Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/09 15:12

minodora 12

Για την Romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος


Μέσα σε κλίμα ευλάβειας εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Μαρτύρων και αυτάδελφων Μηνοδώρας, Μητροδώρας και Νυμφοδώρας στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου με επίκεντρο το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος Αργυρουπόλεως Κιλκίς, την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 μηνός Σεπτεμβρίου 2020.

Παραμονή της Εορτής, στο όμορφο και ανακαινισμένο Παρεκκλήσιο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ υποδέχθηκε τεμάχια των Ιερών Λειψάνων των τριών Μαρτύρων Αγίων, τα οποία εκόμισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, στον Ναό του οποίου φυλάσσονται ως πνευματικός θησαυρός.

Εν συνεχεία τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με τη συμμετοχή Ιερέων της περιοχής και του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίων Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων, Προστατών και Εφόρων της πόλεως και της Μητροπόλεως, Οικ. Πολυκάρπου Κοντοζίδη, ο οποίος κατάγεται από την Αργυρούπολη και συνέβαλε στον εξωραϊσμό και την ανακαίνιση του Ιερού Παρεκκλησίου.

Προ του τέλους της Ακολουθίας με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, ο Πρωτοσύγκελλος π. Επιφάνιος αναφέρθηκε στον μαρτυρικό βίο των τριών Αγίων Μαρτύρων, οι οποίες απαρνήθηκαν την κοσμική ζωή και φρόντιζαν να στολίζουν τον εαυτό τους με πνευματικές αρετές μέχρι και της υπομονής των βασανιστηρίων για την αγάπη του Χριστού και αυτό το μαρτύριο.

Παρουσίασε επίσης το ιστορικό της ανέγερσης του Ιερού Παρεκκλησίου, το οποίο ανηγέρθη με πρωτοβουλία του μακαριστού π. Αθανασίου Μηλιώνη, Εφημερίου Αργυρουπόλεως και μετέπειτα Αγίου Δημητρίου Κιλκίς την δεκαετία του 1970 και εγκαινιάστηκε στις 3 Ιουνίου 1983 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κυρό Αμβρόσιο Στάμενα τον μετέπειτα Παροναξίας, και ο οποίος τοποθέτησε στην Αγία Τράπεζα τεμάχια των Ιερών Λειψάνων των τριών Αγίων Γυναικών ενώ αποτμήματα παραδόθηκαν από τον ίδιο στον τότε Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου μακαριστό π. Τριαντάφυλλο Καμψιάδη, και τα οποία φυλάσσονται εκεί έως και σήμερα.

Με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος δημιούργησε επιτροπή διαχείρισης των Ιερών Παρεκκλησίων, το συγκεκριμένο Ιερό Παρεκκλήσιο είναι πλέον Μητροπολιτικό και εξωραΐστηκε όπως αρμόζει, για να πανηγυρίζει στην απόδοση της Πεντηκοστής και στην ιερά μνήμη των Αγίων Μηνοδώρας, Μητροδώρας και Νυμφοδώρας ως δεύτερη πανήγυρις.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Θεία Λειτουργία και το εσπέρας θα τελεστεί Ιερά Παράκληση.

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

minodora 1

Εμφανίσεις: 164908
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: