Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/08 21:50

enthronisi igoymenis 95

Χρήστος Καναρόπουλος στην Romfea.gr


Με αισθήματα πνευματικής χαράς και δοξολογίας προς τον Πανάγαθο Θεό και μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης της νέας Ηγουμένης στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Χορτιάτη ν. Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, το εσπέρας του Σαββάτου 1 Αυγούστου 2026.

Η ημέρα αυτή αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Αδελφότητος, καθώς η Εκκλησία, διά του οικείου Ποιμενάρχου, εμπιστεύεται σε μία μοναχή τη διακονία της πνευματικής μητρότητος. Το αξίωμα της Ηγουμένης δεν αποτελεί τίτλο τιμής ούτε θέση εξουσίας· είναι σταυρός διακονίας, ευθύνης και συνεχούς θυσίας. Είναι η ευθύνη του να γίνεται πρώτη παράδειγμα υπακοής, ταπείνωσης, προσευχής και αγάπης.

Με την ευλαβική συμμετοχή πολλών προσκυνητών που ανηφόρησαν για το όμορφο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως τελέστηκε ο Αναστάσιμος Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος ενώ την ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης Διονυσίας, εις διαδοχήν της ασθενούσης Ηγουμένης Χριστοδούλης, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Παρέστησαν προσευχητικώς ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπούνιας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Πολύκαρπος, οι Γερόντισσες της Ι.Μ. Αναλήψεως Πρώτης Σερρών Ανυσία, Ι.Μ. Παναγίας Έβρου Μακρίνα, Ι.Μ. Κοιμήσεως Πανοράματος Μελάνη, Ι.Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου Πανοράματος Θεοπίστη, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγ. Ιωάννου Ρώσου Παν. Αρχιμ. π. Γρηγόριος, πατέρες εξ Αγίους Όρους και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Στις ευλογημένες στιγμές της ενθρόνισης συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αεροπορίας και της Αστυνομίας και εκπρόσωποι της τοπικής ιστορικής και μαρτυρικής Κοινότητας Χορτιάτη.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης της δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Βαρναβάς αναφέρθηκε στην ιστορία του ευλογημένου αυτού του Μοναστηριού που είναι άρρηκτα συνδεμένη με την ιστορία της τοπικής Μητροπόλεως, στους μακαριστούς Κτήτορες, μνημόνευσε τις αδελφές που βρίσκονται στην Βασιλεία των Ουρανών και ευχήθηκε εκ μέσης καρδίας στη νέα Ηγουμένη άξια να καθοδηγεί την αδελφότητα προς την ενότητα, την ειρήνη και την πνευματική πρόοδο, έχοντας πάντοτε ως θεμέλιο της διακονίας της το άγιο θέλημα του Θεού.

Υπογράμμισε την αξία του Μοναχισμού που αγκαλιάζει προσευχητικά τον κόσμο απλώνοντας το φως σε όσους το αναζητούν, παρηγοριά και πνευματική καθοδήγηση.

Για την νέα υψηλή και ιερή αποστολή της νέας Ηγουμένης ευχήθηκε και ο χοροστατών Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος διατηρεί πνευματικούς δεσμούς με την σεβάσμια Μονή της Μεταμορφώσεως.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Ηγουμένης Διονυσίας, η οποία παρουσίασε συντόμως την ιστορία της Μονής, τους αγώνες του μακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως Διονυσίου, την προσφορά της Ηγουμένης Χριστοδούλης, τους κόπους του Ποιμενάρχου και κυριάρχου Μητροπολίτου της Γυναικείας αυτής παστάδος κ. Βαρνάβα και την μεγίστη προσφορά του προς την εξέλιξη της Μονής, ολοκληρώνοντας με ευχαριστίες και με δοξολογία προς τον Άγιο Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο διά την μέχρι τούδε πορεία του Μοναστηριού, εκζητώντας να συνεχίζουν να σκέπουν τον οίκο Τους με τη Χάρη Τους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 285648
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: