Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/06 13:50

mnimosino plaka 8

Στις 14 Ιουνίου 2020,Κυριακή των Αγίων Πάντων,στον Ιερό και υπο ανακαίνιση Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, επι της οδού Κυδαθηναίων, στην Πλάκα, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Ευχαριστία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Α'.

Της Θείας Μυσταγωγίας προέστει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού και Καθηγούμενος της Ιστορικής Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη κ. Ιάκωβος.

 Την διακονία του Ιερού Αναλογίου είχε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ.Ιωάννης Άνθης ένω την ευθύνη της παραδοσιακής πολυφωνικής χορωδίας μετά αρμονίου είχε ο κ.Διονύσιος Βυθούλκας.

 Ο Θεοφιλέστατος,κατά την ώρα του θείου Κηρύγματος μετά το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Εορτής των Αγίων Πάντων, ανέφερε με θεολογική ευκρίνεια μεταξύ άλλων: "...ο Κύριος μας καλεί να ενδιαφερθούμε για την ανάπτυξη του πνευματικού ορίζοντός μας,να εισχωρήσουμε στο μυστήριο του Θεού και στο μυστήριο του ανθρώπου,να γνωρίσουμε την εσωτερική μας ύπαρξη και να αποκτήσουμε με την ευλογία της Αγίας Τριάδος,νούν και βούληση Χριστού,ώστε να γίνουμε εκφραστές μίας πνευματικής καταστάσεως όμοιας με αυτής της ζωής των Αγίων Πάντων...Οι Άγιοι Πάντες βίωσαν μία νέα πραγματικότητα στην ζωή τους διότι, αποδέχθηκαν τον Ευαγγελικό λόγο και το σωτήριο έργο του Κυρίου μας...Οι Άγιοι Πάντες βίωσαν την νίκη του θανάτου στο πρόσωπο του Αναστάντος Κυρίου μας και μας καλούν να βιώσουμε μια πνευματική ανάσταση με τον φωτισμό του Παρακλήτου έχοντας την εμπειρία του Θεού στην ζωή μας...".

Μετά την τέλεση του Ιερού Μνημοσύνου και πρίν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο προιστάμενος του Ιερού Ναού και θεσσαλονικεύς στην καταγωγή, Αρχιμ.Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θαυμακού κ. Ιάκωβο για την Αρχιερατική του παρουσία και αναφέρθηκε δι' ολίγων στην μέγαλη εκκλησιαστική και εθνική προσφορά του αειμνήστου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Α', καθώς και στήν αγαθή μνήμη και στήν τιμή που μαρτυρούν όλοι οι ενορίτες,οι οποίοι ευλογήθηκαν απο τον αλήστου μνήμης κυρό Παντελεήμονα, ο οποίος τους τελευταίους χρόνους της επίγειας ζωής του, διέμενε σε οίκημα πλήσιον του Ιερού Ναού.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος ενθυμούμενος τον μακαριστό κυρό Παντελεήμονα, απο τον οποίον χειροθετήθηκε αναγνώστης, αναφέρθηκε στίς πνευματικές υποθήκες και στις πατρικές παρενέσεις τις οποίες και προσέφερε με περισσή αγάπη στην ζωή του,έως την ημέρα της εκδημίας του, την 14η Ιουνίου του έτους 1979.

Στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, μεταξύ του εκκλησιάσματος, μετείχαν και προσέφεραν τα κόλλυβα, η ανηψία απ'αδελφή του αοιδίμου μητροπολίτου με τον σύζυγό της, Άννα και Ξενοφώντας Καράπα, μαζί με τα παιδία τους και τα έγγόνια τους.

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

mnimosino plaka 1

Εμφανίσεις: 301434
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: