Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/08 20:50

ag neilos paraklisi 52

Πειραιάς | Θάνος Θανόπουλος


Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε σήμερα, Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 η Ακολουθία του Εσπερινού και ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον μοναδικό σε όλη την Ορθοδοξία Ιερό Ναό του Αγίου Νείλου στον Πειραιά.

Στις Ιερές Ακολουθίες χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Δημήτριο Μπάτση και τους συνεφημερίους του.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου τονίζοντας πως αποτελεί το πλέον κεχαριτωμένο πρόσωπο της παγκόσμιας ιστορίας.

«Η Υπεραγία Θεοτόκος αποτελεί την άμεσο συνεργάτιδα του Θεού στο έργο της σωτηρίας και παλιγγενεσίας του κόσμου. Ο Θεός μας χάρισε μία Μητέρα, ένα πρόσωπο απόλυτα δικό μας, συγγενές με εμάς. Ένα δώρο των ουρανών στη γη αλλά ταυτόχρονα και μία απερινόητη προσφορά της ανθρωπότητος προς τον Πανάγιο Θεό» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Πειραιώς πρόσθεσε: «Οφείλουμε άπειρη ευγνωμοσύνη στην Θεοτόκο διότι είναι το εχέγγυο της σωτηρίας μας, είναι το πρότυπο της ζωής μας. Δι’ αυτής μπορούμε κι εμείς να νικήσουμε τον θάνατο και την φθορά, να γίνουμε Μυροβλύτες, αρκεί να καθαρίσουμε τον εαυτό μας, ως γνήσια τέκνα Της, από κάθε δαιμονικό περισπασμό, ευτέλεια και μικρότητα. Ο Άγιος Νείλος ως γνήσιο τέκνο της Θεοτόκου νίκησε την φθορά και τον θάνατο».

«Όλα όσα γίνονται στην Εκκλησία γίνονται διά της Θεοτόκου, διότι Εκείνη είναι το Μυστήριο της Εκκλησίας, Εκείνη είναι το κριτήριο της Ορθοδόξου Πίστεως, Εκείνη είναι η Γέφυρα που μας ανεβάζει στον ουρανό και μας φέρνει στον Υιό Της. Εύχομαι σε αυτή την δύσκολη περίσταση, βέβαια κάθε εποχή έχει τις δικές της δυσκολίες, αλλά σήμερα βλέπουμε πως ένας αδιόρατος μικροοργανισμός, πρωτόγνωρος που απλός επιδιώκει την επιβίωσή του, πως έχει συντρίψει ολόκληρο τον πλανήτη και έχει εμβάλλει τους πάντες στον φόβο του θανάτου και της ασθενείας» - συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

«Πως λοιπόν αυτός ο μικροοργανισμός καταδεικνύει την μικρότητα και ελαχιστότητά μας, αφού χώρες τεράστιες, ισχυρές, μπροστά σε αυτή την πανδημία υποτάσσονται ατάκτως. Και ακόμη η τεχνολογία μας, η δήθεν πρόοδός μας είναι ανίσχυρες μπροστά σε έναν τόσο απειροελάχιστο μικροοργανισμό. Καλούμεθα να καταλάβουμε τα όρια μας και να επιπέσουμε στην μητρική αγκάλη της Μήτρος μας, να καταλάβουμε πόση ανάγκη έχουμε από την προστασία Της, την Σκέπη Της και την Μητρική Της παρρησία και στοργή. Τότε μόνο θα έχουμε κι εμείς την δυνατότητα όπως και ο Άγιος Νείλος να υπερβούμε τον θάνατο, την ασθένεια και την φθορά, που είναι επίκτητα γεγονότα τα οποία δυστυχώς τα επιλέξαμε κάνοντας κακή χρήση της ελευθερίας μας» - υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Τέλος να σημειωθεί ότι τους ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Δημήτριος Πλεμμένος και ο Λαμπαδάριος κ. Άγγελος Γιαννόπουλος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 303896
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: