Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/03 13:25

ag theodoroi serres 193

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος


Με ιεροπρεπή λαμπρότητα και την παλλαϊκή συμμετοχή του χριστεπωνύμου πληρώματός Της, η Εκκλησία των Σερρών εόρτασε και εφέτος την ανάμνηση του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, κατά την οποία, μετά πάσης λαμ­πρότητος, εορτάζει ο πα­λαίφατος Ιερός Καθεδρικός και Προσκυνηματικός Ναός των, από αρχαιοτάτων χρόνων, προστατών και εφόρων της ιστορικής Μητροπόλεως των Σερρών, Αγίων Θεοδώρων.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, υποδέχθηκε στα προπύλαια του εορτάζοντος Ι­ε­ρού Καθεδρικού Να­ού, την Παρασκευή 6 Μαρτίου, στις 6:00 το απόγευμα, την χα­ρι­τό­βρυ­το χεί­ρα του Α­γί­ου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, η οποία ευ­ρί­σκε­ται απο­θη­σαυ­ρι­σμέ­νη στον Ι.Ν. Κοιμ. Θεοτόκου Ν. Μεσημβρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου και εκόμισε ο Πανοσ. Αρχιμ. Μιχαήλ Δάνιος.

Ο κ. Θεολόγος αμέσως μετά την πάνδημη υποδοχή, χοροστάτησε στην Δοξολογία και ομίλησε επικαίρως προς το πολυπληθέστατο εκκλησίασμα για την φιλόστοργη παρουσία των Αγίων στη ζωή και τον προσωπικό πνευματικό αγώνα του κάθε πιστού.

Ευχαρίστησε δε εγκαρδίως και ευγνωμόνως τον Σεβ. Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, για την μεγίστη ψυχοστηρικτική αυτή ευλογία, την μεταφορά δηλαδή στην πόλη των Σερρών, του ιερού λειψάνου του μεγάλου στρατιωτικού Αγίου.

Ακολούθως, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός, πολυαρχιερατικός εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Βελίκης κ. Σιωνίου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος εκήρυξε εμπνευσμένως τον θείο λόγο υπογραμμίζοντας ότι: «Οι μνήμες των Αγίων λειτουργούν ως πνευματικές πυξίδες στην ζωή των ανθρώπων, που αναζητούν όραμα πίστεως, ελπίδα ζωής και δρόμο διεξόδου στα ποικίλα αδιέξοδα του βίου. Οι λαμπρώς εορταζόμενοι Άγιοι Θεόδωροι ηκολούθησαν τον ανηφορικό, μαρτυρικό και σταυροαναστάσιμο δρόμο, που αγιάζει και θεώνει τον άνθρωπο». Ευχαρίστησε δε ευγνωμόνως τους δύο Αρχιερείς, που ελάμπρυναν με την σεμνοπρεπή και ιεροπρεπή λειτουργική τους συμμετοχή τη μνήμη των Αγίων ενδόξων μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων «σε έναν τόπο αγιώτατο, πληγωμένο βαθιά από δηώσεις και καταστροφές, εστερημένο από τα πολύτιμα κειμήλιά του, ποτισμένο με τα δάκρυα των προσευχών των αειμνήστων Σερραίων, αλλά και τα αίματα εκείνων που προσέφεραν την ζωή τους υπέρ της σωτηρίας αυτού του τόπου», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σεβασμιώτατος.

Στην αντιφώνησή του, ο χοροστατών Ιεράρχης της Βουλγαρικής Εκκλησίας, Θεοφ. Επίσκοπος Βελίκης κ. Σιώνιος, Ηγούμενος των παλαίφατων Συνοδικών Μονών Τρογιάν και Μπάτσκοβο, ο οποίος εκ πατρός έλκει την καταγωγή του από τις Σέρρες, ιδιαιτέρως συγκινημένος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη των Σερρών για την όλως τιμητική πρόσκλησή του στις εφετινές λατρευτικές ακολουθίες για την μνήμη των μεγαλομαρτύρων Αγίων Θεοδώρων.

Στη συνέχεια τελέσθηκε η Ακολουθία της Α' στάσεως των Χαιρε­τισμών στην Υπε­ραγία Θεοτόκο υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρων και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Την αγιώνυμο ημέρα εορτής των μεγαλομαρτύρων Αγίων Θεοδώρων, Σάββατο 7 Μαρτίου, τελέσθηκε η πανηγυρική, πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, συνιερουργούντων του Θεοφ. Επισκόπου Βελίκης κ. Σιωνίου και του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Το θείο λόγο εκήρυξε εμπνευσμένα και με θεολογική ενάργεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μέγα θαύμα του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος και στη ζείδωρη χάρη των Αγίων καθώς και στη δύναμη της πίστεως, προτρέποντας τους πιστούς να μην χάνουν την ελπίδα και την αισιοδοξία τους, έχοντας βαθιά πίστη στον Σωτήρα και Λυτρωτή Χριστό.

Ακολούθως, τελέσθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πελοποννησίων Σερρών, το ετήσιο ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μεγάλης ηρωικής μορφής του 1821, Αρχιστρατήγου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

Λαβών τον λόγο ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών κ. Θεολόγος τόνισε ότι η σκέψη και η προσευχή όλων μας σήμερα στρέφεται με στοργή και αγάπη προς τους δοκιμαζομένους αδελφούς μας του ακριτικού Έβρου που αντιμετωπίζουν γενναιόψυχα και ελληνοπρεπώς τις άδικες προκλήσεις των εξ ανατολών γειτόνων.

Ο Έλληνας ποτέ δεν γονατίζει, αλλά με πίστη στον Θεό και γνήσια αγάπη στην πατρίδα προχωράει με ελπίδα και προοπτική στο μέλλον.

Τους καλούμε, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, να σταματήσουν την προκλητική και άκρως προβληματική συμπεριφορά τους. Δεν τους φοβούμεθα.

Για δε τις ατυχείς δηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια επιδημία του κορωναϊού τόνισε ότι σήμερα το ζητούμενο είναι η νηφαλιότητα και η εθνική ομοψυχία και όχι δηλώσεις επιστημονικώς ατεκμηρίωτες και πνευματικώς ατυχέστατες και ζημιογόνες.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων Θεοδώρων και των ιερών λειψάνων τους στις οδούς πέριξ του Ιερού Καθεδρικού Ναού, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σερρών και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.

Προ της απολύσεως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγος ευχαρίστησε ευγνωμόνως τους δύο Αρχιερείς καθώς και τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Νομού και τον ευλογημένο λαό του Θεού για την συγκλονιστική συμμετοχή του στις εφετινές λαμπρές εορταστικές ακολουθίες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 255241
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: