Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/02 12:17

makarios moni prodromou 2

Ένα έθιμο που κρατάει 134 χρόνια αναβίωσε και φέτος από την ενορία του παραδοσιακού χωριού Βαμβακόφυτο της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου.

Κάθε χρόνο οι ενορίτες επισκέπτονται την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

Το 1882, η Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών χρηματοδότησε την κατασκευή του καμπαναριού του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Βαμβακοφύτου.

Ένα μέρος του κόστους ήταν δωρεά της Μονής, ένα άλλο μέρος έναντι δύο ακινήτων του χωριού (μετόχια) και το υπόλοιπο χρέος σε μορφή δανείου, οι δόσεις του οποίου κάθε χρόνο πληρώνονταν σε είδος, δηλαδή κριθάρι, σιτάρι, αλεύρι κτλ.

Η συγκέντρωση των παραπάνω αγαθών γινόταν στην εκκλησία του χωριού και η εκκλησιαστική επιτροπή συνόδευε την μεταφορά τους στο Μοναστήρι.

Μάλιστα υπήρχε επιτροπή που ασχολούνταν μόνο με θέματα σχέσεων του Μοναστηριού με το χωριό.

Έτσι δημιουργήθηκε μια σχέση μεταξύ των κατοίκων του Βαμβακοφύτου και της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής.

Κάθε χρόνο την επομένη του Τελώνου & Φαρισαίου πολλοί ενορίτες με τα μέσα της εποχής με τα ζώα η ακόμη κ μέντα πόδια ανέβαιναν στη Μονή και έμεναν εκεί τρείς μέρες. Οι νιόπαντροι το θεωρούσαν Ιερό χρέος τους μετά τον γάμο να επισκεφθούν την Μονή.

Σε ανταπόδοση της επισκέψεως των κατοίκων του χωριού, η Αδελφότητα επισκέπτεται το χωριό το Σάββατο των Αγίων Θεοδώρων με Λείψανα της Ιεράς Μονής προς ευλογία και αγιασμό του Χωριού.

Έτσι και φέτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος μετέβη στο ιστορικό Μοναστήρι με την άδεια του οικείου Μητροπολίτου Σερρών κ. Θεολόγου και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία.

Κάτοικοι του Βαμβακοφύτου καθώς και άλλων ενοριών της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου προσήλθαν με λεωφορεία για να συμμετέχουν στο έθιμο.

Όλοι συμμετείχαν στην θεία Μυσταγωγία και εν συνεχεία τραγούδησαν, χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια και χορούς και τέλος παρεκάθησαν σε γεύμα που ετοίμασε η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

makarios moni prodromou 1

makarios moni prodromou 1

makarios moni prodromou 1

makarios moni prodromou 1

makarios moni prodromou 1

makarios moni prodromou 1

makarios moni prodromou 1

Εμφανίσεις: 234158
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: