Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 05/05 00:12

agios nikitas serres 53

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε και φέτος η ιερά μνήμη του συμπολιούχου και αγρύπνου φρουρού της Εκκλησίας των Σερρών και του ευλαβούς λαού της, Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Νικήτα του Νέου, του εν Σέρραις αθλήσαντος κατά το έτος 1808.

Η μαρτυρική και μεγαλώνυμος πόλη των Σερρών «ίσταται εν ευγνωμοσύνη» ενώπιον του αθλοθέτου Χριστού, διότι αξιώθηκε της μεγάλης τιμής και ευλογίας να προσφέρει, ως μητέρα γη, θυσία στο αχειροποίητο ουράνιο θυσιαστήριο, αλλά και στο βωμό της Ελλάδος, πολλά δικά της γεννήματα και αναστήματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Άγιος Νεομάρτυς Νικήτας, το αληθινό καύχημα των Σερρών, που τιμάται όλως ιδιαιτέρως την Κυριακή του Αντιπάσχα (του Θωμά).

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλέστατος Ναός του τιμωμένου Αγίου στις Σέρρες, όπου το απόγευμα του Σαββάτου 4 Μαΐου 2019, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και του Σεβ. Ποιμενάρχου της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσε πλήθος Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως ενώ συμπροσευχήθησαν οἱ άρχοντες του τόπου καθώς και μεγάλου πλήθους λαού που υπερπλήρωσε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα.

Ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Παύλος, εκήρυξε τον θείο λόγο αναρωτηθείς εάν ποτέ έχουμε ερευνήσει την καταγωγή και τον προορισμό μας, υπογραμμίζοντας ότι το "πίστευε και μη ερεύνα" δεν έχει αγιογραφικό έρεισμα, αναφερόντας το παράδειγμα της ψηλάφησης του Σώματος του Κυρίου από τον Απόστολο Θωμά, τον οποίο η Εκκλησία τιμά την Κυριακή του Αντιπάσχα.

Μεταξύ των άλλων τόνισε ότι αποτελεί καύχημα και δόξα για την Εκκλησία η ύπαρξη των Νεομαρτύρων, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο τιμώμενος Άγιος Νικήτας, οι οποίοι βιώνοντας το γεγονός της Αναστάσεώς και μιμούμενοι το ζωντανό παράδειγμα των Μαρτύρων των πρώτων αιώνων της Εκκλησιαστικής ιστορίας, έδωσαν τη δική τους αιματηρή μαρτυρία κατά το πρόσφατο παρελθόν και ιδιαίτερα στα χρόνια που η πατρίδα μας υπήρξε υπόδουλη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σε άλλο σημείο της μεστής ομιλίας του ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος ανέφερε: «Σε κάθε εποχή, αλλά πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης των αξιών και των παραδόσεων, ως Χριστιανοί και ως Έλληνες, καλούμαστε να μιμηθούμε τη ζωή όλων των Νεομαρτύρων και να μαρτυρήσουμε, σήμερα με το λόγο και το παράδειγμά μας, αύριο αν χρειαστεί και με το αίμα μας, την αγάπη μας στον Χριστό και την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Η θυσία των Νεομαρτύρων για την Ορθόδοξη πίστη πρέπει να αποτελεί δίδαγμα για όλους τους μεταγενέστερους και σύγχρονους Έλληνες».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ευχαρίστησε οφειλετικώς τους Σεβ. Αρχιερείς για την όλως τιμητική και λαμπρή παρουσία τους στις εφετινές λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νικήτα.

Εξέφρασε εκ μέσης καρδίας την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας προς τις Αρχές της πόλεως και του Νομού και τον φιλάγιο λαό για την πάνδημη συμμετοχή τους στις εορταστικές ακολουθίες προς τιμήν του συμπολιούχου των Σερρών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301327
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: