Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/11 16:37

ag.anargiroi.ierissos 29

Αρναία | Χρήστος Καναρόπουλος


Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και εθνικής ανατάσεώς γιορτάστηκε για φέτος, χθες και σήμερα 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου τ.έ., τόσο η μνήμη των Αγίων Αναργύρων, όσο και το γεγονός της απελευθέρωσης της Αρναίας από τον Τουρκικό ζυγό.

Η Απελευθέρωση της Αρναίας πραγματοποιήθηκε επί αειμνήστου Μητροπολίτου Ιερισσού κυρού Σωκράτους το 1912 στις 2 Νοεμβρίου, αλλά πάντοτε γιορτάζεται το ύψιστο για τον τόπο αυτό γεγονός την 1η του μηνός Νοεμβρίου, επειδή κατά την ημέρα αυτή η Εκκλησία μας τιμά τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό και τη Μητέρα τους Θεοδότη που κατάγονταν από την Ασία και ιδιαιτέρως τους τιμά ο Λαός μας απολαμβάνοντας τις χάριτες που απορρέουν από την μεσιτεία τους προς τον Κύριο.

Να σημειωθεί ότι το 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Αρναίας που είναι χτισμένος με αρχιτεκτονικά σχέδια του αειμνήστου Καθηγητού και Ακαδημαϊκού Αναστασίου Ορλάνδου.

Ένα κόσμημα πραγματικό της Αρναίας και γενικότερα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, η οποία φέτος του αφιερώνει το Ημερολόγιο της.

Την παραμονή της εορτής εψάλη Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο προέστη ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Παν. Αρχ. π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, ο οποίος στο κήρυγμά του ανεφέρθη πέραν των Αγίων Αναργύρων και στο ιστορικό του Ναού των τιμωμένων Αγίων, ως και στον αείμνηστο πρώτο Εφημέριό τους π. Βασίλειο Πραβήτα, για τον οποίο μέχρι και σήμερα ο Λαός τρέφει τα αγαθότερα των αισθημάτων και τον θεωρεί ευλογημένο και αγιασμένο άνθρωπο.

Να αναφερθεί ότι στον Ιερό Ναό φυλάσσεται η παλαιά μικρή θαυματουργή Εικόνα των Αγίων Αναργύρων που πολλά θαύματα έχει επιτελέσει τόσο σε Χαλκιδικιώτες, όσο και σε όσους προσέτρεξαν στη χάρη των Αγίων.

Κατά την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, της Ακολουθίας του Όρθου και της λαμπράς Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, συμπαραστατούμενος από τους Παν. Αρχ. π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη και π. Παΐσιο Σουλτανικά, τους Αιδ. Οικ. π. Κωνσταντίνου Αγούλα - Εφημέριο του πανηγυρίζοντος Ναού - και π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τους Διακόνους π. Γεώργιο Κυριάκου και π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη.

Πληθώρα κόσμου προσήλθε για να προσκυνήσει τη χαριτόβρυτο Εικόνα των Αγίων Αναργύρων, το απότμημα των Ιερών τους Λειψάνων που φυλάσσεται ως θησαυρός τίμιος στον Ναό και να ευχαριστήσει τον Κύριο για την απελευθέρωση του ιστορικού και ευλογημένου τόπου του.

Το παρόν έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Γεώργιος Βαγιωνάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος, ο Δήμαρχος Πολυγύρου κ. Αστέριος Ζωγράφος, οι Αντιδήμαρχοι Αριστοτέλη κ.κ. Αργύριος Τσακνής - ο και εορτάζων -, Γεώργιος Κοττάκης και Ιωάννης Μητροφάνης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Κατερίνα Ζωγράφου και κ.κ. Στέλιος Βαλιάνος και Δημήτριος Τζηρίτης, ο τ. Υπουργός και τ. Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας, ο τ. Αντίδημαρχος κ. Χαράλαμπος Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Αρναίας κ. Γεώργιος Διαμαντούδης, ο Προϊστάμενος της Π.Υ. Αρναίας κ. Δημήτριος Αλεξανδρής, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Αρναίας, ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Καρτσιώτης, και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Τον πανηγυρικό της ημέρας (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) εξεφώνησε ο ελλογιμώτατος κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, στην έδρα της ιστορίας του ελληνισμού.

Ομολογουμένως ο ομιλητής συνεπήρε το ακροατήριο με τις έξοχες παρατηρήσεις του για τον τρόπο της απελευθερώσεώς της Μακεδονίας μας και φυσικά της Αρναίας και επιπλέον για το ότι συνέδεσε το μέγα αυτό γεγονός με τη γιορτή των Αγίων Αναργύρων.

Μίλησε για τους πρωτεργάτες του γεγονότος αυτού, που είχε προβλέψει ότι θα είναι αναίμακτο ο Πατρο - Κοσμάς όταν επεσκέφθη τις "ποδιές" του Χολομώντος και την αρχόντισσα Αρναία, η οποία ανταποδίδοντας την ευγνωμοσύνη, ανήγειρε προς τιμήν του Ιερά Μονή και σήμερα μάλιστα κτίζει το Καθολικό της, φυσικά επ' ονόματί του.

Μετά το πέρας του πανηγυρικού τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος συνεχάρη τον ομιλητή και αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία του και το απόσταγμά της σοφίας του, ανεφέρθη στις σημερινές στιγμές της Χαλκιδικής και της Αρναίας, που είναι ώρες δύσκολες και σημαδιακές.

Διεβεβαίωσε τους πάντες Άρχοντες και Λαό ότι τα Ιερά χώματα της Μακεδονίας θα μείνουν για πάντα ιερά και ελληνικά, γιατί είναι ποτισμένα με το αίμα των πρωτεργατών της απελευθέρωσής της και φέρουν ως τετιμήμενα στίγματα και παράσημα κομμάτια από το χακί των στρατιωτών μας, των παιδιών του Λαού και κομμάτια από τα ράσα του Γερμανού Καραβαγγέλη, Μητροπολίτου Καστορίας, του Αιμιλιανού Γρεβενών και του από Δράμας Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου.

Επίσης κάλεσε τον Λαό να βρίσκεται σε εγρήγορση μπροστά από την επιχειρούμενη αλλοίωση τόσο του νομικού όσο και του συνταγματικού πλαισίου της Χώρας, στα σημεία εκείνα που αφορούν την ταυτότητα, την αυτοσυνειδησία και το ρωμέικο ορθόδοξο φιλότιμο!

Ακολούθησε περιφορά της Ιεράς Εικόνος των Αγίων και των Ιερών Λειψάνων τους ανά την πόλη της Αρναίας και κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο που ανεγέρθηκε στο σημείο της υποδοχής του Ελληνικού Στρατού από τον αείμνηστο Σωκράτη και τους τα πρώτα φέροντες του Τόπου το 1912.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 245471
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: