Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/06 16:02

neok2

Έχω καιρό να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας. Το κάνω για να με πεθυμήσετε. Αυτοί – οι λίγοι- που τρέφετε θετικά αισθήματα για εμένα. Οι υπόλοιποι μπορείτε να με απεχθάνεστε ελεύθερα. Αυτό που κάνετε μέχρι σήμερα, δηλαδή.

Θα σας διηγηθώ τι μου συνέβη το περασμένο σαββατοκύριακο. Είχα ανοίξει την ξαπλώστρα στην ερημική παραλία που λιάζομαι. Εκεί που πάω κάθε φορά που μπαίνει καλοκαίρι. Κρατούσα το δροσερό αφέψημα στο χέρι. Ο ήχος από το κύμα πλημμύριζε το λαβύρινθο από το αυτί μου. Κι εκεί που ήμουν βυθισμένος στη σκέψη μου, συνέβη το απίθανο!

Η καλοκαιρινή αύρα που χτυπούσε το πρόσωπό μου, κουβαλούσε μαζί της κι άλλους ήχους. Εκκλησιαστικούς! Όχι ψαλμωδίες. Μου έφερνε κουβέντες. Θαύμα να το πεις; Να το πεις τυραννία για το νεωκορικό μου μυαλό; Δεν ξέρω πώς να σας το πω. Μήπως ο νεωκόρος είχα γίνει μίαν άλλη Ζαν Ντ’ Αρκ;

Κουβέντες εκκλησιαστικές ανδρών με κύρος μου έρχονταν στ’ αυτιά. Κόντευα να τρελαθώ. Σαν το κλίμα να εκδικείται τον Τραμπ γι’ αυτά που έχει κάνει; Ο καιρός τα έφερε όλα ανάποδα και ο αέρας μύριζε μυστικά και κουβαλούσε κουβέντες. Για να μην τρελαθώ, σκέφτηκα πως έπρεπε να τα μοιραστώ με κάποιον. Γι’ αυτό τις γράφω, εμπιστευτικά εμπιστευτικά, σ’ εσάς. Για να μην πάνε παραπέρα.

Στην αρχή άκουγα φωνές από τη Θεσσαλονίκη. Μέσα στους διαδρόμους της μητρόπολης. Δύο πρόσωπα έλεγαν κουβέντες. Πράματα και θάματα. Ότι, τάχα μου, ο δεσπότης τον Αύγουστο που είναι παχιές οι μύγες και ο κολιός θεριεύει, θα δώσει παραίτηση. Τέτοια έλεγαν. Πώς ο Παναγιώτατος έχει ενημερώσει τον άλλο Παναγιώτατο ότι κουράστηκε. Πως θέλει να αποχωρήσει.

Τώρα που είναι ακόμη ακμαίος. Μασούσαν ταυτόχρονα τσουρέκια και μπακλαβάδες πολίτικους. Και δεν μπορούσα να ακούσω ξεκάθαρα αν ο Άνθιμος θα υποδείκνυε και διάδοχο.
Στο Φανάρι όμως, έλεγαν οι δύο Θεσσαλονικείς, προετοιμάζονται για το σενάριο. Έχουν βρει και το πρόσωπο που θα υποδείξουν να εκλεγεί.

Σιγά σιγά στην παραλία σηκώθηκε αεράκι. Πετραδάκια έσκαγαν στο πρόσωπό μου. Χαλίκια ενοχλητικά και άμμος μου έμπαινε στο μάτι και ανακατεύονταν με τη νεωκορική μου σκελέα.

Δεκατέσσερα χαλίκια μου ήρθαν κατάμουτρα. Όσοι και οι υποψήφιοι για τη μητρόπολη Σταγών. Τα τέσσερα σα να μου φάνηκαν δεσποτικά πετραδάκια. Ένα από την Καλαμάτα, ένα από τη Λάρισα, ένα από την Καρδίτσα και ένα από την Κοζάνη. Ο κάθε δεσπότης έχει ρίξει και ένα όνομα στην αρένα των Σταγών για να είναι το δικό του πετραδάκι αυτό που θα θρονιάσει στους μεγάλους βράχους των Μετεώρων.

Συν καμιά δεκαριά χαλίκια που δεν είναι φρόνιμο να σας παρουσιάσω τούτη την ώρα. Γιατί ούτως ή άλλως ο αγέρωχος βράχος των Αθηνών δεν κουνάει βλέφαρο για τη Σταγών μέχρι τον Σεπτέμβριο, είπε. Τότε θα ρίξει την κοτρόνα και όποιον πάρει η μπάλα. Μέχρι τη νέα ίνδικτο, με μία φωνή, υποψήφιοι και δεσποτάδες, σας το λέω θα φτάσουν να τραγουδούν μονοκοπανιά το «βράχο βράχο τον καημό μου».

Κάποια στιγμή ο αέρας κόπασε. Τα χαλίκια έπεσαν χάμω. Και το κύμα μου ξέβρασε στα πόδια ένα φέσι. Τούρκικο τούρκικο. Ήταν μεγάλο και πλουμιστό. «Πανορθόδοξη 2016» έγραφε πάνω. Είχε πάνω και πολλά δάκρυα το φέσι. Απ’ αυτούς που ακόμη περιμένουν τα λεφτά τους για τα έξοδα που έγιναν και ποτέ δεν εξοφλήθηκαν. Και που τώρα βρίζουν με άκομψα… «γαλλικά» εκείνους που τους υποσχέθηκαν πως θα τους καλύψουν.

Γι’ αυτό και τον Σεπτέμβριο, μου έλεγε η αύρα η καλοκαιρινή που με χτυπούσε κατακούτελα, θα έρθουν ανακατατάξεις στο Φανάρι. Στο ασανσέρ της καρδιάς του Πατριάρχη θα αλλάξουν όροφο πολλοί. Αυτοί που ήταν ψηλά θα πάνε χαμηλά, κι αυτοί που ήταν χαμηλά θα βρεθούν στα πατριαρχικά ρετιρέ.

Προσπαθώ να πείσω την αύρα του καλοκαιριού να μου φέρει και τις κουβέντες που θα πουν μεθαύριο Βαρθολομαίος – Ιερώνυμος. Αυτές και αν θα έχουν ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν θα μου κάνει τη χάρη γιατί τα πράγματα που έχουν να πουν είναι αμέτρητα και ο αέρας δεν ξέρω αν θα κουβαλήσει τόσα στο δισάκι του. Θα επανέλθω αν μου κάνει τη χάρη.

ΥΓ. Σταγών δεν ξέρω ποιος θα γίνει. Ακόμη. Ακούγεται πως ο μόνος που θα αναβαθμιστεί σε βοηθό Επίσκοπο με σιγουριά είναι το δεξί χέρι του βράχου των Αθηνών. Ο διευθυντής του γραφείου του. Καιρός ήταν να δικαιωθούν οι κόποι του!

Ο ΝΕΩΚΟΡΟΣ

Εμφανίσεις: 317342
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: