Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/08 16:54

nea roda xalkidikis 252

Για την Romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος


Όταν η Μικρασιατική καταστροφή έπληξε τον Ελληνισμό της Ιωνίας, τότε η Ρωμηοσύνη πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς και ήρθε και εντάχθηκε στον κορμό της κυρίως Ελλάδας, για να βρει καταφύγιο, απάγγιο και απάνεμο λιμάνι.

Μαζί του ο Έλληνας πήρε τα κόκκαλα των πατέρων του, τα Λείψανα των Αγίων και θαυματουργές Εικόνες που εξέφραζαν τον ψυχικό του κόσμο, όντας το στήριγμά του το αιώνιο.

Στα Νέα Ρόδα της Χαλκιδικής ένα τέτοιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η περίφημη θαυματουργή Εικόνα της Παναγιάς από τα Σκουπιά της Μικρασίας, με το μοναδικής τέχνης μαλαματένιο χειροποιήτο πουκάμισο Της, που τη βλέπεις να κάθεται στο θρονί Της, στον ομώνυμο Ιερό Της Ναό στο θέρετρο αυτό του κόλπου της Ιερισσού.

Εικόνισμα που συνοψίζει και συγκεφαλαιώνει τα όνειρα, τα πιστεύματα και κυρίως την αυτοσυνειδησία του κόσμου που εγκατέλειπε τα άγιά του χώματα για να βρει παρηγοριά και γαλήνη.

Την Κυρά των Σκουπιών τιμούν τα παιδιά Της στα εννιάμερα της Κοιμήσεως της Παναγίας του Δεκαπενταυγούστου και ξυπνάνε τότε μνήμες και τα ιερά χώματα ξαναδροσίζονται με τα δάκρυα των βλασταριών των προσφύγων κι όλα τούτα μπροστά από το θαυματουργό Εικόνισμά Της.

Στις όλες Λατρευτικές Εκδηλώσεις της παραμονής και της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τον άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους Παν. Αρχ. π. Βαρθολομαίο, τους Παν. Αρχ. π. Ιγνάτιο Ριγανά, Πρωτοσύγκελλο, π. Δωρόθεο Ζέρβα, Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο, π. Βαρθολομαίο Χατζόγλου, τον εκλεκτό Εφημέριο της Ενορίας, π. Στέφανο Τσιγκερλιώτη, τους Πρωτ. π. Παναγιώτη Τζουβελέκη, π. Θεόδωρο Χαραλαμπίδη, π. Μακάριο Ζωνάρα, π. Βασίλειο Ανυφαντή, π. Ιωάννη Αγγελίδη, τον Αιδ. π. Γεώργιο Κυριάκου και τους Διακόνους π. Ιωάννη Σαρρή και π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη, Κληρικούς τόσο από την τοπική Μητρόπολη, όσο και από όμορες άλλες Μητροπόλεις.

Επικεφαλής του Λαού που σχημάτισε τεράστιες ουρές για να προσκυνήσει τη Χάρη Της και παραμονή και ανήμερα ήταν ο τ. Υπουργός κ. Γεώργιος Καλατζής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Γιώργος, ο νέος Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, ο Αντιδήμαρχος Αριστοτέλη κ. Ιωάννης Μητροφάνης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Ζωγράφου, ο Άρχων του Οικ. Πατριαρχείου κ. Ανέστης Αρνόπουλος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αριστοτέλη κ. Ιωάννης Δουλάκης, η Πρόεδρος του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κα Λένα Παναγιωτοπούλου, ο Πρόεδρος της Δημ. Ανώνυμης Εταιρίας κ. Ελευθέριος Βαλσαμής, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Γεώργιος Κούκος, η νέα Δημ. Σύμβουλος κα Μαρία Ενεχηλίδου, ο Αστυν. Διοικητής Ουρανουπόλεως κ. Ερρίκος Μουρτζίδης, κ.α.

Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό τον θείο λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Γέροντας Βαρθολομαίος, ο οποίος αφού παρουσίασε το θεολογικό υπόβαθρο της Θεομητορικής Εορτής, θεώρησε καλό να απευθυνθεί και στο θυμικό του εκκλησιάσματος, χαρακτηρίζοντας την Παναγία την Σκουπιώτισσα πρόσφυγα από τον ευλογημένο Της τόπο, που ρίζωσε στα παράλια της Χαλκιδικής και προσκαλεί πάντα τα παιδιά Της για να τα θέσει κάτω από τις πτέρυγες Της και να τα ποτίσει με τα νάματα της ορθοδοξίας!

Στη συνέχεια επακολούθησε μεγάλη λιτανεία της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας ανά την Κωμόπολη των Νέων Ρόδων, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου και με συμμετοχή χιλιάδων Λαού.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής ομιλητής ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιγνάτιος Ριγανάς, ο οποίος χρησιμοποιώντας την υμνολογία της Εορτής, την ερμήνευσε κυρίως επί τη βάσει των λογίων του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, που μας διδάσκει ότι τα σύμπαντα πλάστηκαν για την Θεοτόκο, ώστε στη μήτρα Της με τη Χάρη του Υιού Της να αναπλαστούν και να ανακαινιστούν, με τη συνέργεια του Αγίου Πνεύματος.

Επίσης εντύπωση προξένησε η φράση του Αγίου Μαξίμου ότι και η Θεοτόκος πλάστηκε για τον Υιό και Λόγο του Θεού, τον Χριστό μας, που γλαφυρά στόλισε την ομιλία του έμπειρου ομιλητή.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας την Ευχαριστιακή Σύναξη έκλεισε με μικρή προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος, που ζήτησε αυτές οι ροές του κόσμου που προσήλθαν να προσκυνήσουν την Θεοτόκο και εκφράζουν την πίστη του νέου Έλληνα, να μετουσιωθούν και να μεταφραστούν σε αγιοπνευματικό τρόπο ζωής, που θεοσκέπαστος μπορεί να αποτελέσει το προζύμι της ζυμώσεως της απνευμάτιστης και πολλές φορές υλόφρονος κοινωνίας μας.

Με το πέρας της Θ. Λειτουργίας προσφέρθηκε από την Τοπική Κοινότητα παραδοσιακό κουρμπάνι σε όλους τους πανηγυριστές.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300559
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: