Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/07 00:48

4thEcumenicalCouncil03Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ιεροκήρυκας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης


Κυριακή
Των Αγίων 630 Θεοφόρων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου
(Ματθ. ε΄ 14 - 19)

Στο σημερινό Ευαγγελικό κείμενο που αποτελεί απόσπασμα της επί του Όρους ομιλίας Του ο Κύριος χαρακτηρίζει τους μαθητές: «φως του κόσμου».

Τους δίδει αυτόν το χαρακτηρισμό διότι έχουν συγκεκριμένη αποστολή και προορισμό, δηλαδή τη μετάδοση της αλήθειας του Ευαγγελίου στον κόσμο, φωτίζοντας κάθε ανθρώπινη ύπαρξη με το λόγο και το παράδειγμά τους.

Η ενάρετη ζωή των μαθητών, η σωστή και μετρημένη παρουσία τους στο κοινωνικό σύνολο, ο φωτισμένος λόγος τους, εμπνέει κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο και τον οδηγεί στη δοξολογία του Θεού Πατέρα.

Ο Κύριος, όπως ο Ίδιος λέγει, ήλθε στη γη όχι για να καταλύσει το Νόμο του Μωυσή και τη διδασκαλία των Προφητών, αλλά για να συμπληρώσει, να διορθώσει και να τελειοποιήσει.

Γι’ αυτό καλεί και παρακαλεί όλους τους ανθρώπους να τηρούν κάθε εντολή Του και να διδάσκουν και τους άλλους να τις εφαρμόζουν στη ζωή τους, ώστε να καταφέρουν να εισέλθουν στη Βασιλεία των Ουρανών.

Ο Κύριος χαρακτηρίζει φως κάθε μαθητή Του, κάθε Χριστιανό. Φως που προέρχεται από τη δικαιοσύνη και το λόγο Του, φως που λάμπει διαρκώς στον κόσμο, φως που φωτίζει το δρόμο προς τη σωτηρία του ανθρώπου, αφού αυτήν την προοπτική χάρισε ο Κύριος με το σωτήριο Πάθος και την Ανάστασή Του ... «Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσι»

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία θυμάται και τιμά τη μνήμη όλων των Αγίων Πατέρων που συγκρότησαν στη Χαλκηδόνα την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 451 μ.Χ.

Τιμά τους 630 Θεοφόρους Πατέρες που καταδίκασαν την αιρετική διδασκαλία του Ευτυχίου που δίδασκε ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είχε δύο φύσεις πριν την ένωση, αλλά ομολογούσε μία φύση μετά την ένωση.

Δηλαδή έλεγε ότι μετά την ένωση των δύο φύσεων απορροφήθηκε η ανθρώπινη φύση από την θεία φύση.

Η Εκκλησία τιμά τους Πατέρες που διατύπωσαν το Χριστολογικό δόγμα για την ένωση της θείας και της ανθρώπινης φύσης στο πρόσωπο του Χριστού.

Η Εκκλησία τιμά τους Αγίους που ομολόγησαν «ένα και τον αυτόν Χριστόν Υιόν, Κύριον Μονογενή, εν δύο φύσεσιν ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως και αχωρίστως». 

Η Εκκλησία τιμά τους σπουδαίους εκείνους εκκλησιαστικούς άνδρες που αντιμετώπισαν τις επικίνδυνες αιρέσεις της εποχής τους και διέσωσαν, στερέωσαν και διεφύλαξαν από την πλάνη την Ορθόδοξη θεολογία.

Οι Άγιοι Πατέρες έγιναν φωστήρες εν τω κόσμω. Το φως της Πατερικής θεολογίας τους έλαμψε, λάμπει και θα λάμπει πάντοτε και θα φωτίζει το χριστιανικό μας βίο.

Η διδασκαλία τους αποτελεί την παράδοση της Εκκλησίας μας η οποία αρχίζει με το λυτρωτικό έργο του Κυρίου.

Το Άγιο Πνεύμα τους έδωσε τη δυνατότητα να βλέπουν την αλήθεια, να έχουν θεία θεοπτία, να καταστούν σκεύη εκλογής και ασφαλείς οδηγοί προς τη σωτηρία μας.

Η θεολογία υπήρξε γι’ αυτούς τρόπος ζωής, μυστική εμπειρία του Ζώντος Θεού, Θεία Επιστήμη και όχι αποτέλεσμα διδακτορικών μελετών ή μεταπτυχιακών διατριβών.

Οι ίδιοι φωτίστηκαν από το λόγο και το παράδειγμα του Χριστού, γνώρισαν τον Θεό μέσα στο λειτουργικό και μυστηριακό χώρο της Εκκλησίας και έπειτα έγιναν φως και μίλησαν γι’ Αυτόν.

Αγαπητοί μου.

«Όπου σταθείς να ανάψεις φως ...» έγραφε σε ένα από τα εξαιρετικά ποιήματά του, ο κατά τον Ηλία Βενέζη: «ταπεινός λευίτης της Φαιστού», μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος.

Όπου σταθείς να ανάψεις φως ... Ας μιμηθούμε το βίο των Αγίων Πατέρων και ας εμβαθύνουμε στο νόημα του Ευαγγελικού λόγου που ακούσαμε σήμερα από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο: «Οὕτω λαμψάτω τό φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τά καλά ἔργα καί δοξάσωσι τόν πατέρα ὑμῶν τόν ἐν τοῖς οὐρανοῖς».

Όπου σταθείς να ανάψεις φως ... το φως της αλήθειας του Ευαγγελίου, το φως της πίστεως, το φως που εκπορεύεται από τη Ζωή, το φως του Χριστού ... το μοναδικό φως «εκ του Ανεσπέρου Φωτός», που οφείλουμε να προσφέρουμε στο σύγχρονο ... στην τεχνολογία κόσμο.

Εμφανίσεις: 297250
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: