Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Μάνης. 08/09 19:11

manhs 10

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε και φέτος η Θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην ιστορική και σεβασμία Ιερά Μονή Παναγίας Γιατρίσσης σε υψόμετρο 1.000 και πλέον μέτρων στις κορυφές του Ταϋγέτου.

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιεατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ και συγχοροστατούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου Γ', με τη συμμετοχή ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αλλά και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Για ακόμα μια χρονιά εκατοντάδες ευσεβείς χριστιανοί κάθε ηλικίας και με κάθε μέσο, ακόμα και με πεζοπορία περίπου 8 ωρών, κατέφθασαν στην Ιερά Μονή για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας και να λάβουν τη χάρη της.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στις τρεις γεννήσεις που εορτάζει η Εκκλησία μας, τη Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, τη Γέννηση του Ιησού Χριστού και το Γενέσιο του Αγίου Ενδόξου Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Ανήμερα της εορτής στην ακολουθία του Όρθρου και στην Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος αναφέρθηκε στα θαύματα της Παναγίας μας και ζήτησε από όλους να έχουμε την Παναγία ως την ελπίδα μας και το καταφύγιο μας.

Προ της απολύσεως ο Σεπτός Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος μεταξύ άλλων είπε: Εορτάζουμε εν πνευματική ευφροσύνη και αγαλλιάσει ψυχής το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου εδώ στην Ακρόπολη της Μάνης, στο σεβάσμιο μοναστικό συγκρότημα του Ταϋγέτου, στην Ι.Μονή Παναγίας της Γιατρίσσης. Είναι εδώ ένας μοναδικός τόπος για αφιέρωση στο Θεό, για προσευχή, για ηρεμία ψυχής, για εναπόθεση των ελπίδων μας. Όπως ευρισκόμεθα υψηλά πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο, μεταξύ ουρανού και γής, έτσι και η Παναγία μας είναι ως Πλατυτέρα των Ουρανών και ως Μεσίτρια, μεθόριος μεταξύ του κτιστού και του ακτίστου και λαμβάνει τις προσευχές μας και τις μεταφέρει στο θρόνο του Υιού της Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Εδώ η Παναγία, η Μητέρα μας που γιατρεύει κάθε ψυχική και σωματική αρρώστια στους προσερχομένους και κατατρεχομένους σ' αυτή με πίστη. Θυμούνται οι παλαιότεροι που έντυναν τα παιδιά εδώ <<καλογεράκια>> όταν ήταν άρρωστα, ιδίως από φυματίωση και πως ακόμη έζωναν το παλαιό εκκλησάκι με κηρόνημα. Που είναι αυτή η πίστη σήμερα;

Χαιρόμεθα περισσότερο την μεγάλη αυτή εορτή και πανήγυριν γιατί είναι κοντά μας φέτος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος και Κυθήρων και Αντικηθύρων κ. Σεραφείμ, λαμπροί Ιεράρχες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας, οι οποίοι με την βαθύτατη τους ευλάβεια προς την Παναγία μεταδίδουν και σε εμάς ήθος πνευματικότητας και πνεύμα θεϊκής χάριτος. Θερμά τους ευχαριστούμε.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: Το σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του κόσμου εκφράζεται με μεγάλα και σημαντικά γεγονότα, αλλά και με μικρά και απλά. Η Γέννηση της Θεοτόκου από τον Ιωακείμ και την Άννα είναι ένα απλό γεγονός, γεγονός όμως που στη συνέχεια φέρει το μέγα γεγονός της Θείας Γεννήσεως του Χριστού. Η Παναγία υπηρέτησε το μέγα μυστήριο της θείας ενανθρωπήσεως. Γι' αυτό η Θεοτόκος είναι τελικά η οδηγήτρια όλης της ανθρωπότητας στην οδό της χριστιανικής τελειότητας και σωτηρίας. Πως λοιπόν να μην τιμούμε και δοξάζουμε την Παναγία μας και να μην αναφωνούμε ΄΄Αξιον εστίν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον΄'.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στον περίβολο της Ιεράς Μονής, υπό τους ήχους του μοναχικού ταλάντου και της φιλαρμονικής του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Τιμές απέδωσαν τιμητικό στρατιωτικό άγημα από το ΚΕΕΜ και ένστολοι Μανιάτες του Σώματος Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Τους ύμνους των ιερών ακολουθιών απέδωσε Βυζαντινή χορωδία, υπό τη χοραρχία του κ. Νικολάου Ταπραντζή.

Παρόντες στη φετινή πανήγυρη της Ιεράς Μονής ήταν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Τζανετέα, οι Δήμαρχοι Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος και Δυτικής Μάνης κ. Μαραμπέας, ο αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Αξιοτόπουλος, ο συνταγματάρχης κ. Αννετούδης, ως εκπρόσωπος του ανώτατου στρατιωτικού Διοικητή Λακωνίας, ο υποδιοικητής του Α.Τ. Γυθείου κ. Βασιλάκος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και η πρώην Βουλευτής Λακωνίας κα Πατριανάκου.

manhs 1

manhs 1

manhs 1

manhs 1

manhs 1

manhs 1

manhs 1

manhs 1

manhs 1

manhs 1

manhs 1

manhs 1

Εμφανίσεις: 302908
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: