Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 21/02 12:50

telonou kai farisaiou 3

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης στην Romfea.gr
Ιεροκήρυκας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης


Κυριακή ιστ΄ Λουκά
(Λουκά ιη,΄ 10 - 14)

Η περίοδος του Τριωδίου ξεκινά τη σημερινή Κυριακή και καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε έναν αγώνα πνευματικής προετοιμασίας με εντονότερη προσευχή και άσκηση, ώστε να αξιωθούμε να φθάσουμε και να απολαύσουμε, έπειτα από ένα τεσσαρακονθήμερο ταξίδι, την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς μας παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο μία παραβολή αρκετά διδακτική και φέρνει ενώπιον των νοητών οφθαλμών μας την εικόνα δύο ανθρώπων που «ανέβησαν εις το ιερόν προσεύξασθαι».

Ο ένας ήταν Φαρισαίος, δηλαδή ανήκε στις τάξεις των Ιουδαίων που έβαζαν τους τύπους πάνω από την ουσία.

Ο άλλος ήταν Τελώνης, δηλαδή εισπράκτορας των φόρων, των τελών, άνθρωπος μισητός από όλους, άδικος, άρπαγας, άπληστος, αμαρτωλός, φερέφωνο της κρατικής εξουσίας.

Ο Φαρισαίος εισήλθε στο Ναό και στάθηκε στο μέσον, με το κεφάλι ψηλά, όρθιος σε σημείο που όλοι τον έβλεπαν, προκλητικός, υπερήφανος και άρχισε να προσεύχεται δυνατά απαριθμώντας τα καλά του έργα, τις αρετές του.

Μέσα σε αυτήν την ακατάσχετη πολυλογία προέβη σε σύγκριση του εαυτού του με τους άλλους ανθρώπους και τυφλωμένος από την αλαζονεία του ευχαριστούσε τον Θεό γιατί δε μοιάζει με τους υπόλοιπους που είναι άδικοι, μοιχοί, άρπαγες και αμαρτωλοί, δείχνοντας με το χέρι του τον Τελώνη.

Ο Τελώνης είχε επίγνωση των πράξεών του, των αμαρτιών του, γι’ αυτό είχε σταθεί μακριά, σε μία άκρη με το κεφάλι σκυμμένο και με δάκρυα στα μάτια, ψελλίζοντας με βαθύ εσωτερικό θρήνο  « ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ ».

Η προσευχή του Τελώνη είναι προσευχή μετανοίας. Δε ζητάει δικαίωση, ομολογεί τα λάθη του ενώπιον του Θεού και παρακαλεί για το έλεός Του.

Δε διαμαρτύρεται κατά των άλλων ανθρώπων που τον έχουν απορρίψει ως άνθρωπο, ως προσωπικότητα, ως ύπαρξη.

Ο Φαρισαίος είναι ο θρησκευτικός τύπος που τηρεί τα του Νόμου και των παραδόσεων, υποκριτής, υπερήφανος, εγωιστής, υπερφίαλος, αλαζόνας.

Ο Τελώνης είναι εκείνος που ελπίζει στο έλεος του Θεού, ο εν μετανοία αμαρτωλός, εκείνος που κατέβηκε δικαιωμένος από το Ναό διότι στην καρδιά και στην ψυχή του βρήκε χώρο να εισέλθει ο Θεός.

Ο Κύριος έχει άλλα κριτήρια και μέτρα, διαφορετικά από αυτά των ανθρώπων. Δικαιώνει εκείνους που μετανοούν ειλικρινά και παρακαλούν για το έλεός Του με ταπείνωση και διάκριση, άλλωστε η δικαίωση και η σωτηρία των ανθρώπων είναι δώρο του Θεού και όχι αποτέλεσμα των έργων μας.

Αυτό που μας διδάσκει η σημερινή Ευαγγελική διήγηση, ιδιαίτερα σήμερα που αρχίζει η περίοδος του Τριωδίου, είναι η σωτήρια προτροπή προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως: «Μὴ προσευξώμεθα φαρισαϊκῶς», δηλαδή η αποφυγή της υπερήφανης και υποκριτικής στάσης και προσευχής, όπως του Φαρισαίου.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε τη ρίζα όλων των κακών που είναι η υπερηφάνεια. Όπου υπάρχει, εκεί επικρατεί η λύπη, το σκοτάδι, η καταστροφή και ο θάνατος.

Ο υπερήφανος μοιάζει με το δαίμονα που δεν αναγνωρίζει τα λάθη του, δεν αγαπάει κανέναν και τίποτα, όπως ο σκληρός Φαρισαίος που έμεινε αιώνιο παράδειγμα προς αποφυγή.

Η ταπείνωση αποτελεί μεγάλη ευλογία που προσελκύει και διατηρεί στη ζωή του ανθρώπου τη Χάρη του Θεού, είναι το μοναδικό όπλο που νικά τη δύναμη του διαβόλου και οδηγεί τον άνθρωπο στη δικαίωση και τη σωτηρία.

Ας μιμηθούμε το παράδειγμα του αμαρτωλού αλλά ταπεινού Τελώνη και ας έχουμε στο νου και στην καρδιά μας όλα εκείνα που λέγουν οι σοφοί και Άγιοι Πατέρες μας ...

«Ταπείνωσις, Χριστού μίμησις»: Μ. Βασίλειος. 

«Ουδέν ταπεινοφροσύνης ίσον»: Άγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

«Στους ταπεινούς αποκαλύπτονται τα μυστήρια του Θεού»: Άγ. Ισαάκ ο Σύρος.

Έτσι, θα οδηγηθούμε κι εμείς στην ποθούμενη και σωτήρια δικαίωση.

Εμφανίσεις: 300429
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: