Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/10 12:00

loukas evaggelistisΓράφει o Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων


1. «Ασπάζεται υμάς Λουκάς ο ιατρός ο αγαπητός»αναφέρει η προς Κολοσσαείς επιστολή (δ, 14). Προφανώς αυτός στον οποίο αναφέρεται ο Απ. Παύλος δεν είναι άλλος από τον Ευαγγελιστή Λουκά,που τιμάμε σήμερα την μνήμη του. Και σε άλλες επιστολές του ο Παύλος αναφέρεται στον Λουκά. Στην σύντομη επιστολή προς Φιλήμονα αναφέρει τον Λουκά ως «συνεργόν» του ( Φιλήμ. 24 ). Και στην Β Τιμόθ. δ, 11 αναφέρει : « Λουκάς εστί μόνος μετ εμού». Φαίνεται,λοιπόν,ότι ο Λουκάς ήταν συνεργάτης και συνοδός του Απ. Παύλου και από κάποια ορολογία,που χρησιμοποιεί στο Ευαγγέλιό του επιβεβαιώνεται ότι ήταν ιατρός.

2. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αφιερώνει το Ευαγγέλιό του σε κάποιον,που τον αποκαλεί « κράτιστο Θεόφιλο». Σε αυτόν απευθύνεται και το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων. Και από αυτό,αλλά και από άλλα φαίνεται ότι και του σπουδαίου αυτού βιβλίου ήταν συγγραφεύς ο Λουκάς. Μόνο,που στις Πράξεις των Αποστόλων εκθέτει γεγονότα,που,εν πολλοίς,φαίνεται ότι είναι και ο ίδιος παρών,ενώ στο Ευαγγέλιο εκθέτει την ιστορία της σωτηρίας μας,σύμφωνα με την πίστη της Εκκλησίας. Από την γλώσσα του,αλλά και τον τρόπο,που εκθέτει και αντιμετωπίζει ορισμένα θέματα, φαίνεται ότι ήταν εξ εθνών χριστιανός. Δηλ.ειδωλολάτρης,που προσήλθε στην Εκκλησία του Χριστού.

3. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος,που χρησιμοποιεί για τον Χριστό την λέξη «Κύριος». Βέβαια και οι άλλοι ευαγγελισταί χρησιμοποιούν την λέξη αυτήν για τον Χριστό,αλλά μάλλον ως προσφώνηση ευγενείας. Ενώ ο Λουκάς αποδίδει στον χαρακτηρισμό «Κύριος Ιησούς» όλη την βαρύτητα και την σημασία αυτής της λέξεως. Ο Ιησούς είναι ο Κύριος με την απόλυτη έννοια του όρου.

4. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Ευαγγελιστή Λουκά είναι ότι τονίζει το έργο του Αγ. Πνεύματος. Ο Μ. Βασίλειος γράφει για το Αγ. Πνεύμα : « Χριστού επιδημία και το πνεύμα προτρέχει. Ενσαρκος παρουσία και το Πνεύμα αχώριστον. Ενεργήματα δυνάμεων,χαρίσματα ιαμάτων δια του Πνεύματος του Αγίου». Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τον Ευαγγελιστή Λουκά,που δίνει ένα σημαντικό ρόλο στο Αγ. Πνεύμα στην ζωή του Χριστού και στην ζωή της Εκκλησίας. Αναφέρει π.χ. «Ιησούς δε πλήρης Πνεύματος Αγίου υπέστρεψεν από του Ιορδάνου» ( δ, 1 ). Και αλλού : « Και υπέστρεψεν ο Ιησούς εν τη δυνάμει του Πνεύματος εις την Γαλιλαίαν» ( δ, 14). Ο Χριστός και το έργο του είναι αχώριστα από το τρίτο πρόσωπο της Αγ. Τριάδος,όπως,άλλωστε,και από τον Πατέρα.

5. Ο Λουκάς ακόμη τονίζει την παγκοσμιότητα του ευαγγελικού μηνύματος και δεν το περιορίζει στα «πρόβατα τα απολωλότα οίκου Ισραήλ» ( Ματθ. ι, 6 ). Επίσης είναι ο Ευαγγελιστής των φτωχών. Αντιμετωπίζει το θέμα πλούτος - φτώχεια,που συνεχίζει να απασχολεί τον κόσμο. Μακαρίζει τους κατά κυριολεξίαν φτωχούς : « Μακάριοι οι πτωχοί ότι υμετέρα εστίν η βασσιλεία του θεού» ( στ, 20 ). Τους πλουσίους δεν τους χαρακτηρίζει ως κακούς,όμως τους βλέπει ως δυστυχείς. « Ότι απέχετε την παράκλησιν υμών» ( δ, 24 ),τους λέει.

6. Και κάτι τελευταίο. Πολλοί ύμνοι της Εκκλησίας προέρχονται από τον Λουκά,όπως η Ωδή της Παναγίας « Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο.....» ( α,46 - 55 ). Επίσης η Δοξολογία,που προέκυψε από τον ύμνο των αγγέλων κατά την Γέννηση του Χριστού :
« Δόξα εν υψίστοις Θεώ....» ( β, 14 ). Και ακόμη ο ύμνος του πρεσβύτου Συμεών : «Νυν απολύεις τον δούλον σου....»( β, 29 ),που επαναλαμβάνει ο λειτουργός στο τέλος του Εσπερινού. Υπάρχει και ο ύμνος του Ζαχαρία,πατέρα του Βαπτιστού : «Ευλογητός Κύριος ο Θεός...» ( α, 68 ),που είναι το «Benedictus» των Ρωμαιοκαθολικών.

Σαν υστερόγραφο θα αναφέρουμε ότι η παράδοση φέρει τον Λουκά και ως ζωγράφο,που ζωγράφισε εικόνες της Παναγίας. Είναι αλήθεια ότι το ιερό πρόσωπο της Παναγίας παρουσιάζεται συχνότερα στο Ευαγγέλιο του Λουκά από ό,τι στα άλλα Ευαγγέλια.

Σήμερα η ημέρα της μνήμης του θεώρησα ότι είναι η πιό κατάλληλη,για να γνωρίσουμε καλλίτερα τον Ευαγγελιστή Λουκά και το έργο του.Ας έχουμε τις πρεσβείες του.

Εμφανίσεις: 132768
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: