Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 20/07 19:57

profitis serres 49

Γράφει η Στέλλα Χατζή-Λεκκού


Πατριωτικό και αφυπνιστικό ήταν το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, σχετικά με τις τελευταίες προκλήσεις που γίνονται από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγεια και στην απόφασή της να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ανήμερα της εορτής του ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό ναό της των Σερρών.

Στο πύρινο κήρυγμά του τόνισε μεταξύ άλλων: «βλέπετε τις προκλήσεις από τον απρόβλεπτο και κακότροπο γείτονά μας, ο οποίος συνεχώς προκαλεί και προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει συνθήκες εντάσεως με ενέργειες που προσβάλουν την πίστη και το φιλότιμό μας. Αυτές τις ημέρες , επέλεξε το ιερότατο σύμβολο της πίστεώς μας, όπου χτυπά η καρδιά της ρωμιοσύνης, δηλαδή, την Αγία Σοφία, για να πληγώσει το φιλότιμο και την συνείδηση του λαού μας. Αισθανόμεθα εξοργισμένοι, πληγωμένοι, θυμωμένοι, αλλά και βαθειά προβληματισμένοι με την συμπεριφορά των δήθεν φίλων και συμμάχων, ακόμα και με εκείνους που μοιραζόμεθα την ίδια πίστη .

Για δεκαετίες εμείς οι Έλληνες μέσα από τις υποδείξεις των ηγετών μας ακολουθούμε μία τακτική ηττοπάθειας πράγμα, που συντηρεί και επαυξάνει τις προκλήσεις του γείτονά μας.
Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια παρά τις τραγωδίες τις εθνικές εμείς στην Ελλάδα ακολουθούμε μία τακτική η οποία αντί να τον ηρεμεί, τον κάνει ακόμη περισσότερο προκλητικόν.
Πού είναι οι φίλοι μας, οι εταίροι μας η οποίοι εξήντλησαν την δικαιοσύνη τους σε μερικές ανούσιες δηλώσεις που δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Και καλπάζει η προκλητικότητα του τούρκου γείτονα, καλπάζει η μεγαλομανία του. Και αυτή η απόφασή του για την Αγιά Σοφιά, δεν θα είναι η τελευταία, αλλά θα είναι αρχή οδύνων, αρχή εθνικών περιπετειών. Και αν αυτό δεν το αντιληφθούμε ‘έτσι ώστε να ετοιμαστούμε μέσα στο κράτος μας το οποίο περιλαμβάνει και την Κύπρο μας θα δούμε χειρότερα. Η Κύπρος μας μπορεί να είναι ανεξάρτητο κράτος, αλλά στις φλέβες των Κυπρίων κυλά το ίδιο ελληνικό αίμα, μας ενώνει το ομόγλωσσον και το ομόθρησκον, το οποίο πάντοτε συνέδεε τα τέκνα της ελληνικής φυλής και πολιτισμού, όπου γης

Και η εκκλησία μας αυτές τις ημέρες καλείται και πάλι να εμπνεύσει στον λαό μας, καλείται να πει την αλήθεια.

ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΎΜΕ και ο ρόλος της εκκλησίας και πάλι είναι ουσιαστικός να εννοήσουμε την κρισιμότητα των περιστάσεων. Η εκκλησία δεν κινδυνολογεί λέγει την αλήθεια για να είμαστε έτοιμοι σε οποιεσδήποτε προκλήσεις που θα συμβούν .

Θα πρέπει να εννοήσουμε ότι Ελλάς και Κύπρος, είναι ένας λαός, μία πατρίδα είναι ένας μοναδικός λαός στην παγκόσμια ιστορία με ελάχιστους φίλους και πολλούς εχθρούς.

Για αυτό θα πρέπει να ανακαλέσουμε τις δυνάμεις εκείνες που μας εστήριξαν και μας εκράτησαν όλα αυτά τα χρόνια στις προκλήσεις των άσπονδων φίλων και των εχθρών.

Η ανατολική Μεσόγειος φλέγεται διότι τα συμφέροντα των ισχυρών της γης είναι μεγάλα κα επιθυμούν την γεωπολιτκή ανακατανομή της περιοχής . Και δυστυχώς αυτά τα σχέδια αγγίζουν και εμάς και την Κύπρο μας.

Εμείς έχουμε υποχρέωση να μείνουμε σταθεροί επι των επάλξεων και να κρατήσουμε αναμμένη την φλόγα της πίστεως και να είμαστε έτοιμοι ακόμα και τν ζωή μας να θυσιάσουμε για την Ελλάδα μας και για την Κύπρο, η οποία είναι ένα πολύτιμο κομμάτι του ελληνισμού.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ τα εγκλήματα όπου έχουν γίνει κατά της Ελλάδος κα πρέπει να σταθούμε όρθιοι για να εννοήσουν φίλοι και εχθροί ότι δεν θα περάσουν τα ανομα σχέδιά τους. Ότι υπάρχουν πολλοί έλληνες γενναίοι, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το αυτονόητο, την δικαιοσύνη και την αλήθεια. Εμείς θα αγωνιστούμε για τον χριστό και την πατρίδα μας» είπε τελειώνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος.

Στην συνέχεια προέβη στην χειροθεσία εις οικονόμο – σταυροφόρο του π. Ευστρατίου Κυριαζίδη, ο οποίος είναι εφημέριος στον Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού Σερρών.
Επίσης, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εκπαιδευτικός και μέλος των Εφέδρων αξιωματικών κ. Σαράντης Τρεβλόπουλος έκανε ομιλία αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα της τουρικής εισβολής στην Κύπρο.

Καθ όλην την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας παρέστησαν αντιπροσωπείες με υψωμένες σημαίες του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών και της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων Ν. Σερρών. Παρευρέθησαν επίσης, ο διοικητής του Συντάγματος κ. Χρήστος Σγουρομάλης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης κ. Αντώνης Οικονόμου, εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Βασίλης Κατιρτζόγλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ηλίας Γκότσης και πολλοί άλλοι.

Επίσης, πανηγυρικός εορτασμός για την γιορτή της ενδόξου αναβάσεως στους ουρανούς του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτη, στις 19 και 20 Ιουλίου 2020, πραγματοποιήθηκε και στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Αγίου Πνεύματος Σερρών με την τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αναλόγιο εκόσμισαν με την παρουσία τους οι αδελφές της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών, ενώ οι ακολουθίες πραγματοποιήθηκαν στον πολύ όμορφο προάυλειο χώρο της Μονής, παρουσία της Ηγουμένης Ακυλίνας και της Αδελφότητος, του Δημάρχου Εμμανουήλ Παπά κ. Δημητρίου Νότα, του προέδρου της τοπικής Κοινότητας Αγίου Πνεύματος κ. Νικολάου Δαραβίγκα και πλήθος προσκυνητών που παρευρέθησαν για να τιμήσουν τον Προφήτη Ηλία.

Ο Σεβασμιώτατος τέλος, συνεχάρη την ηγουμένη της Ιεράς Μονής, γερόντισσα Ακυλίνα και τις αδελφές για το πνευματικό έργο που επιτελείται και ευχήθηκε μαζί με την πατρική του αγάπη να έχουν «την πίστη, την σοφία και την αγάπη του Προφήτου Ηλιού»..

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300417
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: