Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 26/09 16:00

leros ag ioann 2

Την παραμονή της εορτής της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020, στις 6 το απόγευμα, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λέρου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, παρουσία του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, και την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Νήσου.

Παρόντες κατά τον Εσπερινό ήταν ο βουλευτής Δωδ/σου κ.Ι.Παππάς, δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί πιστοί.

Ο Μητροπολίτης στο θείο κήρυγμα ανεφέρθη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο «έναν από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο οποίος συναριθμείται μετά των εκλεκτών και κορυφαίων του χορού των Αποστόλων. Μόνον αυτός απ’ όλους τους Αποστόλους ονομάζεται «ηγαπημένος», διότι ζούσε ζωή καθαρότητος και αγιασμού και αγαπούσε τον άγιο Θεό με όλη την ψυχή και την καρδιά του. Γι’ αυτό και αγαπήθηκε από τον Χριστό περισσότερο απ’ όλους. Είναι «ὁ μαθητής ὅν ἠγάπα ὁ Ἰησοῦς»… 

Ο άγιος Ιωάννης είναι ο μαθητής της αγάπης που μας διδάσκει να αγαπούμε τον άγιο Θεό όχι μόνο «ἐν λόγῳ καί γλώσσῃ», αλλά και «ἐν ἔργῳ καί ἀληθείᾳ». Είθε να αγαπούμε κι εμείς τον άγιο Θεό, όπως Τον αγαπούσε ο Ιωάννης! Για να αξιωθούμε κι εμείς της Βασιλείας των Ουρανών και να γίνουμε κληρονόμοι ζώνης αιωνίου. Αμήν».

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 77ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΚΑΤΑΒΥΘΙΣΕΩΣ Α/Τ «Β.ΟΛΓΑ»

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Λακκί της Λέρου, επί τη μνήμη της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου και του Ιερού Κλήρου της Νήσου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, βάσει επισήμου προγράμματος που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και η ΥΝΤΕΛ, ετελέσθη επίσημος Δοξολογία παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα, του βουλευτού Ιωάννου Παππά, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, του Διοικητού ΔΜΝ Αντιναυάρχου (Μ) Γεωργίου Μπαμπλένη, του Διοικητού 80ΑΔΤΕ Ταξιάρχου Γεωργίου Μανούρα, του Ακολούθου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, του Επάρχου Καλύμνου Εμμ.Μουσελλή, του Δημάρχου Λέρου Μιχ.Κόλια, του Διοικητού της ΥΝΤΕΛ Πλοιάρχου Π.Φιλιππίδη ΠΝ, του Διοικητού 588ΤΕ Αν/χου Κ.Καραμπέλια, του Λιμενάρχου Λέρου Αντ/ρχου ΛΣ Νικ.Κουτσοδόντη, του Διοικητού Α.Τ.Λέρου Αστυνόμου Β΄ Εμμ.Παπαδάκη, του προέδρου Ελληνισμού ΑΧΕΠΑ Π.Μαραβέλια, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων του Προσκοπισμού και Οδηγισμού Λέρου, και λοιπών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, Φορέων και Συλλόγων, καθώς και αντιπροσωπειών των σχολείων με τις σημαίες τους.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στο μνημείο των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα», έλαβε χώρα επιμνημόσυνος δέησις υπό του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, προσκλητήριο των πεσόντων με ριπές όπλων, καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Στεφάνια στο μνημείο πεσόντων του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα» κατέθεσαν:

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στ.Πετράκης ΠΝ, ο Ακόλουθος Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Δήμαρχος Λέρου Μιχαήλ Κόλιας, ο Έπαρχος Καλύμνου Εμμ.Μουσελλής, ο Λιμενάρχης Λέρου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ν.Κουτσοδόντης, ο Διοικητής Α.Τ.Λέρου Αστυνόμος Β΄ Εμμ.Παπαδάκης, ο αντιπλοίαρχος ε.α. Μιχαήλ Κυπριωτάκης ως εκπρόσωπος των αποστράτων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, και ο πρόεδρος του οργανισμού για τον Ελληνισμό και την προώθηση των θεμάτων ΑΧΕΠΑ Ελλάς – περιφέρεια 25 Παντελής Μαραβέλιας.

Μετά τις καταθέσεις στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και κατόπιν η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.  Εν συνεχεία ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, αναφερόμενος στην ιστορία και τα ηρωϊκά κατορθώματα του πληρώματος του ένδοξου Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα», ενώ τόνισε το υψηλό επίπεδο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας.

Κατόπιν, οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές επιβιβάσθηκαν στην Κ/Φ «ΑΗΤΤΗΤΟΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού, όπου ερρίφθησαν στεφάνια στην θέση βύθισης του αντιτορπιλικού, εντός του λιμένος του Λακκίου.

Τιμές, τόσο στη Δοξολογία, όσο και στις υπόλοιπες τελετές, απέδωσαν άγημα και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σημαντική και ιδιαίτερα επιβλητική ήταν η παρουσία της φρεγάτας του Πολεμικού μας Ναυτικού F462 «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και της Κ/Φ «ΑΗΤΤΗΤΟΣ» P268, που έλαβαν μέρος τις τελετές της 77ης επετείου βυθίσεως του ένδοξου Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».

ΖΗΤΩ Η ΟΛΓΑ !

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ !

ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΑΣ !

ΝΑΥΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Κυριακή 26η Σεπτεμβρίου 1943 

Το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» βυθίζεται στο Λακκί της Λέρου.

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 1943 η «Όλγα» μαζί με το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Intrepid» μετά από περιπολία, κατέπλευσαν στο λιμάνι «Λακκί» της Λέρου και προσέδεσαν σε σημαντήρα.

Ήταν 10 το πρωί της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 1943, όταν το ραδιόφωνο στο καρέ Αξιωματικών μεταδίδει ακόμα την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και τα πληρώματα αναπαύονται, όταν ξαφνικά ο ουρανός γεμίζει από γερμανικά βομβαρδιστικά Ju-88, που εφορμούν κάθετα σε τρία κύματα και πλησιάζουν πολύ χαμηλά τα πλοία.

Μετά την έκρηξη των πρώτων βομβών ο κυβερνήτης Πλωτάρχης Γ. Μπλέσσας τρέχει στο πρυμναίο κατάστρωμα κατευθυνόμενος από την αριστερή πλευρά προς την γέφυρα. Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναύτες σπεύδουν να πάρουν τις θέσεις τους στα πυροβόλα και στο μηχανοστάσιο.

Ο Μπλέσσας με τη χαρακτηριστική του ψυχραιμία, ενθαρρύνει και εμψυχώνει τους άντρες του «Δεν είναι τίποτα παιδιά, γρήγορα στα πυροβόλα».

Δεν προλαβαίνει να συνεχίσει την πορεία του προς τη γέφυρα καθώς η επίθεση του τρίτου κύματος των Ju-88 είχε αρχίσει. Μια ριπή βρίσκει τον Μπλέσσα στο στήθος και στο λαιμό και πέφτει νεκρός στο κατάστρωμα της Όλγας, του πλοίου που αγάπησε και δοξάστηκε μαζί του. Γύρω του και άλλοι άνδρες χτυπιούνται από τις σφαίρες και σωριάζονται νεκροί δίπλα στον κυβερνήτη τους. 

Το μοιραίο πλήγμα δεν αργεί. Δύο τουλάχιστον βόμβες πέφτουν πίσω από την πρυμνιά τσιμινιέρα και ανατινάζουν το βληματοθέσιο του Vickers και του τρίτου πυροβόλου των 127 mm. Μια φοβερή έκρηξη «ξεσκίζει» το κατάστρωμα σε όλο του το πλάτος διαμελίζοντας ανθρώπινα κορμιά, εκσφενδονίζοντας άλλους στη θάλασσα, παρασύροντας το πλοίο στο βυθό.

Στις 10:08΄ ο ανθυποπλοίαρχος Δανιήλ, ο αρχαιότερος αξιωματικός, δίνει τη διαταγή εγκατάλειψης του πλοίου, το οποίο βυθιζόμενο παρέσυρε στον υγρό τάφο του σημαντικό αριθμό ανδρών, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να εξέλθουν ή που είχαν πέσει στη θάλασσα από τη δεξιά πλευρά με επακόλουθο να παρασυρθούν από τη δίνη.

Οι άντρες που βρισκόντουσαν στη θάλασσα, βλέποντας το πλοίο τους να χάνεται, βρήκαν τη δύναμη με το στήθος τους γεμάτο θαλασσινό νερό και πετρέλαιο να αναφωνήσουν «Ζήτω η Όλγα». Ήταν 10:11 ακριβώς όταν το νερό σκέπαζε για πάντα το ένδοξο πλοίο. 

Μαζί με τον κυβερνήτη χάθηκαν ακόμα 71 μέλη του πληρώματος, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, και ναύτες. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες απώλειες ανδρών στο Πολεμικό μας Ναυτικό. 

Το «HMS Intrepid» δεν βυθίστηκε στη συγκεκριμένη αεροπορική επιδρομή. Από το πλήρωμά του σκοτώθηκαν δύο και τραυματίστηκαν αρκετοί.

Η μοιραία στιγμή για το βρετανικό πλοίο θα ερχόταν στις 16:42΄ της ίδιας μέρας όταν τα Ju-88 επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν το έργο τους, εντόπισαν το πλοίο που είχε μεθορμήσει σε άλλη θέση και το βύθισαν. 15 βρετανοί έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν. 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

leros ag ioann 1

leros ag ioann 1

leros ag ioann 1

leros ag ioann 1

leros ag ioann 1

leros ag ioann 1

leros ag ioann 1

Εμφανίσεις: 202222
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: