Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/10 19:53

kastoria

Με ιδιαίτερη συγκίνηση επιθυμώ να πληροφορήσω το χριστεπώνυμο πλήρωμα που κατοικεί στην ιστορική και βυζαντινή Καστοριά, την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου υπό την προεδρεία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, για την επίσημη αναγραφή στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, επτά Νεομαρτύρων που γεννήθηκαν και μαρτύρησαν στην Καστοριά ή υπηρέτησαν σ’ αυτήν.

Έτσι, η βυζαντινή αυτή επαρχία, που την στολίζουν βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί Ναοί, Μοναστήρια και Αρχοντικά, γίνεται συγχρόνως και μαρτυρική επαρχία και μαρτυρικός τόπος.

Χαίρεται η Καστοριά, γιατί σ’ αυτήν γεννήθηκαν και μαρτύρησαν ο Νεομάρτυς Ιωάννης (Νούλτζος) μαζί με τον αδελφό του και τον γαμπρό του το έτος 1696, κατά την μαρτυρία του ευπαιδεύτου Μητροπολίτου Καστορίας, κυρού Διονυσίου Μάντουκα.

Χαίρεται και αγάλλεται ο Ιερός Ναός Μητροπολιτικός Ναός στον οποίον διηκόνησε ο Ιερομάρτυς Πλάτων Αϊβαζίδης, Πρωτοσύγκελλος του Γερμανού Καραβαγγέλη και μαζί με την Καστοριά, χαίρεται και αγάλλεται η ιερά νήσος Πάτμος, ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου Ιερομάρτυρος Πλάτωνος, στην οποία μάλιστα υπάρχει, εδώ και αρκετό καιρό, Ναός αφιερωμένος στη μνήμη του.

Αγάλλεται ακόμη η πόλη αυτή για τον Νεομάρτυρα Γεώργιο τον εξ Αγαρηνών, που μαρτύρησε στα μέρη της Ακαρνανίας.

Αγάλλεται η ιστορική Κλεισούρα στην οποία γεννήθηκε ο Νεομάρτυρος Μάρκος (Μαρκούλης), αλλά και σκιρτά από αγαλλίαση το Άργος Ορεστικό και μάλιστα ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Παρασκευής, στον οποίο απαγχονίστηκε ο Νεομάρτυρας Μάρκος.

Λαμπροφορεί ακόμη από πνευματική χαρά και αγαλλίαση και η ένδοξη κώμη του Χιλιοδένδρου για τον Ιερομάρτυρα Βασίλειο Καλαπαλίκη, για την ομολογία του, για το ένδοξο και φρικτό μαρτύριό του, αλλά και για την παρουσία των μυροβόλων λειψάνων του.

Μαζί δε με την Καστοριά, χαίρεται και αγάλλεται η ένδοξη Πατρίδα μας, η πολύπαθη και μαρτυρική Μακεδονία μας, αλλά και ολόκληρη η Εκκλησία του Χριστού, αφού οι Άγιοι δεν ανήκουν σε έναν τόπο αλλά είναι παγκόσμιοι και πανορθόδοξοι.

Γι’ αυτό, με δοξολογία στον Άγιο Τριαδικό Θεό για το μεγάλο δώρο το οποίο μας χάρισε, ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε και εκ μέρους των τιμίων αρχόντων της περιοχής μας την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Καστορίαν την περίδοξον αυτήν επαρχίαν φυλάττετε σαις πρεσβείαις, Νεομάρτυρες ένδοξοι!

Εμφανίσεις: 226646
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: