Λαμπρός εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής στο Μοναστήρι της Ι.Μ. Νικαίας

Σχιστό Περάματος | Θάνος Θανόπουλος
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε αναστάσιμο κλίμα εορτάσθηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Απριλίου 2026, η Ζωοδόχος Πηγή στην Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, η οποία έχει καθιερωθεί ως δεύτερη πανήγυρη της Μονής.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο κτήτορας της Μονής, Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Ιωάννη, τους Ιερομονάχους της Αδελφότητος και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε σε κλίμα συγκίνησης την χειροτονία σε Διάκονο του Μοναχού Νεκταρίου, πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, ο οποίος αναφέρθηκε στον άρρηκτο δεσμό της Παναγίας με το μυστήριο της σωτηρίας, χαρακτηρίζοντας τη Γέννηση του Κυρίου ως το «πρώτο και ανεπανάληπτο θαύμα», τονίζοντας πως η νίκη του Χριστού πάνω στον θάνατο έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ενανθρώπησή Του μέσω της Θεοτόκου.
«Η μεγάλη Εορτή του Πάσχα μας καλεί να νοιώσουμε, ότι τα παλαιά παρήλθον και μπήκε πλέον στη ζωή κάτι εντελώς καινούριο, το Πάσχα, που σημαίνει διάβαση. Όλοι το ξέρουμε αυτό αλλά πόσο έχουμε μετακινηθεί από την παλαιά κατάσταση; Η παρουσία του Κυρίου μας ως θριαμβευτού, πάνω στις αντίξοες δυνάμεις του σκότους και άρχοντος του αιώνος τούτου, μας έχει καινουργιώσει; Μας έχει αφθαρτοποιήσει, μας έχει ενοποιήσει μαζί Του» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος επικαλούμενος τη διδασκαλία του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου εξήγησε ότι η Καινή Κτίση που φέρνει η Ανάσταση δεν αφορά μια αλλαγή στον φυσικό κόσμο, αλλά μια ριζική ανακαίνιση της ανθρώπινης ύπαρξης.
«Απ’ τη Ζωοδόχο Πηγή το αγίασμα, ορατό σημείο της θείας ευεργεσίας Της, ευλογεί και θεραπεύει, από το Ζωοδόχο Τάφο ανατέλει η αιώνιος Ζωή και αποτελεί το αιώνιο θαύμα της προσωπικής μας αναγεννήσεως εν Χριστώ Αναστάντι εις Αυτόν ανήκει η δόξα, η τιμή και η προσκύνησις τώρα και πάντοτε» - υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Αλέξιος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο Θεός να τον ενδυναμώνει ώστε να συνεχίσει να πηδαλιουχεί την Εκκλησία με την σύνεση, την πραότητα, την καλοσύνη και την αγάπη που τον διακρίνει.
Επίσης ο κ. Αλέξιος ευχήθηκε ο νέος Διάκονος να ευαρεστήσει τον Κύριο και εξέφρασε τον πόθο του, η Εκκλησία να γεμίζει από ευλαβείς και εναρέτους κληρικούς για να διακονούν τον πιστό λαό του Θεού.
Στην συνέχεια στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής παρετέθη μοναστηριακό κέρασμα για όλους τους παρευρισκομένους.
Τέλος, να σημειωθεί ότι την Κυριακή του Θωμά ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος Θα ιερουργήσει στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νικαίας, όπου θα τελέσει την χειροτονία σε Πρεσβύτερο του Διακόνου π. Νεκταρίου.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ




