Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/03 12:38

ep anastasi 1

Του Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά στην Romfea.gr
Πρωτοσυγκέλλου Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας


Το ημερολόγιο δείχνει 23 Μαρτίου 2023…. Η σημερινή ημερομηνία αποτελεί ένα ορόσημο για την ελληνική ιστορία. Πριν 202 χρόνια, αυτή η ημέρα απετέλεσε την απαρχή της Ελληνικής Επανάστασης, με την απελευθέρωση της πόλης της Καλαμάτας, καθιστώντας την ως την πρώτη ελεύθερη πόλη από τον οθωμανικό ζυγό.

Κάθε χρόνο η πόλη της Καλαμάτας ζει αυτήν την ημέρα σε διαφορετικούς ρυθμούς από τις υπόλοιπες μέρες. Είναι για την πόλη μας ένα δεύτερο Πάσχα, μια δεύτερη ανάσταση!!! Ναι, δεν ήταν απλώς επανάσταση ήταν ανάσταση!!!

Στο πέρασμα του χρόνου η Ανάσταση του υπόδουλου, για τέσσερις περίπου αιώνες, σκλαβωμένου Γένους παραμένει, τόσο για την Ελληνική, όσο και για την Παγκόσμια Ιστορία, ανεπανάληπτο γεγονός.

Το Εικοσιένα στάθηκε στο διάβα της Εθνικής μας Ιστορίας αδιασάλευτο ορόσημο και θα παραμείνει ως η Αναγέννηση του Γένους και σταθμός στην Ελληνική συνείδηση.

Αδιαμφισβήτητα το Εικοσιένα ήταν, είναι και θα παραμένει ένα Εθνικό θαύμα, που όμοιό του δεν έχει αναδειχθεί άλλο. Δυνάμεις αυτού του θαύματος ο Θεός και η Πατρίδα, ο Χριστιανισμός και η Ελλάδα. Με αυτές τις δυνάμεις η ψυχή του Γένους πέρασε από τον Γολγοθά στην Ανάσταση.

Η Ελευθερία, προ του ακόμα σταθεί ως άγαλμα στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, κράτησε τον πυρσό της Ανάστασης και έλαμψε από άκρου έως άκρον της Πατρίδας μας.

Δύο μόνο λέξεις αρκούν για να εκφράσουν επιγραμματικά την σχέση κάθε Έλληνα προς το Αθάνατο Εικοσιένα… Δέος – Συγκίνηση !

Όμως για να σπουδάσει κανείς βαθύτερα και στοχαστικότερα το θαύμα του Εικοσιένα δεν αρκεί μόνο να σκέφτεται, πρέπει και να αισθάνεται. Με την σκέψη και την συναίσθηση μαζί θα καταφέρει να γνωρίσει την ιστορική και εκπαιδευτική αξία του μεγάλου αυτού σταθμού της Ιστορίας.

Η μορφωτική του ακτινοβολία μας ανήκει. Στη διακριτική μας διάθεση είναι να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές. Μην ξεχνάμε ότι το Εικοσιένα μας διδάσκει άλλες τρείς έννοιες… Χρέος – Τιμή – Καθήκον ! Μας οπλίζει με το ακαταμάχητο όπλο της πίστεως και στολίζει την ψυχή μας με Εθνική αξιοπρέπεια και περηφάνεια.

Το Εικοσιένα μας διδάσκει για να διδάξουμε και μας φωτίζει για να φωτίσουμε.

Μην αφήνουμε το θαύμα του Εικοσιένα να περάσει στη λήθη και στην αφάνεια. Κάθε αποστροφή μας από το θαύμα αυτό, σημαίνει αποστροφή από την Αιώνια Ελλάδα.

Με ηθικό και πνευματικό Πατριωτισμό και με χρέος προς την ποτισμένη με αίμα Ηρώων Μεσσηνιακή γη σκορπίζουμε λίγα άνθη ενθύμησης και δάφνες τιμής σε αυτούς που ελευθέρωσαν την Καλαμάτα στις 23 του Μάρτη του 1821.

Η γνώση της Ιστορίας του τόπου και των Ηρώων μας αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για αυτούς. Χρέος μας να αντικρύσουμε κατάματα εκείνους που δάκρυσαν, πόνεσαν και προσέφεραν την ζωή τους αποφασισμένοι να χαρίσουν σε εμάς περισσότερο φως.

Η θύμηση και ο θαυμασμός μας ας γίνουν λάδι στο καντήλι τους κι ας το κρατήσουν άσβεστο με την φλόγα της τιμής και της αγάπης μας.

Εμφανίσεις: 184297
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: