ναό του. Μέχρι να εκλεγεί ο λεγάμενος, αυτός είχε μπουκώσει με φοντάν και νερατζάκια, με κουβέντες και σχέδια, και εγώ είχα χορτάσει υποσχέσεις.

Από δε μισθούς; Ουουουουου. Είχαν χορτάσει και τα εγγόνια μου. Στα λόγια ξέρετε πως μοιράζεις μισθούς; Πεντοχίλιαρα να δουν τα μάτια σου.

Όταν τον ψήφιζε η Ιεραρχία εγώ και καμιά σαρανταριά δεσποτάδες πηγαίναμε ψιθυριστά στ’ αυτί και του λέγαμε «εγώ σ’ έκανα μέσα σε είκοσι μέρες». Και να το χειροκρότημα. Και να πρώτη μούρη στις κάμερες δίπλα από τον ψηφισθέντα.

Όλοι στριμωχνόμασταν να μπούμε στο καρέ και δε χωρούσαμε πανάθεμά μας. Εγώ ήθελα έναν μισθουλάκο. Αυτοί ήθελαν την ψήφο του για το μέλλον.

Και μετά; Καπνός ο εκλεγμένος. Ούτε τηλέφωνα δε σήκωνε. Όλο βούιζε το ακουστικό. Όταν τον συναντούσαμε μετά από μήνες καμάρωνε με το εγκόλπιο στο στήθος. Σου πετούσε πέντε χωρατά που πέρναγε για έξυπνα -γελούσαν κάτι παρατρεχάμενοι και σου λέει για να γελάνε τα ζαβά καλό θα είναι αυτό που είπα- και ύστερα μην τον είδατε.

Μωρέ δεσπότη μου, πάρε με στη δούλεψή σου και ας κάνω και το νοσοκόμο. Να σε προετοιμάζω πριν από κάθε Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στη Θεσσαλονίκη.

Σας το λέει ο νεωκόρος. Μην εμπιστεύεστε κανέναν. Μην περιμένετε από κανέναν. Μόνο στα χεράκια σας και τα ποδαράκια σας δείξτε σιγουριά. Όχι ψήφο στο μέλλον.

Ούτε σοκοφρέτα ληγμένη δε πρόκειται να γευτείτε από κάτι τέτοιους. Εξαιρέσεις υπάρχουν δε λέω. Μόνο που δεν είναι στο δικό μου βεληνεκές.

Και τώρα θα μου πείτε γιατί σας τα λέω; Γιατί Οκτώβριος πλησιάζει, εκλογές έρχονται.

Ακούω πως κιόλας οι λεγάμενοι υποψήφιοι έχουν μοιράσει θέσεις αρχιερατικών, εκλεκτών, συμβούλων, ΕΣΠΑ-τζήδων, καφετζήδων ακόμη και νεωκόρων. Μην ακούτε κανέναν, μην πιστεύετε κανέναν.

Αυτό που θα πάρετε αν τους πιστέψετε είναι κάτι παρόμοιο με τις ευχές και δεήσεις που έκανε η Εκκλησία της Ελλάδος και η τοπική Ιερά Μητρόπολη για τους πληγέντες στο Μάτι.

Νιαρχαίοι (25 εκ.), Λατσαίοι (5 εκ.), Ωνασαίοι (5 εκ.), Μαρινακαίοι (1 εκ.), Κυπραίοι (10, 2 εκ.), Ιδρύματα, Τράπεζες, ΜΚΟ, κοσμάκης όλοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη.

Στις Μητροπόλεις που κάηκαν οι περιοχές τους μοίρασαν απλόχερα… ευχές και προσευχές (αφού γιόρτασαν πρώτα την ονομαστική τους γιορτή όταν η Ελλάδα έκλαιγε 100 νεκρούς).

Τώρα ποιοι θα είναι που; Στη Λάρισα ακούω παίζει δυνατά ο π. Γρηγόριος Παπαθωμάς και έχει και φίλους καλούς που τον στηρίζουν.

Στο Περιστέρι ο Μητροπολίτης αντιμετωπίζει ανθρώπινες δύσκολιες. Δεν ξέρω αν θα καταφέρει ο μανταρινάκιας να τον αντικαταστήσει σύντομα, παρ’ ότι ράβεται καιρό τώρα...

Στη Λήμνο που βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και με την ευκαιρία ο Δεσπότης κορδωνόταν και έπαιζε τον υγιή.

«Είμαι ακμαιότατος» έλεγε και ξανάλεγε σ’ όποιον βρισκόταν στο νησί, μην και τολμήσουν και του υπονοήσουν τίποτε για παραίτηση. Ο Μητροπολίτης που από τον ενθρονιστήριό του το 1988 και τριάντα χρόνια μετά το μόνο που ζητούσε ήταν μετάθεση, τώρα δηλώνει πανέτοιμος να διακονήσει...

Πιο σίγουρο είναι να κοπεί η Ιερά Μητρόπολη Θυατείρων σε δύο κομμάτια παρά ο Λήμνου να πάρει μετάθεση. Για να παραιτηθεί δεν ξέρω!

Πάντως η επίσκεψη του Αρχιεπίσκοπου δεν τον πολύχαροποίησε τον Λήμνου. Το βλέμμα του Ιεροθέου ήταν σαν τους Καρδιτσιώτη βοσκού που διάβασε την επιστολή του Ζακυνθινού για τον καλαμποκά της περιοχής.

"Τι θέλεις Δεσπότη μου; Εσύ έλεγες ότι δεν έχουν νόμιμα απολυτήρια; Τώρα απολαμβάνουν την θέα από το Ναυάγιο..." - έλεγε η ιστορική επιστολή!

Σας χαιρετώ προς το παρόν και δεσμεύομαι να επανέλθω πολύ σύντομα.

ΥΓ. Τα τελευταία «σκάνδαλα» με άγνωστους Αρχιμανδρίτες που κυκλοφορούν κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάτι μου λένε πως στοχευμένα διακινούνται από εφημερίδες για να πλήξουν τον Πατριάρχη, επειδή ενοχλεί με τη στάση του και κάνει τη ζωή δύσκολη σε υψηλά ιστάμενα πολιτικά κέντρα...

Ο ΝΕΩΚΟΡΟΣ

Εμφανίσεις: 323400
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: