Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 24/01 00:01

therapeia ierixos

Γράφει ο Αρχιμ. Δημήτριος Πολιτάκης στην Romfea.gr
Ιεροκήρυκας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης


Κυριακή  ΙΔ΄ Λουκά
(Λουκά ιη΄ 35 - 43)

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς μας παρουσιάζει, δια της γραφίδος του, ένα θαυματουργικό γεγονός που επιτέλεσε ο Κύριος καθώς πορευόταν προς την Ιεριχώ.

Μας αναφέρει μία θαυματουργική παρέμβαση του Θεού στη ζωή ενός ανθρώπου που είχε χάσει το φως των οφθαλμών του και βρισκόταν σε τραγική κατάσταση.

Ο τυφλός της περικοπής καθόταν στην άκρη του δρόμου και παρακαλούσε τους περαστικούς να τον βοηθήσουν. Ήταν επαίτης που είχε ανάγκη από τη βοήθεια των συνανθρώπων του, αφού ο ίδιος δεν μπορούσε να εργαστεί, εξαιτίας της ασθένειάς του.

Ξαφνικά ακούει θόρυβο και φωνές πολλών ανθρώπων, δεν μπορούσε όμως να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, γι ’ αυτό ρωτάει κάποιον άνθρωπο που ήταν κοντά του: «... τί εἴη ταῦτα;». 

Μαθαίνει λοιπόν ότι πλησιάζει ο Διδάσκαλος, ο Ιησούς ο Ναζωραίος.

Ο τυφλός ενθουσιάζεται, έχει ακούσει προφανώς περί του Ιησού, γνωρίζει ότι είναι ο Μεσσίας, ο Κύριος, ο Λυτρωτής. Έχει πληροφορηθεί για τα θαύματα που επιτελεί στο λαό και δεν αφήνει την ευκαιρία αυτής της μεγάλης συναντήσεως να πάει χαμένη.

Αμέσως σηκώνεται όρθιος από το έδαφος και αρχίζει να κραυγάζει, να φωνάζει δυνατά, με όση δύναμη είχε προς τον Χριστό: «Ἰησοῦ, υἱὲ Δαυῒδ, ἐλέησόν με.» Ιησού, απόγονε ένδοξε του Δαυΐδ, τον οποίον προανήγγειλαν και προεκήρυξαν οι Προφήτες, ελέησέ με.

Ο τυφλός δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και πανικό και όσοι ήταν κοντά του προσπαθούσαν να τον κάνουν να σταματήσει, να σιωπήσει, διότι θεωρούσαν πως ο Ιησούς θα ενοχλείτο από τις κραυγές του. Αυτός όμως, περισσότερο φώναζε προς τον Κύριο: « Ιησού, απόγονε του Δαυΐδ, ελέησέ με ».

Ο Κύριος αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, δεν απομακρύνεται, δεν τον αποφεύγει αλλά διακόπτει την πορεία Του και δίδει εντολή να τον φέρουν κοντά Του.

Ο απεγνωσμένος τυφλός βρίσκεται πλέον ενώπιον του Μεγάλου Ιατρού και αμέσως ... σιωπά! Αισθάνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε Εκείνον που θα του χαρίσει τη θεραπεία. Νιώθει ότι ο Θεός άκουσε την προσευχή και τις ικετευτικές κραυγές του και έχει τη βεβαιότητα της μεγάλης αλλαγής στη ζωή του.

Ο Κύριος τον ρωτά: «Τί σοι θέλεις ποιήσω; ». Δεν του χαρίζει αμέσως την ίαση, δεν προσπαθεί να εκβιάσει την ελευθερία του ανθρώπου, δεν θέλει να θαυμάσει ο όχλος άλλη μία θαυματουργική παρέμβασή Του στη ζωή ενός ασθενούς.

Επιθυμεί να συνομιλήσει ελεύθερα με τον άνθρωπο, να ακούσει τον τυφλό να του λέγει: « χάρισέ μου ξανά το φως των οφθαλμών μου, να σε δω! Άνοιξε περισσότερο τα μάτια της ψυχής μου, ώστε να εισέλθεις μέσα και να την θεραπεύσεις από κάθε πάθος και κάθε ασθένεια ... ». 

Ο Κύριος, ως Ελεήμων και Φιλάνθρωπος, χαρίζει τη θεραπεία στον ταλαίπωρο άνθρωπο και του τονίζει πως τον έσωσε η πίστη και η βεβαιότητα προς το πρόσωπό Του, ότι δηλαδή αναγνώρισε στο πρόσωπο του Χριστού τον απόγονο του Δαυΐδ, το Σωτήρα του κόσμου.

Η πίστη και η βεβαιότητα στο πρόσωπο του Κυρίου σώζουν τον τυφλό. Δεν αποκτά μόνο το αισθητό φως αλλά η ψυχή του γεμίζει από το Φως το αληθινό.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει συγκεκριμένα: «ἡ πίστις σου σέσωκέ σε», δηλαδή ο τυφλός σώθηκε διότι αναγνώρισε τη Θεότητα του Κυρίου Ιησού και έτσι «ἠκολούθει αὐτῷ δοξάζων τὸν Θεόν».

Ο τυφλός δέχεται αυτήν τη μεγάλη αλλαγή με απερίγραπτη χαρά και δοξάζει τον Θεό και ακολουθεί τον Μεγάλο Διδάσκαλο, έτσι οδηγείται υγιής στην αληθινή σωτηρία με ανοικτά τα μάτια του σώματος και της ψυχής.

Πίστη στη δύναμη του Σωτήρος και αναγνώριση της Θεότητός Του! Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Ευαγγελικής διηγήσεως.

Αγαπητοί φίλοι ...

Η κοινωνία και ο κόσμος ολόκληρος ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο για σωτηρία αλλά δεν αναζητεί τον πραγματικό Σωτήρα.

Δυστυχώς παραμένουμε τυφλοί στην άκρη του δρόμου, ζητιάνοι της αγάπης του κάθε επαγγελματία φιλάνθρωπου, αναμένοντας εναγωνίως τη στιγμή της δικής μας συναντήσεως μετά του Ιησού. 

Γι’ αυτό, ας φροντίσουμε να αποκτήσουμε την ισχυρή πίστη του τυφλού της Ευαγγελικής περικοπής, την οποίαν καλλιέργησε με την υπομονή στις σκληρές δοκιμασίες που βίωνε επί πολλά έτη.

Ας ομολογήσουμε τρανώς και με όση δύναμη έχουμε τη Θεότητα του Κυρίου μας Ιησού, χωρίς να δειλιάζουμε ενώπιον της ειρωνείας και του χλευασμού του λεγόμενου σύγχρονου αλλά άθεου κόσμου και να είμαστε βέβαιοι ότι θα ακούσουμε τη φωνή του Κυρίου να λέγει και σε μας: «ἡ πίστις σου σέσωκέ σε» και ... φωτισμένοι πλέον εκ του Θείου Φωτός, θα απολαύσουμε τη χαρά της Χάριτος Του.

Εμφανίσεις: 300263
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: